Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕСТИ ВІДКРИТОГО ТИПУ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
70.66 Кб
Скачать

Монетарна економіка – це

Монометалізм – це грошова система, в якій один метал (золото або срібло) слугує загальним еквівалентом і основою грошового обігу, а функціонуючі монети і знаки вартості розмінюються на дорогоцінні метали.

Неконвертована валюта – це національна валюта, що використовується в межах тільки однієї країни, яка не може вільно обмінюватися на іноземну валюту. Обмін н.В. можливий лише за допомогою державного (центрального) банку або по дозволу і за сприяння державних органів.

Неповноцінні гроші – це це гроші, які не мають власної субстанціональної вартості. Основними їх формами є білонна (розмінна) монета, паперові гроші (казначейські зобов´язання), банківські зобов´язання (банкноти), депозитні вклади, квазігроші. Усі вони застосовуються як гроші лише тому, що, одержуючи їх як платежі, учасники ділових угод розраховують використати їх для майбутніх платежів. Довіра до цих форм грошей зумовила появу загальної назви – кредитні гроші.

Норма обов'язкових резервів – це відношення суми обов'язкових грошових резервів, які комерційні банки зобов'язані зберігати в центральному банку, до загального обсягу зобов'язань комерційного банку. Норма обов'язкових резервів встановлює величину гарантійного фонду комерційного банку, що забезпечує надійне виконання його зобов'язань перед клієнтами. Одночасно норма обов'язкових резервів використовується центральним банком як інструмент регулювання діяльності комерційних банків.

Нуліфікація – це (лат. nullus - ніякий і лат. facio - роблю) - позбавлення документів юридичної сили; визнання їх недійсними.

Анулювання стосовно грошей - метод стабілізації валюти, коли держава скасовує знецінені грошові знаки, вилучає їх з платіжного обігу й замінює новими (в разі інфляції, девальвації, зміни політичної влади тощо).

Об’єктами кредиту є

Обов'язкові резерви – це певна сума активів, які комерційний банк згідно з чинним законодавством зобов’язаний зберігати в центральному банку. Роль резервів можуть виконувати лише певні види активів — кошти на коррахунку в центральному банку та готівкові кошти в касі комерційного банку.

Основні форми кредиту: комерційний, банківський, споживчий, державний і міжнародний кредит.

Первинний ринок цінних паперів – це инок перших і повторних емісій (випусків) цінних паперів, на якому здійснюються їх початкові розміщення серед інвесторів. Рамки П.р.ц.п. фактично обмежуються першим актом купівлі-продажу цінного паперу. На цьому етапі емітент передає майнові права на свою власність (частину власності) іншим особам, одержуючи за це грошові кошти для інвестиції. Після цього цінний папір переходить на вторинний ринок цінних паперів.

Позичальник – це е суб'єкт кредитних відносин, який одержує в тимчасове користування грошові кошти на умовах повернення, оплати і строковості.

Позичковий капітал – це грошовий капітал, який надається в позику та приносить власнику дохід у вигляді процентів від позики.

Позичковий процент – це… плата, яку отримує кредитор від позичальника за надані в позику гроші чи матеріальні цінності.

Попит на гроші – це запас грошей, яким економічні суб´єкти прагнуть володіти на певний момент. Він може означати частину багатства, яким володіють учасники господарського життя у ліквідній формі грошей, як засобом обігу і засобом збереження вартості. У відповідності до цього розрізняють три групи мотивів попиту: попит на гроші економічних суб´єктів для задоволення поточних потреб, мотив завбачливості і спекулятивний мотив.

Пропозиція грошей – це друга сила, що у взаємодії з попитом визначає кон’юнктуру грошового ринку. Як і попит на гроші, пропозиція їх є явищем залишку. Суть пропозиції грошей полягає в тому, що економічні суб’єкти в будь-який момент мають у своєму розпорядженні певний запас грошей, які вони можуть за сприятливих обставин спрямувати в оборот.

Процентна ставка – це кількісне вираження відсотків як економічної категорії. Розраховується як відношення річного доходу, отриманого на позичковий капітал, до суми наданого кредиту, помноженого на 100 відсотків.

Ринок грошей – це особливий сектор ринку, на якому здійснюється купівля та продаж грошей як специфічного товару, формуються попит, пропозиція та ціна на цей товар.

Ринок капіталів – це такий ринок, на якому купуються та продаються довгострокові (строк погашення яких більше одного року) боргові зобов'язання та акції. Інструменти ринку капіталів: акції, заставні, облігації, цінні папери урядових установ, споживчі та банківські комерційні позички

Ринок позичкових капіталів – це сукупність попиту та пропозиції на позичковий капітал позичальників і кредиторів різних країн. Його основна мета — акумуляція і перерозподіл фінансових ресурсів за допомогою посередників.

Рівень монетизації економіки характеризує… це співвідношення між грошовою масою в обігу і рівнем виробництва у поточних цінах (приблизно дорівнює номінальному ВВП):

Рівень монетизації коливається під впливом різних чинників. Так, зниження монетизації може відбутися внаслідок згортання грошових відносин у результаті значної бартеризації економічних зв’язків та зростання доларизації. На рівень монетизації впливають також коливання попиту на гроші, інфляційні процеси.

Світовий банк – це заснований в 1944 році, є однією з найбільших у світі організацій, що надають допомогу з метою розвитку. Банк, що надав у 2002 фінансовому році країнам-клієнтам позики на загальну суму 19,5 млрд дол. США, у цей час здійснює свою діяльність більш ніж в 100 країнах, що розвиваються, роблячи фінансову й консультаційну допомогу з метою підвищення рівня життя й поліпшення життя найбіднішого населення.

Спеціалізовані банки – це - комерційні банки, які виконують грошові та інші операції і на-дають фінансові послуги за певними напря-мами банківської діяльності (банки ощадні, інвестиційні, іпотечні, клірингові та ін.).

Споживчий кредит – це кошти, що надаються кредитодавцем (банком або іншою фінансовою установою) споживачеві на придбання продукції.

Страхові компанії – це фінансові посередники, які здійснюють виплати

своїм клієнтам при настанні певних подій, обумовлених у договорі

страхування (страховому полісі)

Суб’єктами кредитних відносин є… кредитодавець та позичальник

Суб’єкти грошового ринку – це

Товарні гроші – це

Фінансовий посередник – це господарюючий суб'єкт, який перерозподіляє фінансові ресурси шляхом проведення операцій з грошима або цінними паперами. До таких суб'єктів належать: банки, інвестиційні компанії, страхові пенсійні фонди, довірчі товариства