Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otchet_po_praktike_Montazhno_demontazhna.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
921.6 Кб
Скачать

5. То і поточний ремонт системи живлення двигунів.

Технічний стан приладів системи живлення і якість застосовуваного паль¬ного безпосередньо впливають на такі показники роботи автомобіля, як по¬тужність, економічність, можливість швидкого запуску двигуна, його надійність, а також на рівень токсичності відпрацьованих газів.

Надійність системи живлення в основному визначається тим, якою мірою кількість, склад і якість пальної суміші відповідає режимам роботи двигуна.

Зміна складу пальної суміші значно впливає на потужність і економічність двигуна, його прийомистість. У міру збільшення коефіцієнта надлишку по¬вітря зменшується час розганяння. На бідних сумішах швидко погіршується прийомистість. Збагачена суміш збільшує інтенсивність спрацьовування вна-слідок конденсації пального на стінках циліндрів й ослаблення масляної плівки в результаті розрідження масла пальним.

Для характеристики пальної суміші важливе не тільки кількісне співвідно¬шення між пальним і повітрям, а й стан пального в суміші. Чим краще розпилене пальне і рівномірніше розподілена суміш по циліндрах двигуна, тим краща якість суміші й ефективніша робота двигуна. Нерівномірне пере¬міщення пального й повітря і нерівномірний розподіл суміші між циліндра¬ми двигуна погіршують антидетонаційні властивості двигуна, знижують еко¬номічність, призводять до нестійкої роботи при малих навантаженнях і на холостому ходу. У високофорсованих двигунах нерівномірний розподіл суміші може спричинити порушення робочого процесу в деяких циліндрах і вихід із ладу деталей, наприклад перегрівання клапанів і задири поршнів. Не¬рівномірність складу суміші в циліндрах пояснюється краплеподібним ста-

ном частини пального у впускному трубопроводі на режимі холостого ходу і при роботі двигуна з переохолодженням.

При згорянні суміші в порожнині камери згоряння на невеликих обертах двигуна і малих навантаженнях утворюється нагар. Цей процес залежить також від якості пального.

Застосування бензинів, які були на зберіганні, обсмолює деталі приладів для подачі пального в систему живлення двигунів. Це пояснюється тим, що при зберіганні бензину зростає вміст у ньому смол. Особливо швидко обсмо¬люється бензин при частковому заповненні бака. Якщо кількість смол у бен¬зині перевищує 20 мг на 100 мл, то відбувається досить швидке обсмолення бензинопроводів і бензинових фільтрів, можливе навіть залипання клапанів бензинового насоса. Внаслідок зменшення перерізу жиклерів карбюратора порушується склад пальної суміші. При великому вмісті смол може статися зависання клапанів.

Зміна технічного стану системи живлення при експлуатації пов’язана також із тим, що повітряні і паливні фільтри поступово засмічуються, по¬гіршується очистка повітря і палива; внаслідок засмічення і порушення ре¬гулювань у карбюраторі змінюється склад пальної суміші на різних режи-мах роботи двигуна.

Від чистоти палива багато в чому залежить надійність роботи паливопо- давальних механізмів дизельних двигунів. Тому одне з головних завдань профілактики системи живлення дизелів — старанна фільтрація палива і підтримання у справному стані всіх фільтрів системи.

Зміна стану соплових отворів розпилювача форсунки, яка призводить до порушення якості розпилення палива, впливає на надійність і економічність дизелів. Характерна несправність розпилювачів — засмічення їх міцними кок¬совими відкладеннями, які знижують пропускну здатність розпилювача. За- коксування отворів настає в основному внаслідок підтікання палива з розпилю¬вачів, коли несправна клапанна система, або як результат роботи двигуна при зниженому тиску впорскування. Найчастіше це буває при тривалій роботі дви¬гуна на малих обертах холостого ходу, а також при малій частоті обертання колінчастого вала (1000...1200 хв1) у повному навантаженні (з повною відда¬чею палива). Негативні наслідки спрацьовування соплових отворів або їх за- коксованості потребують періодичної перевірки їхнього стану й очистки.

Наведені дані показують, що основна мета обслуговування системи жив¬лення — забезпечення надійної подачі в циліндри двигуна потрібної кількості пальної суміші необхідного складу і якості.

Загальне діагностування системи живлення

Для визначення паливної економічності автотранспортних засобів врахо¬вують: контрольну витрату палива; витрату палива в магістральному циклі на дорозі, в міському циклі на дорозі і на стенді; паливну характеристику усталеного руху; паливно-швидкісну характеристику на магістрально-гор-

бистій дорозі. Автомобіль, призначений для випробувань, повинен відповіда¬ти вимогам технічної документації на автомобіль, затвердженої в установле¬ному порядку.

Рис. 9.1. Прилад для вимірювання витрат палива ЕЮФ-80/АФ МОвиїІТ

Тепер дуже поширені газоаналізатори з більш високою точністю, що пра¬цюють за принципом інфрачервоного випромінювання. Дія таких газоаналіза¬торів ґрунтується на принципі вибіркового поглинання інфрачервоного про¬міння на певних ділянках довжин хвиль (інфрачервоне випромінювання — це частина електромагнітного спектра в діапазоні довжин хвиль 2...8 мкм). За кордоном у технічній літературі такий принцип позначають літерами ND/1R. СО поглинає інфрачервоне проміння з довжиною хвилі 4,7 мкм, а С02 — 4,3 мкм. За цим принципом працюють вітчизняні стаціонарні газо-аналізатори моделі ОА-2109 для аналізу СО і моделі ОА-2209 для аналізу С02. Переносний прилад ГАИ-1 дає змогу контролювати вміст СО у відпрацьо¬ваних газах у дорожніх умовах.

Останніми роками широко застосовують багатокомпонентні і двокомпо¬нентні газоаналізатори фірм BOSCH (рис. 9.2), ISC-OLIVER (рис. 9.3) і МАНА (рис. 9.4). За точністю, надійністю роботи й габаритними розмірами вони відповідають сучасним міжнародним вимогам. Прилади — неперервної дії.

В умовах ВАТ АТП токсичність відпрацьованих газів перевіряють також переносним приладом «Абгаз-Інфраліт» (рис. 9.5), який працює за принци¬пом поглинання різними газовими компонентами інфрачервоного ви¬промінювання з певною довжиною хвилі. Принцип роботи газоаналізатора такий. Два джерела 6 інфрачервоного випромінювання через параболічні лінзи й обтюратор 7 створюють пучок, спрямований у робочу камеру 5 і камеру порівняння 8, заповнену повітрям, яке не поглинає інфрачервоного випроміню¬вання. У робочій камері газ проходить під дією мембранного насоса 4 і по¬глинає із загального спектра інфрачервоне випромінювання з довжинами хвиль 4,7 мкм. У приймач випромінювання 9 надходять два потоки різної інтен-сивності. Чутлива мембрана приймача, яка розділяє його камери, сприймає різницю тисків двох потоків випромінювань, прогинаючись у бік меншого тиску.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]