Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори (16 на 1 стор), 3 екз.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
604.16 Кб
Скачать

63. Торгівельна діяльність, особливості плану рахунків в торгівлі.

Торговельна діяльність - це ініціативна самостійна діяльність юр. осіб і громадян із здійснення купівлі та продажу товарів народного споживання з метою одержання прибутку. Вона може здійснюв у сферах роздрібної й оптової торгівлі, а також у торг-виробн сфері. Визначеність і чіткість понять різних видів торговельної діяльності має велике значення для суб'єктів для одержання ними відповідних ліцензій, патентів, сплатою податків, для організації і ведення бухгалтерського обліку їх діяльності. Оптова торгівля — це діяльність з придбання і відповідного перетворення товарів для подальшої реалізації їх підприємствам роздрібної торгівлі та іншим суб'єктам підприємницької діяльності. Роздрібна торгівля — це діяльність з продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання. Основні ознаки роздрібної торгівлі: • вона є самостійна, ініціативна, що здійснюється на власний ризик, діяльність юр. осіб і громадян з метою одержання прибутку; • основний зміст торговельної діяльності — продаж товарів; • товари реалізуються безпосередньо громадянам або іншим кінцевим споживачам для їхнього особистого некомерційного використання; • товари в разі роздрібної торгівлі можуть реалізовуватися тільки за готівкові платіжні засоби. Роздрібна торгівля може здійснюватися в різних формах: залежно від місця здійснення її поділяють на:• стаціонарну (універмаги, універсами, магазини);• дрібнороздрібну (кіоски, палатки, лотки, автомати...);• громадське харчування (їдальні, кафе, ресторани...); залежно від форми обслуговування населення виділяють торгівлю:• за формою обслуговування;• за попередніми замовленнями, зразками, каталогами;• у кредит; залежно від виду товарів, що продають, торгівля буває:• комісійна; • фірмова; залежно від форми платежів розрізняють торгівлю:• готівкою;• кредитними картками;• розрахунковими чеками банківських установ;• платіжними дорученнями. У бухг. обліку торговельної діяльності використ. такі особисті рахунки: Рахунок 28 “Товари”, призначений для обліку руху товарів в торгівлі, 281 ”Товари на складі”,282 “Товари в торгівлі”,283 “Товари на комісії”,284 “Товари на комісії”,285 ”Торгова націнка”.

64. Торговельні знижки і націнки.

У комерційній діяльності завжди використовувалися різні види торговельних знижок і націнок на товари, які встановлюють під-тва для збільшення обсягу товарообороту, його прискор, скороч витрат на збут, збільшення прибутку від реалізації. У світ практиці комерц діяльності використовується понад двадцять різних торговельних знижок: • знижки за кількість придбаного товару (знижки покупцям, які придбають велику партію товарів); •сезонні знижки (знижки покупцям, які придб несезонні товари); • спец знижки (знижки покупцям, в яких зацікавлений продавець) та інші. За допомогою торгових націнок, які входять до державних (фіксованих) та вільних цін, торговельні підприємства покривають свої витрати діяльності та одержують прибутки. Вільні відпускні ціни встановлюють виробники продукції за угодою з покупцями. Оптово-збутові підприємства для відшкодування витрат обігу й отримання прибутку додають націнку на відпуск товарів, які вони придбають у постачальників. Вільні роздрібні ціни формують роздрібні торговельні підприємства, виходячи з вільних відпускних цін (які включають оптову націнку) з додатком торговельних націнок, призначених для покриття їх витрат обігу та отримання прибутку. До ціни товарів обов'язково додається ПДВ. Розмір націнок, які входять до вільних цін, підприємства встановлюють самостійно, виходячи з планових витрат обігу та прибутку (враховуючи ПДВ). Облік торгових націнок (надбавок та знижок) ведеться на субрах №285 "Торгова-націнка". Підп-ва, що здійснюють торговельно-посередницьку, оптово-збутову та роздрібну торговельну діяльність, бух. облік товарів ведуть у цінах продажу, на суму торговельних знижок та націнок, дебетують рахунок №28 «Товари» в кореспонденції з кредитом Субрахунку №285 «Торгова "націнка». На роздрібних торговельних підприємствах у кінці місяця сума торгових націнок розподіляється між реалізованими та нереалізованими товарами. Суми товарних надбавок, що відносяться до реалізованих товарів, відображаються способом «сторно» за дебетом рахунку №902 "Собівартість реалізованих товарів" в кореспонденції з кредитом субрахунку № 285 "Торгова націнка".

РОЗРАХУНОК СЕРЕДНЬОГО ВІДСОТКА ТОРГОВИХ НАЦІНОК

де: СВ т.н. - середній відсоток торгових націнок; С т.н.п. - сальдо торгових націнок на початок місяця; ТН м - торгова націнка, нарахована за місяць; З тов.п. - залишок товарів на початок місяця; Н тов - продажна вартість придбаних товарів за місяць. Середній відсоток торгової націнки обчислюється діленням суми залишку торгових націнок на початок звітного місяця і торгових націнок у продажній вартості отриманих у звітному місяці товарів на суму продажної вартості залишку товарів на кінець звітного місяця і продажної вартості реалізованих у звітному місяці товарів.