Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учетная_политика_положение.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

8.3 Порядок списання безнадійної дебіторської заборгованості

1. На дату балансу відповідальним працівникам Департаменту доходів та фінансів за розрахунки з дебіторами здійснювати інвентаризацію розрахунків та надавати інформацію для прийняття рішення про визнання такої заборгованості сумнівною для початку ведення претензійної роботи (досудових дій) з метою її стягнення.

2. При проведення інвентаризації використовувати типову форму по обліку результатів інвентаризації № Інв-17 «Акт інвентаризації розрахунків з покупцями, постачальниками та іншими дебіторами та кредиторами».

Підставою для списання безнадійної дебіторської заборгованості є:

- акти звіряння розрахунків з покупцями та іншими дебіторами ( у випадку відсутності підписаного покупцем акту звіряння розрахунків з дебіторами працівником, відповідальним за ведення розрахунків з дебіторами, складається пояснювальна записка з вказаною причиною відсутності підпису дебітора (ліквідація, банкротство, смерть дебітора, відмова від підпису та інше)

- висновок, який складається та підписується відповідальною особою юридичного відділу, про можливість списання з балансу дебіторської заборгованості (вказуються здійснені заходи щодо її стягнення чи причини відсутності заходів щодо її стягнення);

- рішення Правління товариства про списання дебіторської заборгованості.

8.4 Розкриття інформації у фінансовій звітності

Інформацію про дебіторську заборгованість розкривати у Примітках до фінансової звітності у відповідності з вимогами п.13 П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість», затвердженого наказом МФУ від 08.10.1999 р. № 237.

9.Облік грошових коштів.

9.1 Нормативна база

Основними нормативними актами для визнання, оцінки та обліку грошових коштів є:

- П(С)БО 4 «Звіт про рух грошових коштів», затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999 року № 87

- Інструкція Про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій , затверджена наказом Міністерства фінансів від 30.11.1999 року №291

- Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затверджена постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 року № 22.

- Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 року № 637

9.2 Документування операцій з грошовими коштами

Затвердити типові форми по обліку касових і банківських операцій:

КО-1 „Прибутковий касовий ордер” (використовується для оформлення поступлення коштів в касу);

КО-2 „Видатковий касовий ордер” (використовується для оформлення видачі грошей з каси);

КО-4 „Касова книга” (використовується для обліку руху грошей в касі);

0401001 “Платіжне доручення” (використовується для здійснення перерахування коштів з поточного рахунка).

“Розрахункова чекова книжка”, 0401006 “Розрахунковий чек” (використовується для отримання готівки з банку).

При проведення інвентаризації використовувати типову форму по обліку результатів інвентаризації «Акт про результати інвентаризації наявних коштів» (додаток до Положення про ведення касових операцій у національній валюті).