Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
02_Наскрiз прогр. практ. МАШ09 (31.05.09).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
280.06 Кб
Скачать

5.2.2 Навчальна практика на еом

Дана навчальна практика проводиться у вузі на базі сучасних персональних ЕОМ і дозволяє підвищити кваліфікацію майбутнього інженера по розробці програмного забезпечення, необхідного для виконання складних і трудомістких розрахунків гірничих машин, проведення обчислювальних досліджень цих машин, виконання оптимізаційних обчислювальних експериментів по пошуку раціональних параметрів, структур, режимів роботи і т.д.

Створення програмного забезпечення для ЕОМ складається з наступних етапів: визначення цілей створення програми; складання проекту програми; створення вихідного програмного коду; компіляція; виконання програми; тестування і налагодження програми; супровід і модернізація програми. Усі ці етапи вивчаються і практично реалізуються під час проходження обчислювальної практики на ЕОМ стосовно до конкретних прикладних задач.

При цьому розроблена прикладна програми повинна функціонувати без яких-небудь помилок і відповідати наступним вимогам:

  • програма, по можливості, повинна містити три основних логічних блоки:

а) введення вихідних даних;

б) рішення поставленої задачі;

в) висновок результатів розрахунків;

при цьому повинний бути забезпечений коректний обмін даними між цими блоками;

  • введення вихідних даних повинний бути виділений в окремий логічний блок, у якому виробляється тільки уведення вихідних даних, а по його завершенню введені дані можуть бути доступні для інших блоків програми;

  • у програмі повинні бути максимально використані функції і процедури, самостійно розроблені студентом;

  • результати розрахунків повинні бути відбиті як візуально (на дисплеї), так і у виді текстових файлів, що дозволяють зберігати й обробляти результати різними способами.

5.2.3 Навчально-ознайомча гірничо-технологічна практика

Методологічною основою практики є знання, придбані студентом на лекціях, лабораторних і семінарських заняттях по технічних і загальноінженерних дисциплінах.

Виконання програми практики по збору і оформленню звіту повинне проводитися планомірно протягом усього терміну практики, починаючи з першого її тижня, і відбивати це в щоденнику.

Для загального ознайомлення із шахтою студенти в технічному відділі знайомляться з геологією родовища, способом розкриття, системою розробки, планом гірничих робіт, гірничими роботами і виробленнями.

Потім оглядаються спорудження шахти на поверхні: надшахтні будинки, копри, естакади, будинки сортування і вугільні склади, породні відвали, піднімальні машини, котельня, електростанція або підстанція, компресорний, лампова, комбінат, вентиляторна установка, ремонтні і бурозаправні майстерні, склади.

Виробляється огляд підземних вироблень: стовбурів шахти, колоствольного двору, насосної камери, водозбірників, бункерних камер, підземного электровозного депо, центральної електропідстанції, підземних майстерень, медпункту, складу вибухових речовин, диспетчерській і т.д..

У період проходження практики студенти знайомляться з питаннями експлуатації і ремонту гірничого устаткування, знайомляться з технологією, механізацією й організацією основних виробничих процесів при очисних, гірничопрохідницьких і транспортних роботах у шахті, з енергомеханічною службою й іншими питаннями, зазначеними в програмі [4, 6, 8, 13, 14, 16].

Студенти повинні також ознайомитися з виробничим планом шахти і станом його виконання. Особлива увага приділяється питанням забезпечення безпеки робіт.