Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otchet_po_praktike_Montazhno_demontazhna.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
921.6 Кб
Скачать
  1. Сезони обслуговування автомобілів.

Особливості технічного обслуговування автомобілів у зимових умовах експлуатації

Зниження теплового режиму двигуна призводить до збільшення в’язкості масла і погіршення його здатності прокачуватись, що може призвести до аварії після запуску холодного двигуна. Збільшуються втрати на тертя у двигуні й момент опору прокручуванню колінчастого вала. Зниження температури масла прискорює його відпрацьовування внаслідок потрапляння в масло великої кількості палива і води.

Тепловий стан двигуна визначають звичайно за температурою охолодної рідини. При експлуатації в умовах низьких температур без утеплювальних чохлів і жалюзі двигун може переохолодитись до -40...-45 °С, незважаючи на справну дію термостата. Робота переохолодженого двигуна прискорює спра¬цьовування деталей поршневої групи та інших елементів.

Зниження температури навколишнього повітря дуже впливає на роботу системи живлення двигуна, призводить до порушення кількісного і якісного складу пальної суміші. Взимку практична витрата пального іноді в кілька разів перевищує літні норми внаслідок погіршання дорожніх умов, зниження швидкості руху і частішого застосування нижчих передач.

Зниження температури навколишнього повітря впливає також на систе¬му електроустаткування, зокрема на фактичну працездатність і зарядний режим акумуляторних батарей. Ємність батарей зменшується приблизно на

1.. .1,5 % на кожен градус нижче від 20 °С, тоді як для запуску двигунів у цих умовах потрібно значно більше енергії. При розрядженості акумуляторної батареї і спаданні густини електроліту останній може замерзнути, чим бу¬дуть пошкоджені елементи батареї.

Збільшення опору прокручуванню колінчастого вала двигуна, погіршення умов роботи системи живлення, спадання напруги і ємності акумуляторних батарей створюють значні труднощі при запусканні холодного двигуна.

У зимових умовах експлуатації застигає масло в картерах трансмісії, а це призводить до значного збільшення опору прокручуванню валів. При різко-

му рушанні з місця можуть поламатися зубці шестерень коробки передач, роздавальної коробки і головної передачі.

В умовах низьких температур збільшуються зусилля для повороту керо¬ваних коліс, прискорюється спрацьовування деталей рульової передачі, збільшується в’язкість гальмівної рідини, знижується безпека керування ав¬томобілем. У системі гідравлічного приводу гальм зростають втрати у при¬воді та час спрацювання системи, зменшується її надійність.

У ходовій частині особливо чутливі до зміни навколишньої температури амортизатори. При зниженні температури зростає в’язкість амортизаторної рідини, внаслідок чого збільшується опір амортизаторів, порушується плавність руху автомобіля, виникає небезпека руйнування амортизаторів.

В умовах особливо низьких температур дуже погіршуються пружні влас¬тивості шин. При температурі -45 °С шини практично втрачають еластичність і під дією ударних навантажень легко руйнуються.

У зимових умовах експлуатації автомобіля іноді замерзають гальмові труб¬ки, заклинюють гальмові циліндри, примерзають гальмові накладки до бара¬банів, замерзає вода в системі охолодження.

Щоб забезпечити нормальний тепловий режим роботи автомобіля, пере¬віряють справність жалюзі і термостата системи охолодження, утеплюють технічною повстю піддон картера двигуна, систему охолодження заправля¬ють морозостійкою рідиною.

При експлуатації автомобілів в умовах низьких температур для захисту двигуна від обдування його зовнішнім повітрям, яке проникає через щілини і знизу моторного відсіку, а також для зменшення швидкості остигання дви¬гуна під час стоянки автомобіля застосовують різні утеплювальні чохли.

З великими труднощами пов’язаний захист двигуна від нерегульованого обдування потоком зовнішнього повітря на автомобілях із безкапотним ком¬понуванням, тобто коли кабіна розміщена над двигуном і особливо, якщо кабіна відкидається. Зовнішнє повітря надходить до двигуна спереду, знизу і з боків. Можна зменшити обдування двигуна спереду, встановивши гнучкий захисний фартух між кабіною і бампером і закривши отвір в облицюванні для забирання повітря. Для збільшення захисту двигуна знизу і збоку слід застосовувати захисні фартухи і кожухи, що виконують роль відбивачів, які змінюють напрям повітряних потоків.

Як приклад на рис. 16.1 показано схему захисту двигуна автомобіля від обдування його нерегульованим потоком повітря, а на рис. 16.2 — результат впливу захисту на тепловий стан двигуна. Зі збільшенням швидкості руху автомобіля ефективність утеплювальних заходів збільшується, створюється можливість регулювати теплову продуктивність системи охолодження за¬лежно від зміни дорожніх умов.

Продуктивність системи охолодження і тепловідведення від зовнішніх поверхонь двигуна залежать від продуктивності вентилятора. У цьому разі найкращим вирішенням є застосування муфти відключення вентилятора з термостатичним керуванням, а взимку — вентиляторів зі зниженою про¬дуктивністю, чого досягають звичайно, зменшуючи кількість лопатей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]