Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
02_Наскрiз прогр. практ. МАШ09 (31.05.09).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
280.06 Кб
Скачать

5.2.4 Виробнича технологічна практика

В процесі проходження практики для опрацьовування питань технологічного забезпечення конструктивних вимог, що пред'являються до вузлів і деталей гірничих машин, студент самостійно вибирає складальну одиницю конкретної гірничої машини з числа тих, які випускаються на підприємстві. Ця складальна одиниця буде базовою. Не допускається вибір студентами одних і тих же базових складальних одиниць і деталей.

З числа деталей базової складальної одиниці вибираються характерні 4 деталі типу «корпус», «вал» або «вал-шестерня», «зубчате колесо» і «елемент гідросистеми». Один з типів деталі може бути розглянутий в індивідуальному завданні (теми індивідуальних завдань призначаються керівником практики від університету і в деяких випадках за узгодженням з ним можлива заміна теми індивідуального завдання на іншу, що більш відповідає специфіці підприємства, на якому проходиться практика). Якщо базова складальна одиниця не містить гідросистем, то деталь типу «елемент гідросистеми» (шток або циліндр гідродомкрата, елементи клапанів, розподільників і т.д.) можуть бути вибрані з інших складальних одиниць.

При вивченні питань технологічного забезпечення конструктивних вимог, що пред'являються до вибраної складальної одиниці і до деталей типу «корпус», «вал» або «вал-шестерня», «зубчате колесо» і «елемент гідросистеми», а також при виконанні індивідуального завдання окрім вивчення технічної документації слід обов'язково ознайомитися безпосередньо в цехах підприємства з особливостями технологічних процесів, що вивчаються.

Враховуючи обмежену тривалість практики (3 тижні), робочі місця на підприємстві студенти, як правило, не займають. Проте, потрібна щоденна присутність студентів на підприємстві і систематична робота по збору і обробці необхідних первинних матеріалів. Всі виконані види робіт відбиваються в щоденнику практики.

Для повсякденного контролю і надання допомоги студентам керівництвом підприємства виділяються керівники виробничої практики з числа досвідчених і кваліфікованих ІТР, в перелік обов'язків яких входить також контроль за виконанням студентами програми практики.

5.2.5 Переддипломна практика

В результаті проходження практики студенти повинні зібрати матеріал, необхідний для виконання дипломного проекту (роботи), розробити технічне завдання на машину чи установку, що буде в дипломному проекті розглядатися в якості об’єкта проектування, а також в разі необхідності провести доступні експериментальні дослідження з теми спеціальної частини проекту (роботи).

По прибуттi на пiдприємство студент зобов’язаний з’явитись у відділ кадрів для оформлення, вирiшення органiзацiйних питань, проходження iнструктажу з технiки безпеки i протипожежної безпеки, розподiлення по виробничим дiлянкам i керiвникам практики вiд пiдприємства.

Враховуючи відносно довгу тривалість переддипломної практики (9 тижнів) доцільно її проходження на робочих місцях, а в разі відсутності такої можливості - обов’язково в якості дублерів відповідних первинних посад згідно отримуємої спеціальності. При оформлені на робоче місце, студент в обов’язковому порядку повинен пройти інструктаж з техніки безпеки відповідно до умов його робочого місця i суворо виконувати прийнятi на пiдприємствi правила охорони працi i протипожежної безпеки.

Для поглибленого вивчення окремих питань, зв’язаних iз розробкою дипломного проекту, студент отримує від керівника дипломного проекту індивідуальне завдання, яке може включати в себе елементи наукових дослiджень вiдповiдно з програмою науково-дослідної роботи студентiв.