Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори (16 на 1 стор), 3 екз.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
604.16 Кб
Скачать

44. Порядок ведення касових операцій, їх докумен.Офор­млення. Порядок оформлення і ведення касової книги. Облік касових операцій.

Рахунок № 30 "Каса" призначений для узагальнення, інформації про наявність та рух грошових коштів в каса підприємства. Рахунок № 3О "Каса"" має такі субрахунки: 301 "Каса в нац. валюті”; 302 “Каса в іноземній валюті". Касові операції здійснюються на підставі Порядку ведення касових операцій у народному господарстві Укр. Каса — самостійний структурний підрозділ підп-ва, призначений для зберігання коштів і проведення розрахунків готівкою. Мат. відповідальність за збереження коштів і ведення касових операцій покладено на касира, з яким укладають договір про матеріальну відповідальність. Грош. кошти до каси надходять з рахунків у банках, внаслідок реалізації товарно-мат. цінностей, від підзвітних осіб. Ліміти залишку готівки в касі для кожного підп-ва встановлюються комерц. банками за місцем від­криття рахунка з урахування режиму і специфіки роботи підп-ва. Надходження і видачу грошей з каси підп-ва оформ­люють прибут. й видат. касовими ордерами, які виписує бухгалтерія. Касир, що одержав з бухгалтерії касові ордери, повинен перевірити правильність їх оформлення. Після цього він приймає або видає гроші. Особі, що внесла гроші до каси, видається квитанція. При видачі грошей за видатковим касовим ордером окремій особі касир вимагає пред'явлення документа, який посвідчує особу одержувача. Прибуткові касові ордери і квитанції до них, а також видаткові касові ордери заповню­ються бухгалтерією чітко й зрозуміло, без будь-яких підчисток, помарок або виправлень. Прибуткові й видаткові касові ордери до передачі в касу реєструються бухгалтерією в Журналі реєстрації касових ордерів. Касир усі надходження і видачі готівки за прибутковими і видатковими касовими ордерами обліковує у Касовій книзі. Для забезпечення надійного зберігання готівки і цінностей каса має відповідати таким вимогам: – бути ізольованою від інших допоміжних приміщень; – мати сейф або металеву шафу; – бути обладнаною охоронно-пожежною сигналізацією. Підп-во одержує готівку з банку через касира за грош. чеком, виписаним на його ім'я. Така операція оформлюється “Прибутковим касовим ордером”. Здача готівки на рахунки в банках оформлюється “Видат­ковим касовим ордером” та “Об’явою на внесення готівки”. Записи у Касовій книзі здійснюються у двох примірниках. Наприкінці робочого дня касир підбиває підсумки оборотів за надходженням і видачею грошей та виводить залишки на наступний день. Перші відривні аркуші, що є звітом касира, разом з прибутковими і видатковими ордерами й доданими до них виправдними документами касир передає бухгалтерії під розписку у Касовій книзі. Бухгалтер перевіряє правильність оформлення касових ордерів, їх обґрунтування, виконання записів у касовій книзі і виведеного залишку на кінець дня і проти кожної суми проставляє шифр кореспондуючих рах.

45. Докумен.Оформлення та облік розрахунків з підзвітни­ми особами. Види і форми розрахунків.

Під звіт видається готівка на операційні, господарські та витрати, пов'язані з відрядженням, на визначені термін і мету. Підзвітна особа по закінченні встановленого терміну зобов'язана надати звіт про витрати цих коштів за призна­ченням і пред'явити підтверджувальні документи, а також внести до каси невикористану суму. Витрати на відрядження відшкодовуються лише за наявності документів в оригіналі, що підтверджують вартість цих витрат: транспортних квитків, рахунків готелів. Бухг. облік виданих підзвітних коштів ведуть на активно пасивному субрахунку № 372 "Розрахунки з підзвітними особами". На дебеті відображають основні суми, видані під звіт з каси, або одержані за чеками - з рахунків в банках або грошовим переказом через органи зв'язку. На кредиті відображають суми, що підтверджуються відповідними звітами і документами, а також внесені до каси готівкою для погашення невикористаних авансів. Аналітичний облік ведеться в розрізі фіз. осіб, які одержали грошові кошти під звіт. Сальдо на рахунку № 372 вказує на залишки одержаних під звіт авансів, по яких ще не надано звіти. Кредитове сальдо відображає розмір пере­витрат за авансовим звітом порівняно з сумою, одержаною під звіт. Основні проводки: При видачі коштів з каси підзвітній особі: Д 372 "Розрахунки з підзвітними особами", К № ЗО "Каса"; За умови придбання матеріальних цінностей у магазинах за рахунок підзвітних сум на підставі Авансового звіту: Д № 201 “Сировина і матеріали”, Д № 503 "Паливо", Д № 207 "Запасні частини", Д № 22 "Малоцінні та швидкозношувані, предмети" (терміном експлуатації до 1 року), К № 372 "Розрахунки з підзвітними особа­ми"; Якщо залишок невикористаних підзвітних сум внесено до каси або списується в рахунок заробітної плати підзвітної особи: Д № ЗО "Каса";Д № 66 "Розрахунки з оплати праці";К № 372 "Розрахунки з підзвітними особами".