Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ochikuyemi_vidpovidi_na_pitannya_do_ispitu_2012...doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
476.16 Кб
Скачать

20

Очікуємі відповіді на питання до іспиту по навчальній дисципліни

“ЕКСПЛУАТАЦІЯ ТА РЕМОНТ ВІЙСЬКОВОЇ АВТОМОБІЛЬНОЇ ТЕХНІКИ”.

1. Парком називається територія, обладнана для зберігання, обслуговування, ремонту і підготовки до бойового застосування озброєння, бойової та іншої техніки. Парки можуть бути постійні і польові.

Постiйнi парки обладнуються згідно з генеральним планом, який є основним документом з проектування та будівництва парку.

Генеральний план парку складається у кожній військової частині за участю квартирно-експлуатацiйної служби, підписується командиром в/ч i подається на затвердження командуючому. Затверджений план зберігається в автомобiльнiй службі військової частини.

У постійному парку обладнуються такі основні елементи: приміщення чергового парку; контрольно-технічний пункт; клас безпеки руху та інструктування водіїв i старших машин; пункт заправлення машин; пункт миття машин; пункт технічного обслуговування та ремонту; майданчики щоденного технічного обслуговування; водомаслогрiйка; акумуляторна; стоянки; опалювані приміщення для чергового тягача; склади для зберігання майна; внутрiшньопарковi дороги; майданчик перевірки машин начальником КТП; необхiднi технiчнi засоби пожежної та охоронної сигналiзацiї.

2. Парком називається територія, обладнана для зберігання, обслуговування, ремонту і підготовки до бойового застосування озброєння, бойової та іншої техніки. Парки можуть бути постійні і польові. Польові парки створюються у разі тимчасового розташування військової частини (підрозділу) в польових умовах для кожної роти (батальйону).

Влаштування і обладнання польового парку визначається передбаченою тривалістю розміщення військової частини, розміром, характером і рельєфом ділянки місцевості, а також наявністю засобів технічного обслуговування та ремонту машин.

В польовому парку обладнуються: контрольно-технічний пункт; пункт заправлення; пункт чищення й миття машин (за можливістю); пункт технічного обслуговування й ремонту машин; стоянки машин по підрозділах з майданчиками технічного обслуговування (в підрозділах, в яких є рухомі засоби технічного обслуговування та ремонту машин); шляхи (дороги) для швидкого виводу підрозділів на маршрути руху з урахуванням можливих дій частини. Територія парку, як правило, огороджується або обкопується.

В польових парках технологічний процес ТО має деякі особливості:

- при необхідності на КТП проводиться дозиметричний контроль шин, а на пунктах очищення та миття обладнується пункт спеціальної обробки техніки;

- дозаправка машин пальним і мастильними матеріалами може здійснюватися як на пункті заправлення так і на стоянках шляхом подачі паливозаправника машин.

3.Технічне обслуговування (ТО) машин призначено для забезпечення:постійної готовність машин до використання; усунення причин, що викликають передчасне спрацювання, старіння, руйнування, несправності та поломи складових частин i механізмів; надійну роботу машин протягом встановлених міжремонтних ресурсів та строків їх служби до ремонту i списання; мінімальну витрату пального, мастильних та інших експлуатаційних матеріалів.

ТО машин за періодичністю i обсягом робіт розподіляється на такі види:

а) для машин повсякденного використання:

контрольний огляд (перед виїздом з парку, на привалах i зупинках, перед подоланням водної перешкоди та після її подолання);

щоденне технічне обслуговування (ЩТО);

технічне обслуговування № 1 (ТО-1);

технічне обслуговування № 2 (ТО-2);

сезонне технічне обслуговування (СО);

б) для машин, що утримуються на зберіганні:

щомісячне технічне обслуговування; річне технічне обслуговування; регламентні роботи.

4. Військові ремонтні засоби це ремонтні частини, які поділяються на стаціонарні та рухомі (пересувні).

Стаціонарними називають ремонтні засоби, постійно розташовані в одному пункті, обладнання котрих встановлено у будовах, спеціально побудованих або пристосованих для ремонту автомобільної техніки.

До стаціонарних ремонтних засобів відносяться пункти технічного обслуговування і ремонту (ПТОР), контрольно-регулюючі пости, котрі може бути обладнані як окремо від ПТОР, так і разом постом діагностики, розташованим в ПТОР, а також гарнізонні станції технічного обслуговування (ГСТО).

Рухомими (пересувними) називаються такі ремонтні засоби, основне обладнання котрих встановлено у кузовах машин та причепів. Вони призначені для поточного ремонту та ТО машин в польових умовах і можуть рухатися разом з частиною (підрозділом). До них відносяться: МТО-АТ, ПАРМ-1, ПТО та ремонту, КРП, рухомі ремонтні засоби забезпечуються обладнанням, пристосуваннями та інструментом у відповідності з встановленими нормами.

5. Водій здійснює на стоянці огляд машини перед виїздом з парку, розписується в шляховому листі та доповідає безпосередньому начальнику про готовність машини до виконання завдання.

Командир пiдроздiлу (технік) перевіряє технічний стан i готовність машини, підтверджує її справність підписом у шляховому листі та дає водію команду подати машину для перевірки начальнику КТП.

Начальник КТП перевіряє: стан i зовнiшнiй вигляд водія; наявність i правильність оформлення належних документів (військового квитка, посвідчення водія з талоном попереджень, талона на право експлуатації машини, шляхового листа); наявність медичної аптечки, вогнегасника i знака аварійної зупинки; зовнiшнiй вигляд машини, її заправлення пальним, охолоджувальною рідиною та мастилом; покази контрольних приладів, справність агрегатів, систем i механiзмiв, що забезпечують безпеку руху; справність i опломбування спідометра; справність обладнання для перевезення людей та вантажів, після чого начальник КТП розписується в шляховому листі.

Черговий парку перевіряє наявність на шляховому листі усіх пiдписiв, звіряє шляховий лист із нарядом на використання машин i записує в ньому показання спідометра, час виїзду машини з парку, робить записи у книзi виїзду та повернення машин, передає машину в розпорядження старшого машини i дозволяє днювальному випустити машину з парку.

Черговий парку після повернення машини до парку заслуховує доповідь водія про виконання завдання, перевіряє наявність у нього належних документів, правильність заповнення шляхового листа (розділ “Робота машини ”); записує в шляховий лист показання спідометра та час повернення машини до парку; приймає машину вiд старшого машини, про що робить вiдповiдний запис у журналі виїзду та повернення машин; приймає машину після її обслуговування на стоянці.

6. В обсяг технічних заходів при обкатуванні машин входять:

- контрольний огляд та технічне обслуговування перед обкатуванням;

- опробування двигуна (обкатування на холостому ходу) пробіг машинами з обмеженим навантаженням і швидкостями руху.

- контрольний огляд та технічне обслуговування в процесі обкатування;

- контрольний огляд та технічне обслуговування після обкатування.

Контрольний огляд та технічне обслуговування перед обкатуванням за вимогами Інструкції по експлуатації вимагають:

  • Перевірити комплектність автомобіля згідно відомості комплектування;

  • Перевірити наявність і рівень мастил і робочих рідин в агрегатах і вузлах машини та відсутність підтікань.

  • Перевірити тиск повітря в шинах при необхідності довести до норми.

  • Переконатися в справності приладів освітлення, звукової сигналізації та контрольно-вимірювальних приладів.

  • Заправити машину паливом і охолоджуючою рідиною переконатися у відсутності течії.

  • Запустити двигун, перевірити його роботу, переконатися у відсутності течії масла, охолоджувальної рідини і палива.

  • Зняти заводську консервацію з зовнішніх деталей.

Контрольний огляд та технічне обслуговування після обкатування. Після закінчення обкатування проводиться номерне ТО у відповідності з вимогами керівництва (УАЗ-31512 – ТО №2, ГаЗ-53-12 (3307) – ТО №1.

Окрім операцій ТО №1, ТО №2 додатково виконати:

  • замінити масло в картері двигуна (промити двигун);

  • підтягнути гайки (болти) кріплення головки блоку циліндрів, випускного і впускного трубопроводів;

  • перевірити і при необхідності відрегулювати зазор в клапанах;

  • перевірити регулювання підшипників маточин коліс, при необхідності відрегулювати;

  • змінити мастило в картерах КП, РКП редукторах ведучих мостів з промивкою агрегатів.

  • перевірити установку моменту запалювання, при необхідності відрегулювати;

  • відрегулювати мінімальну частоту обертів колінчатого валу двигуна і концентрація окису вуглецю на режими холостого ходу;

  • промити систему охолодження;

  • притягнути гайки стрем’янок ресор;

  • вилучити із сітчастого фільтру насоса гідро підсилювача тканевий вкладиш;

  • зняти запломбований обмежувальний гвинт, встановлений на важелі дроселюючої заслінки карбюратора (тільки УАЗ). Про зняття обмежувача гвинта складається акт;

  • Змастити вузли машин згідно карти мащення;

  • на машинах з дизельним двигуном перевірити правильність регулювання приводу управління подачі палива і забезпечити стійку роботу двигуна на всіх режимах.

7. Рухомі автомобільні ремонтні майстерні ПАРМ-1М призначені для виконання поточного ремонту автомобілів багатоцільового призначення і гусеничних тягачів на готових агрегатах і деталях в польових умовах. До складу ПАРМ-1 входять:

- рухомі майстерні – на автомобілях (ЗИЛ-131);

- спеціальні установки – на причепах (1-АП-1,5Г і ІАПЗ-738);

- виробниче відділення і намети;

- спеціальні автомобілі;

- комплект устаткування поста ковальських робіт;

- комплект устаткування поста миття машин;

- комплект устаткування постів миття машин;

- комплект змащувально-заправного устаткування;

- комплект устаткування і пристосувань загального користування;

- спеціальний комплект устаткування, пристосувань і інструменту для ремонту чотиривісних автомобілів і проведення на них регламентних робот (тільки для ПАРМ-1М4ОС); комплект розміщується і транспортується на автомобілі ГАЗ-66-05.

До складу ПАРМ-1М1 входе виробниче устаткування і оснащення комплектами інструменту і пристосувань дозволяють відновити в польових умовах всі основні типи автотракторної техніки.

Обладнання ПАРМ-1М1 дозволяє проводити наступні види робіт поточного ремонту та технічного обслуговування:

- підйомно-транспортні; - розбірно-складальні; - фарбувальні та мийні;

- слюсарно-монтажні; - заправно-мастильні; - перевірочні, ремонтні;

- з регулювання приладів системи живлення карбюраторних і дизельних двигунів;

- перевірочні, ремонтні і регулювальні з електроустаткування.

8. Зберігання машин передбачає: спеціальну підготовку машин до зберігання (консервацію); утримання машин на зберiганнi (технічне обслуговування, перевірка стану та випробування, переконсервацiя, освіження шин, акумуляторних батарей, пального, мастильних та iнших експлуатаційних матерiалiв i деталей з обмеженими строками служби); зняття машин зі зберігання i підготовку їх до використання за призначенням.

Зберігання машин може бути короткочасним (до одного року) i тривалим (рiк i бiльше).

На короткочасне зберігання ставляться машини, якi не планується використовувати більше трьох мiсяцiв.

У постійних парках машини мають зберігатися в закритих приміщеннях або під навісом, а пiд час тимчасового розташування військ у польових умовах - на відкритих майданчиках.

Машини, якi утримуються на тривалому зберiганнi, розміщуються окремо вiд iнших машин. Доступ до них обмежується, а його порядок визначається командиром вiйськової частини.

Пiд час встановлення машин на короткочасне зберігання: баки, картери агрегатiв i механiзмiв заповнюються пальним та мастильними матеріалами сезонних або всесезонних сортiв; системи охолодження двигунiв заповнюються водою (улiтку) чи низькозамерзаючою охолоджувальною рідиною (узимку) з доданням iнгiбiторiв корозiї; холодної пори вода iз систем охолодження зливається; акумуляторні батареї за постійної температури повітря - 15 градусів С та нижче з машин знімаються i зберігаються в акумуляторній; iндивiдуальний комплект ЗIП зберiгається, як правило, на машинах, а в окремих випадках - на складах.

Пiд час ставлення машин на тривале зберігання: картери агрегатiв i механiзмiв машин заповнюються всесезонними робочо-консервацiйними мастилами i герметизуються; баки дизельних машин заповнюються зимовим пальним; баки машин з карбюраторними двигунами пальним не заповнюються i обробляються моторним робочо-консервацiйним мастилом.

Системи охолодження карбюраторних двигунів обробляються розчином з iнгiбiтором корозiї і низькозамерзаючою охолоджувальною рідиною не заповнюються, а системи охолодження дизелів - заповнюються; ресори i колеса розвантажуються; iндивiдуальний комплект ЗIП зберігається на складі частини.

При пiдготовцi до зберігання на машинах виконуються роботи з технічного обслуговування № 1 або № 2 i спецiальнi роботи з консервації деталей, механiзмiв, агрегатів i машин взагалі. Зазначені роботи здійснюються силами підготовленого з цією метою особового складу iз залученням спецiалiстiв пiдроздiлiв технічного обслуговування та ремонту i за участю водiїв (екiпажiв) машин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]