Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VSTUP.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
610.51 Кб
Скачать

2 Характеристика електротехнічної служби

Електротехнічна служба (ЕТС) підпорядковується головному інженеру Чернігівських міських електричних мереж, директору Чернігівських міських електричних мереж (ЧнМЕМ).

2.1 Призначення, основні завдання та функції

ЕТС є виробничою службою ЧнМЕМ, яка здійснює ремонт та експлуатацію обладнання ПС 110/35/10 кВ, ТП і РП, пристроїв РЗА, зв'язку і необхідний комплекс організаційно-технічних заходів, з метою забезпечення надійної та економічної роботи електромереж.

Електротехнічна служба виконує такі функції:

  1. Забезпечення трансформаторів і іншого обладнання, що знаходяться чи передаються в оперативне управління чи підпорядкування диспетчера МЕМ пристроями РЗА III-IV групи і засобами вимірювання з метою забезпечення стійкої і економічної роботи МЕМ, усуненню порушень нормального режиму, безперервного електропостачання споживачів.

  2. Забезпечення високого технічного рівня експлуатації всіх пристроїв РЗА і іншого обладнання, встановленого на підстанціях, ремонту обладнання підстанцій, ТП і РП.

  3. Забезпечення виконання покладених функцій при безумовному дотриманню вимог безпеки.

  4. Забезпечення навчання, підготовки та підвищення кваліфікація персоналу.

  5. Здійснення планування поточного та перспективного ремонтно-експлуатаційного обслуговування підстанцій, ТП і РП і заходи щодо захисту від корозії, виконання директивних матеріалів.

  6. Організація надання заявок на матеріально-технічне забезпечення об'ємів ремонтних робіт, контроль їх виконання. Забезпечення зберігання аварійного запасу електрообладнання.

  7. На основі втілення методів НОП контролює за якістю експлуатаційних робіт.

  8. Проведення заходів щодо збільшення терміну працездатності і підвищення надійності роботи обладнання.

  9. Забезпечення робочого стану, ведення технічного обслуговування відповідно затвердженим графікам пристроїв РЗА, протиаварійної автоматики, радіо та телефонного зв'язку. Забезпечення справного стану, ведення технічного обслуговування засобів електричних вимірювань і їх вторинних кіл.

  10. Вибір принципів виконання пристроїв РЗА IV групи, їх тип, розташування, розрахунок і вибір уставок і характеристик, а також систематичний аналіз їх відповідності фактичним режимам роботи мережі і проведення необхідної корекцію уставок і характеристик.(Вимушені відступи від вимоги швидкої дії, селективності та чутливості повинні бути затверджені головним інженером ЧнМЕМ.)

  11. Складання для диспетчера МЕМ і оперативного персоналу інструкцій і оперативних вказівок з обслуговування пристроїв РЗА, протиаварійної автоматики III-IV групи. Відступи від типових інструкцій повинні бути узгоджені з виконавчою дирекцією ВАТ ЕК "Чернігівобленерго". Перегляд діючих інструкцій повинен проводитися в установлений термін. Всі зміни, які були виконані в пристроях РЗА, повинні бути негайно відображені в диспетчерських інструкціях і оперативних вказівках.

  12. Підготовка та ведення технічної документації, систематичний облік роботи обладнання , аналіз їх роботи при аваріях та порушеннях нормального режиму електроустаткування. Повсякденний контроль роботи пристроїв РЗА на ПС, ТП, РП, своєчасна інформація виконавчої дирекції ВАТ ЕК     "Чернігівобленерго" про виявлені дефекти цих пристроїв і при необхідності оформлення актів-рекламацій чи актів-претензій заводу-виробнику.

  13. Підготовка оперативних заявок і програм на роботу з пристроями РЗА, на роботи на ел. обладнанні, які потребують аналізу необхідних операцій з пристроями РЗА.

  14. Підготовка (кожний рік) планів-графіків технічного обслуговування пристроїв РЗА, планів-графіків капітальних та поточних ремонтів обладнання ТП,РП, ПС 110,35 кВ;

  15. Погодження пускових схем і передбачених в них об'ємів пристроїв РЗА. На пристрої РЗА, які знаходяться в оперативному віданні ЦДС, подача матеріалів на погодження в виконавчу дирекцію. Підготовка робочих програм випробувань пристроїв РЗА при включенні нових ліній, електрообладнання після їх капітального ремонту. Погодження цих програм з виконавчою дирекцією, безпосередня участь чи здійснення технічного керівництва в питаннях пристроїв РЗА при цих випробуваннях.

  16. Ведення журналу РЗА на підстанціях і РП.

  17. Розробка місцевих положень про періодичність і об'єм техобслуговування пристроїв РЗА на основі діючих директивних матеріалів. Погодження положень з виконавчою дирекцією і затвердження головним інженером ЧнМЕМ.

  18. Погодження розміщення дугогасних реакторів в мережах з ізольованою нейтраллю.

  19. Підготовка річних заявок на релейну апаратуру, запасні частини до неї, контрольні кабелі.

  20. Забезпечення своєчасного перегляду схем, виробничих інструкцій та випуск нових.

  21. Здійснення контролю за своєчасним дотриманням ПТЕ і ПБЕЕ, участь у перевірці знань ПТЕ і ПБЕЕ.

  22. Контроль виконання керівних вказівок і директивних матеріалів щодо підвищення рівня експлуатації та надійності роботи обладнання.

  23. Участь у комісіях:

    1. По прийому та введенню в роботу нового обладнання підстанцій.

    2. По розслідуванню аварій, відмов та інших порушень нормальної роботи обладнання підстанцій.

  24. Здійснення технічного керівництва по прийомі на баланс ЧнМЕМ обладнання ПС, оформлення документації на списання технічно застарілого та зношеного обладнання.

  25. План та проведення заходів по заміні та модернізації обладнання, яке не відповідає параметрам та режимам роботи служби.

  26. Спільно з іншими службами ЧнМЕМ розробляє заходи щодо зменшення втрат електроенергії та слідкує за їх виконанням.

  27. Аналіз результатів вимірів навантаження електрообладнання підстанцій та розробка технічних заходів з найбільш економічного та раціонального їх використання.

  28. Організація та контроль ведення технічної документації.

  29. Участь у підготовці технічних завдань на проектування та реконструкцію нових підстанцій.

  30. Організація технічного навчання персоналу ЕТС.

  31. Організація роботи з персоналом згідно з "Типовим положенням про навчання з питань охорони праці" .

  32. Організація підвищення кваліфікації та підготовки нових кадрів з ремонту та експлуатації обладнання підстанцій.

  33. Створення безпечних умов праці для персоналу служби, згідно існуючих посадових інструкцій, а також забезпечення навчання підлеглого персоналу безпечним методам праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]