Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
02_Наскрiз прогр. практ. МАШ09 (31.05.09).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
280.06 Кб
Скачать

7.2 Вимоги до основної частини звіту по навчальній технологічній практиці

В звіт необхідно включати назву кожної майстерні, перелік основних правил техніки безпеки, дату проведення тематичного заняття, тему заняття, зміст заняття, матеріальне забезпечення завдання (обладнання, інструмент та пристосування, вихідний матеріал), описання операцій, що виконувалися, з приведенням ескізів або рисунків в відповідності з операційною картою, ескіз готового виробу, висновок учбового майстра про якість виконаної роботи.

7.3 Вимоги до основної частини звіту по навчальній практиці на еом

Обов'язковою звітною документацією і матеріалами по навчальній практиці на ЕОМ, що складаються і розробляються в ході її проходження є:

  • звіт по практиці у виді друкованого варіанта;

  • звіт по практиці в електронному виді (документ Word і/або Excel книга);

  • прикладна програма в електронному виді (вихідний код програми), розроблена згідно індивідуального завдання;

  • код програми, що виконується, у виді файлу ехе формату.

Основна частина звіту повинна мати наступний вигляд.

1. Опис алгоритму

У цьому розділі звіту приводиться опис алгоритму і завдання на розробку програми. Описуються вимоги до структури програми, інтерфейсові, способам представлення уведення вихідних даних і відображення (висновку) результатів розрахунків. Описуються основні етапи створення програми і розробки технічної документації (керівництва користувача).

2. Блок-схема алгоритму

У даному розділі звіту приводиться алгоритм роботи програми в графічному виді – у виді блок-схеми, а також її опис. Як приклад блок-схеми в дод. Б приведений алгоритм рішення системи диференціальних рівнянь методом Рунге-Кутта четвертого порядку.

3. Вихідний код програми

У звіті приводиться вихідний код програми. Операція вставки тексту програми здійснюється засобами редактора Word. Приклад оформлення приведений у дод. В.

4. Контрольний приклад і результати роботи програми

Завершенням етапів тестування і налагодження програми є відповідність результатів її роботи і результатів контрольного приклада, отриманих «ручним рахунком». У даному розділі звіту наводяться вихідні дані контрольного приклада і результатів роботи програми, а також список помилок, що виникли в процесі написання програми і її налагоджень і їхній аналіз.

5. Опис операторів, використаних у програмі

При написанні програмного коду використовуються різні інструментальні засоби мови програмування (Pascal, Visual Basic, C, С++ або іншого використовуваного). У даному розділі необхідно привести опис усіх використаних у програмі операторів, функцій і (або) процедур, їхнє призначення, синтаксис і правила використання.

7.4 Вимоги до основної частини звіту по навчально-ознайомчій гірничо-технологічній практиці

В основної частині звіту треба відобразити наступне.

1. Загальні зведення про шахту і характеристика родовища

1.1 Загальний опис родовища

Геологічна характеристика і розміри шахтного поля. Найменування шахти і її географічне положення. Кількість розроблювальних пластів. Стратиграфічні стовпчики по пластах. Схема розкриття. Число робочих горизонтів. Похила і вертикальна висота поверху. Геологічні і промислові запаси шахтного поля. Термін служби шахти.

1.2 Характеристика вугільних пластів

Потужність (загальна і корисна), об'ємна вага вугілля, кут падіння пластів, міцність вугілля (опірність вугілля різанню), наявність прошарків, їхня потужність і розташування, газорясність пласту, приплив води.

Характеристики бічних порід - властивість і потужність безпосередньої й основної покрівлі, а також ґрунту;

2 Технологія, механізація й організація розробки родовища

2.1 Система розробки вугільного пласту. Застосовувана на одній з добичних ділянок система розробки і її параметрів.

2.2 Засобу механізації виїмки вугільного пласту

Технологія до комплексна механізація очисних робіт: способи і засоби виконання основних процесів: виїмки, кріплення і керування покрівлею (зробити з креслення технологічну схему виїмки вугілля, іменовану на шахті паспортом кріплення).

Параметри лави: довжина лави, ширина робочого простору, що виймається, потужність пласту, параметри ніш.

Характеристика застосовуваного устаткування і принципи його роботи (тип комплексу, комбайна, механізованої або індивідуального кріплення, конвеєра і їхній короткий опис, застосовувані електродвигуни, напруга, швидкості переміщення комбайна і механізоване кріплення, порядок виконання процесів, для індивідуального кріплення, указати відстань між стійками в ряді і між рядами і т.д.).

Керування покрівлею. Навантажувальний пункт і його устаткування. Кріплення сполучення. Підготовчі роботи і їхня механізація (підготовка ніш, виконання кінцевих операцій, підготовка навантажувального пункту і т.д.). Опис схеми провітрювання ділянки лави, організація робіт в очисному вибої. Планограма робіт і графік виходів, склад бригади і розміщення людей, порядок виконання операцій при виїмці вугілля.

Техніко-економічні показники роботи ділянки: видобуток з лави, собівартість 1 т вугілля, витрата матеріалів, продуктивність купа робітників по лаві і ділянці.

Студент повинний зробити опис застосовуваного устаткування в очисних і підготовчих вибоях; робіт, виконаних студентом на робочому місці, розбір раціоналізаторських пропозицій, нових методів робіт і новинок механізації.

Особлива увага приділяється питанням техніки безпеки.

2.3 Засоби механізації гірничопрохідницьких робіт

Технологія і механізація прохідницьких робіт, способи і засоби виконання основних процесів - руйнування вибою, навантаження і транспортування гірничої маси, провітрювання і кріплення виробки. Способи проходження штреків (вузьким або широким ходом, польовими штреками або по вугіллю). Перетини штреків (відкаточного, вентиляційного), його розміри і тип кріплення, підтримка штреків. Охорона підготовчих вироблень (штреків) від впливу очисних робіт. Характеристика застосовуваного устаткування і принципи його роботи (тип комплексу, комбайна, конвеєра й іншого устаткування і їхній короткий опис). Швидкість проведення вироблень.

Організація робіт у прохідницькому вибої. Графік робіт і виходів. Склад бригад і розміщення людей, порядок виконання операцій.

2.4 Схема електропостачання ділянки

Представити схему, зробити короткі описи схеми й устаткування, назначення устаткування, місце установки устаткування, напругу, що підводиться до апаратів і електродвигунів, як здійснюється включення і вимикання апаратів і електродвигунів, типи і перетини кабелів. Дотримання мір безпеки при звертанні з електроустаткуванням.

2.5 Засоби механізації транспортних робіт

Транспорт від лави до стовбура (схема транспортного ланцюга від вибою до біляствольного двору з короткою характеристикою устаткування по типі, призначенню і продуктивності, види транспортних засобів по горизонтальних і похилих виробленнях, засоби доставки людей у шахті, способи і засоби транспорту породи і доставки устаткування);

3 Стаціонарні електромеханічні установки

3.1 Піднімальні установки

Піднімальні машини (призначення, тип піднімальної машини, тип і вантажопідйомність піднімальних судин, завантажувальні і розвантажувальні пристрої).

3.2 Центральна водовідливна установка

Призначення і місце розташування, тип, число і коротка характеристика насосів, тип приводу, обсяг водозбірників, прокладка трубопроводу по стовбурі.

3.3 Вентиляторна і компресорна установки

Призначення і місце розташування. Тип, число і коротка характеристика, тип приводу.

3.4 Казанова і калориферна установки. Призначення, місце розташування.

3.5. Технологічний комплекс і устаткування поверхні шахти.

Призначення споруджень і устаткування і їхня коротка характеристика. Методи збагачення і контролю якості і навантаження вугілля.

4. Індивідуальне завдання

Виконується відповідно до завдання керівника практики від вузу.