Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА_gerb_2010.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

Збір та сушка рослини для гербарію.

Колекцію засушених і визначених рослин з етикетками з даними про місце. Умови зростаня та час збору для кожної рослини – називають гербарієм (від лат. слова herba – трава).

Рослини для гербарію слід збирати протягом усього вегетаційного періоду – з ранньої весни до пізньої осені. Найкраще збирати їх в суху погоду, що сприятиме їх кращому висушуванню. Об’єктам для зборів повинні бути в першу чергу дикоростучі трав’янисті. Рідше дерев’янисті рослини, що зростають в найрізноманітніших природніх умовах. Для гербарію треба брати по кілька екземплярів кожної рослини; чим дрібніша рослина, тим більше екземплярів її треба взяти. Збираючи рослини, слід додержуватися таких правил:

1. Для гербарію треба збирати найкращі, по змозі квітучі, екземпляри рослин. Бажано, а іноді конче потрібно, для визначення мати в гербарії ці ж рослини із стиглими плодами (особливо це потрібно для рослин з родин хрестоцвітих, зонтичних, складноцвітих, осокових та деяких інших).

2. Трав'янисту рослину треба брати цілком, тобто її надземні і підземні частини, причому викопувати рослину слід обережно, щоб не пошкодити її підземних частин—коренів, кореневищ, бульб, цибулин. З викопаної рослини треба обережно струсити землю. Коли ж рослина дуже велика і перевищує розмір аркуша, то її треба перегнути або ж розрізати на частини.

Від дерев'янистих порід слід брати гілочки з листками, а також з квітками і плодами. Гілочки треба відрізувати ножем, а не ламати, бо це шкодить дереву.

3. Вкладати рослину в папку треба зараз же після того, як її зібрано, старанно розправивши всі її частини. Рослини з товстим стеблом або коренем, а також цибулини та бульби треба розрізати вздовж, що значно прискорює висушування. Треба також так закладати рослину, щоб ні одна з її частин не виступала з паперу.

4. Закладаючи рослину, треба одночасно вкласти в аркуш з рослиною етикетку з відомостями про місцезнаходження та умови зростання рослини, час збору тощо.

Прийшовши додому, треба вкладені в папку рослини перекласти в сушильний прес. Перше перекладання полягає в тому, що між аркуші, в які вкладені зібрані рослини, вкладають по 3-5 сухих порожніх аркушів паперу, залежно від соковитості рослини. Чим соковитіша рослина, тим товща повинна бути прокладка, причому рослини малосоковиті-треба-сушити-окремо від-рослин дуже соковитих, бо соковиті рослини довго сохнуть і тим затримують висушування інших рослин. Рослини не виймають з тих аркушів, в які вони були вкладені під час збору; тільки в тому разі, коли вони були зібрані мокрими і папір став дуже вогкий, його треба перемінити. Пачку в 20-30 аркушів з росли­нами, перекладеними папером, закладають у прес. Прес стягують ремінцями або шпагатом і виставляють на сонце. Найкраще покласти його на дах або на горище. В дощову погоду можна сушити рослини на печі. Спочатку прокладку треба міняти принаймні щодоби, а потім можна робити це не так часто; міняють прокладку аж поки рослини не висохнуть. Самі ж рослини з етикетками весь час залишаються в тих аркушах паперу, в яких їх почали сушити. Аркуші з висушеними рослинами поступово виймають з сітки. Добре висушені рослини повинні бути гнучкими, але не ламкими. Коли ж деякі частини рослини легко згинаються, її треба досушити.

Тому, хто хоче вивчити рослинність певної місцевості, треба збирати для гербарію всі рослини, які тут є, навіть звичайнісінькі.