Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Spory.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.86 Mб
Скачать

10.Міжнародні економічні організації, їхній статус та порядок прийняття рішень.

МО – це стабільний інститут багатосторонніх міжнародних відносин, що створюється кількома учасниками і має свої цілі, компетенцію і постійні органи, а також свої політико-організаційні норми (статут, порядок прийняття рішень тощо).

МО посідають провідне місце в системі регулювання МЕВ. Необхідність в їх існуванні витікає з потреби в інститутах, що виконували би функцію координування і регулювання діяльності урядів держав і неурядових структур щодо розвитку міжнародних відносин.

Міжнародні економічні організації, відповідно займаються вужчим колом питань – економічними, тобто регулюванням МЕВ. Існує більше ніж 4тис МО, з яких біль 60% економічні. Міжнародні економічні організації спрямовані на досягнення цілей світової економіки. Для реалізації цих відносин створюються різноманітні торгово-економічні блоки, зони вільної торгівлі та інші формування.

Існують 2 найважливіші види міжн ек організ: - загальноекономічного та галузевого характеру. Міжн орг загальноеконом характеру покликані сприяти співробітництву своїх членів у сфері, яка охоплює широкий спектр МЕВ. Найбільші: ОРГАНІЗАЦІЯ ЕК СПІВРОБІТНИЦТВА ТА РОЗВИТКУ, Економічна співдружність держав Західної Африки, Латиноамериканська економічна система, Асоціація країн Південно-Східної Азії та ін. Галузеві економічні орг головну увагу приділяють регулюванню міжнар ек співробітництва впевній сфері: - орг, що сприяють співробітництву членів у галузі промисловості (ЮНІДО, ЄОВС, ОЛАДЕ, Євратом); у сільському господарстві (ФАО, КІЛСС); усфері фінансів і кредиту (МБРР, МВФ, АБЕР, АСК); у торгівлі (ЄАВТ, ГАТТ); Транспорту і засобів зв’язку (ММО, ІКАО, ВПС, МСЕ, ОСЗ, СПВ, “Інтерспутник”).

Цілі та особливості участі України у міжнародних економічних організаціях

Незалежна Україна проголосила курс на лібералізацію своїх зовнішньоекономічних відносин, що означало максимальне інтегрування зі світовою спільнотою, зокрема з мео.

Цілями участі України у мео є взаємне співробітництво з ін. країнами світу для реалізації національних інтересів України, запровадження світових стандартів, активізація мед.

В процесі своєї діяльності МО приймають різноманітні рішння МО, які можна класифікувати:

1) за юрид силою: обов’язкові, необов’язкові;

2) за сферою, до якої належить рішення: процедурні, з питань суті діял.ті;

3) за адресатом: зовнішні, внутрішні;

4) за географічною спрямованістю: нац, регіональні, глобальні;

5) за методом прийняття: прийняті одностайно, прийняті більшістю голосів, прийняті на основі консенсусу, прийняті зваженим голосуванням.

Осн етапи процедури прийняття рішень:

1) постановка питання. Пропозиція про обговорення і прийняття рішень одним із органів МО може бути внесена: членом МО, групою членів цієї організації, іншим органом цієї МО, іншою міжурядовою або неур МО. Ініціативи або пропозиції можуть бути подані в таких формах: пропозиція обговорити питання і прийняти рішення, подання готового проекту рішення;

2) розгляд питання та розробка рішення – найважливіший і найтриваліший етап, що його організує і повністю відповідає за його результативність орган МО, який розробляє проект рішення. Взаємопов’язані стадії: викладення (з’ясування) позицій країн-учасниць або членів організації; пошук взаємоприйнятих рішень з використанням механізму офіційних та неофіційних зустрічей, консультацій, дискусій, обговорень; створення допоміжних органів для підготовки проекту рішення (робочі та редакційні групи); передача проекту рішення в орган, який прийматиме рішення, для попереднього ознайомлення з ним та затвердження.

3) прийняття рішення (голосування, консенсус), процедура якого формується на основі обраного способу та технічного прийому прийняття рішення.

Рішення можуть прийматися різними методами та технічними прийомами. Метод прийняття рішення – це принцип, покладений в основу відповідної процедури, або спосіб. У практиці діяльності МО існує 4 методи прийняття рішень: одностайний, мажоритарний (за більшістю голосів), консенсусний, метод зважених голосів.

*Одностайність – позитивне голосування всіх без винятку за запропоноване рішення. Абсолютна одностайність – позитивне голосування всіх членів МО. Відносна одностайність - позитивне голосування членів МО, за якого голоси тих, хто утримався, не беруться до уваги при визначенні результатів голосування. “Кваліфікована” одностайність – існуючий у Раді Безпеки ООН принцип голосування, за якого необхідна одностайність не всіх членів Ради, а тільки її постійних членів. Одностайність заінтересованих сторін – позитивне голосування тільки заінтересованих сторін. *Мажоритарний метод має такі різновиди: абсолютна (проста) більшість – прийняття рішень абсолютною більшістю у 50% голосів плюс 1 голос від загальної к-сті членів орг-ції; “кваліфікована більшість” – прийняття рішень визначеною статутом орг-ції кваліфікованою більшістю. *Консенсусний метод – процес досягнення спільного рішення через розробку попередньо погодженого погляду; процедура прийняття рішення без голосування і за відсутності у більшості випадків формально внесених заперечень. *“Зважене” голосування – метод прийняття рішень, за якого члени орг-ції мають неоднакову к-сть голосів залежно від зазначених у статуті показників (критеріїв).

Технічний прийом прийняття рішення – техніка реалізації методу за допомогою різних технічних прийомів. До технічних прийомів прийняття рішень у МО відносяться: Акламація – прийняття або відхилення рішення без голосування, на основі реакції учасників (вигуків, реплік). Голосування – процес виявлення ставлення при вирішенні питань у МО (буває просте (відкрите або таємне), тобто без фіксації позиції голосуючої сторони; поіменне, що провадиться для вирішення спірних питань, питань, що мають принциповий характер; листовне голосування – отримання письмових відповідей на попередньо розіслані листи-анкети). Консенсус складається з таких дій: зачитується вголос погоджений текст документа, констатується відсутність заперечень, рішення оголошується прийнятим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]