Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
02_Наскрiз прогр. практ. МАШ09 (31.05.09).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
280.06 Кб
Скачать

5. Зміст практик

5.1 Загальні положення

Специфіка кожного з видів практики обумовлює відмінності у їх проходжені студентами на підприємствах та в університеті.

Навчальну технологічну практику і навчальну практику на ЕОМ студенти проходять відповідно у майстернях кафедри кольорової металургії та конструкційних матеріалів і дисплейному класі кафедри гірничих машин під керівництвом одного чи двох викладачів цих кафедр на кожну академічну групу.

Навчально-ознайомча (гірничо-технологічна) практика проводиться під керівництвом одного чи двох викладачів кафедри з усією групой студентів на вугільній шахті у вигляді екскурсій.

Виробничу технологічну практику студенти проходять на різних базах практики під керівництвом викладача кафедри, а також керівників від підприємства.

При наявності контракту з підприємством студент може направлятися для проходження навчально-пізнавальної (гірничо-технологічної) і виробничої технологічної практик на це підприємство, якщо його профіль відповідає змісту цих практик.

Переддипломну практику студенти проходять на сучасних підприємствах та в організаціях, що вiдповiдають вимогам програми і квалiфiкацiйної характеристики і є базами для виконання дипломного проекту з позиції збору вихідних даних для його виконання або місця майбутньої роботи.

Використовуючи практичні навички i набуту у вищому навчальному закладi теоретичну пiдготовку, студенти на підприємстві можуть скласти квалiфiкацiйнi iспити i одержати одну із робочих професiй, що повинно бути пiдтверджено вiдповiдним свiдоцтвом.

5.2 Особливості та етапи проведення практик

Навчальні (технологічна і на ЕОМ) практики проводиться безпосередньо під щоденним контролем викладачів кафедри, а навчально-ознайомча (гірничо-технологічна) - викладачів кафедри чи керівників від підприємства. Під час навчально-ознайомчої гірничо-технологічної практики проводяться необхідні екскурсії та інші заняття з метою вирішення завдань за програмою практики.

Враховуючи характер виробництва на гірничих підприємствах для дотримання правил безпеки під час екскурсій студенти поділяються на групи чисельністю по 8 – 10 осіб. Кожна група повинна мати керівника від кафедри чи підприємства.

Для досягнення поставленої мети i завдань виробничої технологічної та переддипломної практик студентам доречно проходити практику на робочих мiсцях або виконувати обов’язки дублера відповідних фахівців.

5.2.1 Навчальна технологічна практика

В кожній майстерні студенти виконують роботу в наступній послідовності:

1. Ознайомлення з технікою безпеки, з робочим місцем, інструментом та пристосуванням;

2. Засвоєння основних прийомів роботи та послідовності їхнього виконання, вивчення змісту основних, допоміжних та контролюючих операцій;

3. Виконання індивідуальних завдань під керівництвом учбового майстра;

4. Складання звіту.

Виконання індивідуального завдання забезпечуються всією необхідною технологічною документацією, до складу якої входить: креслення або ескіз виробу, карта технологічного процесу або операційна карта. Кожний студент під керівництвом учбового майстра ознайомлюється з відповідною технологічною документацією, показуючи при цьому вміння її читати і аналізувати, а потім приступає до самостійного його виконання.

Кожний студент повинен виконати не менше 2-3 індивідуальних завдань з складанням звіту і пред’явленням готових виробів викладачу під час захисту звіту по практиці.