Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори (16 на 1 стор), 3 екз.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
604.16 Кб
Скачать

34. Інвентаризація виробн.Запасів і відображення її результатів в обліку.

Івентаризація (І) сировини, матеріалів, палива, кормів повинна проводитися не менше одного раза в рік не раніше 1 жовтня; дорогоцінних металів і виробів з них – 2 рази в рік: на 1 сіяня і на 1 липня; продуктів харчування та спирта не менше 1 раза на квартал; тварин на відгодівлі, кролів, птиці – не менше 1 разу в квартал. Кількіст І в звітному році та дати їх прове5дення визначаються керівником підпр, крім випадків, коли проведення І є обов’язковою: - у випадку ліквідації підпр, - при передачі майна в оренду, - після пожежі або стихійного лиха, - перед складанням річної фін звітності. До початку І в бухгалтерії повинна бути закінчена обробка всіх документів по надходженню і вибутті мат цінностей. Надлишки мат цінностей обліковуються так: Д 20 „виробн запаси”, К 719 „інші доходи операц діяльності”. Вартість недостачі виробн запасів, виявлені при І, Д 947 „Недостачі і втрати від почі цінностей” і К 20. Сума недостач мат цінностей, відшкодована винуватцями Д 375 „ Розрах по відшкодуванню нанесених збитків”, К 716 „Відшкодування раніше списаних активів”. При відшкодуванні винуватцями суми нанесеного збитку від недостачі, розкрадань мат цінностей роблять запис Д 30, К 375.

35. Облік персоналу підпр-ва. Облік викор-ня роб.часу і виробітку робітників.Осн.обліково-правовими док-ми є: ЗУ „Про працю”,”Про оплату праці”, Інструкції Мінстату України №323 про виплату працівникам. Відпов-но до цих док-в осн.формами оплати праці є відрядна і погодинна. При відрядній оплаті праці з/п робітників прямо залеж.від кіл-ті виконаної роботи і розміру розцінки. Вона склад.з таких систем: прямої, прогресивної, акордної і преміальної. При погодинній формі оплати заробіток прац-ка залежить від відпрацьованого ним часу. Вона склад.з простої погодинної і погодинно-преміальної. Витрати підпр-ва на оплату праці прац-ків визначені в Інструкції Мінстату України №323 і включають такі її види: Основна з/п – це винагорода працівникам за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норм часу, виробітку, посадових обов’язків). Дод.з/п – це винагорода за роботу понад встановлених норм, за особисті умови праці або виплату за невідпрацьований час, відповідно до діючого закон-ва (оплата відпусток).Ін. заохочувальні і компенсаційні виплати – оплата простоїв не з вини прац-ків, винагороди за підсумками роботи за рік, разові премії, матер.допомога тощо. Облік викор-ня роб.часу, а також контроль за станом труд.дисципліни на підпр-х здійснюється шляхом табельного обліку. При прийомі на роботу прац-ві надається табельний номер, а в трудовій книжці робиться позначка про його зарахування на підставі наказу керівника підпр-ва. На кожного прац-ка у відділі кадрів відкр-ть особисту картку, в якій зазначають необхідні анкетні дані про прац-ка і всі зміни, що відбуваються в його роботі. За доп.цих док-в здій-ся аналіт.облік персоналу під-в. Первинним док-ми для нарах-ня з/п є: табель відпрацьованого часу, наряди, розрах-ві платіжні відомості.

36. Синтет.і аналіт.облік розрахунків з оплати праці. Синтет.облік розрахунків по зарплаті ведеться на рах. № 66 “Розрахунки з оплати праці”, який має 2 субрах: 661 “Розрахунки по зарплаті”, 662 “Розрахунки з депонентами”. Виплата з/п прац-м здій-ся через касу, для цього гроші у сумі, що відповідає розрахунковій платіжній відомості касир отримує з пот.рах.: Дт301, Кт311. протягом 3 днів з/п видається робітникам по платіжній відомості (на суму виданої з/п) склад.таку проводку: Дт661, Кт301. депонована з/п (не видана) облік-ся так: Дт661, Кт662. по заяві на переказ готівки повертається на пот.рах.:Дт311, Кт301.Виплату депонованої з/п по заяві прац-ка записують: Дт662, Кт301. з 1січня 2004р введено в дію ЗУ „Про податок з доходів фіз. осіб”. від-но до нього змінився порядок утримання прибуткового податку з доходів фіз. осіб (прац.під-ва). Цей податок утримується в розмірі 13% від доходу праців-в, які розрах-ся так: Дохід прац-ка = вся сума доходу, яку отримує працівник – утримання до пенс.фонду, Ф соц.страху, Ф безробіття – соц.пільга. прибутковий податок = 0,13* дохід прац-ка. Пільги, які має прац-к: на сьогодні кожний прац-к під-ва має соц.пільгу у розмірі 61,5коп., якщо його дохід не перевищує 540 грн. 132 грн. – якщо герой Укр.. або герой Рад. союзу, якщо прац-к є учасником бойових дій під час 2 світ.війни, якщо є в’язнем концтабору, якщо перебував на блокадах Ленінграда → соц.пільга встановлюється найбільша. Суми утриманого прибуткового податку перерах-ся до бюджету платіжним дорученням в день отримання з/п по грош.чеку. З процесом нарах-ня і виплати з/п пов’язано необхідність нарах-ня сум на соц.заходи, які підпр-во розраховує виходячи із заг.розміру виплат відп-х категорій прац-в і самостійно перераховує у виді податків та обов’язкових платежів. Відрах-ня на соц.заходи склад.з 2 частин: 1) нарах-ня до фондів соц.захисту в % від нарах-ї з/п. : Згідно ЗУ “Про систему оподаткування” до них відносяться: збір на обов’язкове держ.пенсійне страх. (збір у ПФ) -32%; збір на обов’язкове соц.страх.(збір у Ф соц. Страх.)-2,5%; збір на обов’язкове соц.страх.на випадок безробіття (збір у Ф безробіття) – 2%; збір на обов’язкове соц. страх.від нещасних випадків. 2) утримання із з/п працівників: утримання у ПФ – 1-2%, Ф безробіття – 0,25-0,5%, Ф соц.страх – 0,5-1%. Заг.сума, яка склалася по Кт65 частково викор-ся на самому під-ві для оплати лікарняних листів, допомоги у зв’язку нещасними випадками, для виплат на утриманн дітей до 3 років, допомоги на поховання та ін. Інша частина нарахована до фондів перерах-ся платіжними дорученнями у районне відділення фондів в день отримання з/п по грош.чеку. Щокварталу під-ва звітуються перед зазначеними районними відділами фондів про нарах-ня та викор-ня суми на соц.заходи.