Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учетная_политика_положение.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

14. Облік витрат.

14.1 Нормативна база

Основними нормативними актами для визнання, оцінки та обліку зобов’язань є:

- П(С)БО 16 «Витрати», затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.12.1999 року № 318

- Інструкція Про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій , затверджена наказом Міністерства фінансів від 30.11.1999 року № 291

14.2 Оцінка та визнання

1. Визнання та відображення в обліку витрат здійснювати відповідно до вимог П(С)БО 16 «Витрати» на підставі принципу нарахування та відповідності.

2. Витрати в бухгалтерському обліку відображати одночасно з зменшенням активу або збільшенням зобов’язань, що призводить до зменшення власного капіталу.

3. Витрати в бухгалтерському обліку визнавати одночасно з отриманими доходами. В разі, якщо такі витрати не можливо пов’язати з доходами звітного періоду, то їх необхідно відображати в тому звітному періоді, до якого вони відносяться.

4. Склад витрат за елементами в бухгалтерському обліку враховувати у відповідності з вимогами п.10-26 П(С)БО 16 «Витрати» з застосуванням субрахунків класу 9 «Витрати діяльності» для забезпечення складання звіту про фінансові результати за формою, передбаченою П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати».

14.3 Витрати, пов’язані з операційною діяльністю, які не включаються до собівартості продукції (робіт, послуг), є витратами звітного періоду і розподіляються на адміністративні витрати та інші витрати операційної діяльності.

Класифікацію адміністративних витрат на інших витрат операційної діяльності здійснювати відповідно до П(С)БО 16.

14.4 Розкриття інформації у фінансовій звітності

Розкриття інформації про витрати відображати у фінансовій звітності у відповідності з вимогами п. 32 П(С)БО 16 «Витрати», затвердженого наказом МФУ від 31.12.1999 р. № 318.

15. Облік фінансових результатів.

З метою оперативного управління ресурсами підприємства, фінансові результати від здійснення господарської діяльності формувати в бухгалтерському обліку за кожний звітний місяць до 20-го числа місяця, наступного за звітним.

16. Облік розподілу прибутку.

1.Отриманий прибуток розподіляється на підставі Статуту.

17. Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах.

Основними нормативними актами для виправлення помилок, внесення та розкриття інших змін у фінансовій звітності є:

- П(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах», затверджено наказом Міністерства фінансів України від 28.05.1999 року № 137

- Інструкція Про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій , затверджена наказом Міністерства фінансів від 30.11.1999 року № 291

17.1 Виправлення помилок і зміни в облікових оцінках

1. Виправлення помилок, допущених при складання фінансових звітів у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку).

2. Облікова оцінка може переглядатися, якщо змінюються обставини, на яких базувалася ця оцінка, або отримана додаткова інформація.

17.2 Зміни в обліковій політиці

1. Облікова політика може змінюватися тільки, якщо змінюються статутні вимоги, вимоги органу, який затверджує положення (стандарти) бухгалтерського обліку, або, якщо зміни забезпечать достовірне відображення подій або операцій у фінансовій звітності підприємства.

2. Облікова політика застосовується щодо подій та операцій з моменту їх виникнення.

3. Якщо неможливо розрізнити зміну облікової політики та зміну облікових оцінок, то це розглядається і відображається як зміна облікових оцінок.

4. Якщо суму коригування нерозподіленого прибутку на початок звітного року неможливо визначити достовірно, то облікова політика поширюється лише на події та операції, які відбуваються після дати зміни облікової політики.