Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Spory.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.86 Mб
Скачать

11.Оон та міжнародне економічне співробітництво.

У зв´язку із недієвістю Ліги Націй, призвевшої до 2 світ. Війни, у 1945 році шляхом кількох раундів переговорів було створено ООН. Засновниками були СРСР, США, Китай, Англія, Франція. Цілями ООН є: підтримка миру і безпеки, розвиток дружніх відносин між кр., співробітництво в різних сферах життя для розв´язання виникнувших проблем, організація і погодження дій для досягнення цілей ООН. Зараз членами ООН є 191 кр.

Принципи ООН: Суверенність і рівність держав, вирішення проблем лише мирними засобами, утримання від загроз силою або використ. сили, забезпечення дотримання принципів країнами не членами ООН для миру і безпеки, невтручання у внутрішні справи інших держав.

Умови членства: може бути б-я країни, що бере на себе зобов’язання. Нових членыв приймає ГА, за подачею Ради Безпеки. Порядок вступу та виходи зазначений у статуті.

Фінансування ООН проводиться за рах внесків держав-учасниць із квотою від 22 до 0,001% . Квотування відбувається на основі ВВП і доходу на душу населення. Приблизно 75% вноситься 10 найбільш розвиненими країнами США 22%, Японія 19%, Нім 10%, Франц 6,5% Англ. 5,5%, Рос 1,2%... Україна 0,053% 800тис дол. Бюджет складає близько 1,5 млрд дол. Окрім фінансув бюджету країни учасн фінансують миротворчі війська. Бюджет використав на політ діяльність, міжн правосуддя, міжн співроб з метою розвитку, суспільну інфраструктуру і соц ек розвиток країн. 70% бюджетн асигнувань іде до ЕКОСОР, тобто більшість коштів йде на ек, соц, гуманітарні, технічні, наукові питання.

У зв´язку із кризою неплатежів до бюджету ООН та великої 3,2 млрд заборгованості вирішено провести реформування ООН в наступних сферах: 1)підвищення продуктивності діял.ті секретаріату і управл структурним забезпеченням на всіх рівнях 2)основну увагу країнам що розвиваються 3) Для зменшення фін витрат усунути програми і установи, що дублюють ф-ції (Всесв продов програма, між уряд фонд с/г, ФАО) 4) провести ревізію мандатів спец установ 5) гармонізація прийняття рішень, виключення взаємозаперечуючих рішень 6) зміна співвідношення внесків.

Структура ООН:

Ген. Асамблея - гол політ орган ООН. 5 членів від держави – 1 голос від держави. Займається питаннями: миру, безпеки, прийом нових членів, Бюджетні питання- 2/3 голосів для прийняття, інші питання більшістю. Працює сесійно.

Рада Безпеки ООН- відповідальність за підтримання миру. 15 членів 5 постійних США, Англ., Рос, Франц, Китай. 10 тимчасових на 2 роки за географ структурою. Рішення обов´язкові для членів ООН. 5 пост членів мають право „вето”. Для прийняття рішення необхідно 5 пост голосів + 4 і більше тимчасових. Проводить засідання в разі необхідності.

Ек і соц рада (ЕКОСОР)- гол орган з ек діяльн та спеціаліз установ ООН. 70% бюджетн асигнув на нього. 18 членів обир на 3 роки за географ структ. Рішення простою більш. Вирішує: економ і соц питання, робить дослідж і доповіді, склик міжн конференц, веде переговори із компетентн установами...

Рада з опіки ООН-рада спостереж за підопічними територіями(колоніями в минулому) з1994р після отрим незалежності Марокко факт припинила своє існування.

Міжнар Суд- головн суд орган ООН до юрисдикц якого входять подання держав і всі, передбачені статутом ООН. 15 суддів на 9 років обир Ген асамбл і Рада Безп. Обир за професіоналізмом але не більше 1 від держ. Вирішує питання прикордонні, кор. Копалини, рибна ловля...

Секретаріат- амін орган ООН, обслуг інші органи, виконує програми, втілює політику: кер операцій підтримки миру, організ конфер, забезп взаємодії із ЗМІ... 15000 співроб із 170 країн.

Регіональні ек комісій ООН.

Осн призначенням регіональн ек комісій є забезпечення ек і соц співробітництва різних країн певного регіону світу. Займаються наук-дослідн роботою, питання підготовки підвищ кваліфік кадрів, шукає шляхи співроб. Діял.ть узгоджує з ЕКОСОР і звітують перед ГА. Вищі органи сесії (щорічні пленарні), Амін органи-секретаріати, що входять до Секретаріату ООН. Мають допоміжні органи. Всього при ЕКОСОР діє п'ять регіональних економічних комісій ООН: Економічна і Соціальна комісія 00Н для Азії і Тихого океану, Економічна комісія 00Н для Африки, Економічна комісія 00Н для Європи, Економічна комісія 00Н для Західної Азії, Економічна комісія 00Н для Латинської Америки і Карибського басейну. Їх основним завданням є сприяння проведенню погоджених заходів з економічного співробітництва країн відповідного регіону. З цією метою вони здійснюють необхідні дослідження, поширюють інформаційні та статистичні матеріали. Постійно діючим органом комісій є їх секретаріати, до складу яких входять різні комітети.

ЄЕК - створена в 1947 як орган ек відтвор Європи. В її складі 55 держав Європи + США, Канада, Ізраїль. Охоплює найбільш розвинені країни Європи. Вищий орган - Пленарна сесія. Розглядаються питання ек.ки в регіоні, що спрямовують її майбутню діял.ть. Поточною діял.тю керує секретаріат, до нього входять наступні комітети: ек.но-довідковий, ек аналізу, торгівлі, техніки, с/г, енергетики, транспорту, статист відділ... в структурі є більше 100 допоміжних органів і установ.

Спеціалізовані установи (СУ) ООН.

Спеціалізовані установи, пов'язані з 00Н спеціальними угодами про співробітництво і координацію, взаємодіють з нею і одна з одною через координуючий апарат ЕКОСОР. Це самостійні МО, створені на основі міжурядових угод, які мають широку компетенцію і працюють у співробітництві з 00Н. Кожна спеціалі­зована установа являє собою міждерж галузеву орг.цію. Спеціалізовані установи користуються самостійністю і мають повну юрид правоспроможність. ЕКОСОР координує їх діял.ть.

Міжн організація пра­ці ООН (МОП) - СУ ООН, сферою діял.ті якої є соц-ек проблеми трудящих, забезпе­чення повної зайнятості і зростання рівня життя тощо.

Міжнародна морська організація (ММО) - СУ ООН, завданнями якої є: заохочення співробітництва урядів з технічних питань міжн торговельного судно­плавства, сприяння виробленню найефективніших стандартів (з безпеки на морі, морської навігації), боротьба із забрудненням моря плавзасобами та забрудненням довкілля.

Міжн організація цивільної авіації (ІКАО) - СУ ООН, що займається питаннями розробки принципів і техніки міжн повітряного сполучення; забезпе­чення безпечного і планомірного розвитку цивільної авіації, під­готовки проектів міжн повітряних конвенцій, сприяння безпеці польотів на міжн авіалініях тощо.

Всесвітній поштовий союз (ВПС) - СУ ООН, цілями якої є поглиблення міжн співробітництва, сприяння ефективній роботі поштових служб, надання технічної допомоги для вдосконалення поштового обслуговування тощо.

Всесвітня орг.ція інтелектуальної власності (ВОІВ) - СУ ООН, створена з метою охорони інтелек­туальної власності в усьому світі через співробітництво між дер­жавами-членами і МО.ціями у сфері інтелек­туальної власності.

Орг.ція Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і куль­тури (ЮНЕСКО) створена з метою заохочення міжн співробітництва у сфері освіти, науки і культури; забезпечення поваги до законності та справедливості, прав людини й основних свобод незалежно від раси, статі, мови або релігії згідно зі Стату­том ООН.

Орг.ція Об'єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) - СУ ООН, заснована рішенням Генеральної Асамблеї 00Н як центральний координуючий орган у сфері допомоги промисловому розвитку країн, що розвивають­ся, надання допомоги країнам з перехідною ек.кою і краї­нам, що розвиваються, в реструктуризації і приватизації в проми­словості; надання технічної допомоги.

Продовольча і сільськогосподарська орг.ція Об'єднаних Націй (ФАО) - СУ ООН, діял.ть якої спрямована на сприяння поліпшенню харчування та якості життя, вдосконалення вир.ва і розподілу продовольства та іншої с/господарської продукції, поліпшення умов життя сільського населення, розвиток світової економіки і боротьбу з голодом.

Міжн фонд сільськогосподарського розвитку ООН (МФСР) заснований з метою збільшення вир.ва продово­льства, поліпшення умов харчування і боротьби з бідністю через планування і фінансування проектів для підвищення доходів населення; мобілізації фінансових коштів для збільшення вир.ва продовольства і поліпшення харчування в найменш розвину­тих країнах.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) - СУ ООН, до ф.цій якої входять: координація міжн с.ми охорони здоров'я; консультування і допомога; сприяння в укладанні угод і розробці нормативів і рекомендацій; співробітництво в розробці і впровадженні міжн стандар­тів з діагностики, якості продуктів харчування, біологічних і фар­мацевтичних препаратів тощо.

Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) - СУ ООН, створена з метою сприяння глобальному спів­робітництву у сфері метеорологічних, гідрологічних і географіч­них спостережень; створення та експлуатація метеорологічних центрів і служб; координації міжн співробітництва.

Міжнародний союз із телекомунікацій (МСТ) - СУ ООН, метою якої є підтримка і розширення міжн співробітництва у галузі використання телекомунікацій усіх видів; сприяння країнам, що розвиваються, у сфері телекомуні­кацій; сприяння розвитку технічних засобів та їх оптимальної експлуатації.

Міжн союз електрозв'язку (МСЕ) - СУ ООН, завданнями якої є підтримка і поглиблення міжн співробітництва у сфері використання електрозв'язку, тех­нічна допомога країнам, що розвиваються, сприяння розвитку та оптимальній експлуатації технічних засобів електрозв'язку тощо.

Програми і робочі органи 00Н.

Програма розвитку 00Н (ПРООН) — один із значних міжн каналів надання бага­тосторонньої технічної і передінвестиційної допомоги з метою прискорення ек і соц розвитку країн, що роз­виваються.

Всесвітня продовольча програма створена спільно 00Н і ФАО з метою надання багатосторонньої продовольчої до­помоги для підтримки проектів розвитку, надання та координації надзвичайної допомоги, що надається в рамках 00Н, переважно країнам з низьким рівнем доходу на душу населення і таким, що відчувають суттєву нестачу продовольчих ресурсів або у випадку надзвичайних ситуацій унаслідок стихійних лих.

Конференція ООН з торгівці і розвитку - голов­ний орган ГА з питань міжн ек співробітництва. Охоплює практично всі ек і пра­вові аспекти сучасної міжн торгівлі та пов'язані з нею пи­тання ек розвитку.

Програма 00Н з навколишнього середовища (ЮНЕП) — го­ловне завдання: сприяти вжиттю заходів з охорони довкілля і поширенню знань про навколишнє середовище в усьому світі, координація діяльності всіх установ 00Н, пов'язаних з пробле­мами охорони довкілля.

Сфери діяльності 00Н для України є:

— розробка ефективних підходів до зміцнення міжнародної та регіональної безпеки;

— більш повне залучення 00Н до процесу роззброєння, зо­крема ядерного, зниження військового протистояння у різних ре­гіонах світу, проведення конструктивного діалогу з проблем кон­версії, участь у формуванні нових і зміцненні існуючих регіо­нальних структур безпеки, налагодження співробітництва з ними;

— використання досвіду 00Н для розв'язання соціально-еко­номічних проблем, експертної допомоги в інтересах державного будівництва України, сприяння переходу до ринкової економіки;

— використання унікальних можливостей 00Н для ведення діалогу з представниками інших держав.

Органи 00Н беруть активну участь у проведенні економічних і соціальних реформ в Україні. Так, Представництво 00Н разом із ПРООН, ЮНКТАД та МТЦ фінансували ряд заходів для спри­яння інтеграції України у світову економіку. Проведені «круглі столи» і семінари, присвячені міжнародній торгівлі, торговель­ному праву та приватизації. ПРООН разом з представництвом Всесвітньої ради кредитних спілок фінансували проект, спрямований на підготовку українців до управління місцевими кредит­ними спілками. Програма розвитку 00Н в Україні має своє пред­ставництво, яке ініціювало ряд проектів, спрямованих на розви­ток та підтримку системи управління, стале зростання добробуту й захист людини, поліпшення стану довкілля.

Спільно з МОП ПРООН реалізує програми навчання безробітних, з програмою ООН-СНІД веде роботу в галузі запобігання поши­ренню епідемії СНІДу тощо. Тісно співпрацюють з Україною і інші організації 00Н. ЮНІДО сприяє пошукові інвесторів для українських підприємств. ІКАО налагодило стосунки з Київсь­ким міжнародним університетом цивільної авіації. Представниц­тво 00Н в Україні ввело до свого штату радника з питань уста­леного розвитку, який допомагає урядовим і неурядовим органі­заціям у розвиткові програми оздоровлення та захисту навколиш­нього середовища України. Державний комітет України з гідрометеорології увійшов до глобальної телекомуніка­ційної системи спостереження за погодою (ВМО) для того, щоб мати можливість обміну даними спостережень за кліматом і пого­дою та обміну прогнозами. Україна бере активну участь у роботі переважної більшості організацій та установ 00Н.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]