Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори (16 на 1 стор), 3 екз.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
604.16 Кб
Скачать

37.Облік відрахувань на соц.Заходи.

Процес нарахування і виплати заробітної плати пов’язаний з необхідність нарахування сум на соц. заходи, які підп-во розраховує виходячи із загального розміру виплат відповідних категорій працівників і самостійно перераховує у виді податків та обов’язкових платежів. До них відносяться: збір на обов’язкове державне пенсійне страхування; збір на обов’язкове соціальне страхування; збір на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття; збір на обов’язкове соціальне страхування від нещасних випадків. Ставка збору у Пенсійний фонд складає 32,3 % від нарахованих виплат. Ставка збору до Фонду соц. страхування складає 2,9% від нарахованої основної та додаткової зарплати працівників та інших заохочувальних та компенсаційних виплат. Ставка збору до Фонду безробіття складає 1,6% від вказаної вище бази обкладання. Облік відрахувань на соц. заходи відповідно до П(С) БО 16 “Витрати” Плану рахунків та Інструкції з його використання ведеться на субрахунку № 65 “Розрахунки із страхування” та на інших субрахунках : № 651 “За пенсійним забезпеченням”, № 652 “За соціальним страхуванням”, № 653 “За страхуванням на випадок безробіття”. Нараховані суми зборів відображаються бухгалтерськими проводками: Дт № 23 “Виробництво” – від зарплати робітників; Дт № 91 “Загально-виробничі витрати” – від зарплати апарата управління цехами; Дт № 92 “Адміністративні витрати” – від зарплати апарата управління підприємства; Дт № 93 “Витрати на збут” – від зарплати робітників відділу збуту; Кт № 65 “Розрахунки із страхування” – за відповідними субрахунками. Перерахування нарахованих зборів у місцеві фонди соц. захисту громадян Укр. підп-ва здійснюють самостійно у встановлені строки (в день виплати зарплати), про це звітуються щокварталу, складаючи відповідні звіти. Перераховані кошти з поточного рахунку до фондів записують на рахунках: Дт. № 65 “Розрахунки із страхування” (за відповідними субрахунками); Кт. № 311 “ Поточний рахунок”.

38. Поняття готової продукції та її оцінка у поточному обліку і балансі. Облік випуску готової продукції. Облік відвантаженої (реалізованої) продукції. Метод.засади форм-ня в бухгалтерському обліку інформації про ГП визначені П(С)БО 9 ”Запаси” та П(С)БО 6 “Витрати”. ГП –продукція (виріб, напівфабрикат, робота, послуга), що повністю закінчена обробкою на даному підпр-ві, пройшла всі стадії технік.випробування, відповідає технік.умовам і стандартам, не потребує подальшої обробки на цьому підпр-ві і здана на склад. ГП-один із видів запасів під-ва тому її залишки на складі відобр-ся у балансі у 2 розділі активу. С/в ГП є с/в її виготовлення, яка визнач-ся згідно П(С)БО 16, якщо ГП придбана у ін. Під-в та потребує подальшого доопрацювання, то її с/в визнач.згідно П(С)Бо 9. для забезпечення достовірної інформації про ГП у бухг.обліку необх-но її правильно класиф-ти. Класифікація ГП за її характером: 1)За формулою: уречевлена, результат виконаних робіт, наданих послуг. 2)За ступенем готовності: готова, напівфабрикати, неготова 3)За технологічною складністю: проста, складна (основна, побічна, супутня). ГП відобр-ся у балансі за наявності 2 умов: * оцінка її може бути достовірно визначена, * від її викор-ня очікується отримання ек.вигод. . Випуск ГП на склад офор-ся здавальною накладною,( в якій відображу: назва ГП, її номенклатур. №, техн.хар-ки, якщо вони є, од.виміру, ціна за од.) і передається на склад. Облік ГП на складі ведеться у натур.показниках, тобто у кіл-му виражені, у картках складського обліку. У бухг-ї здій-ся кіл-но-вартісний облік ГП. Надх-ня ГП на склад на основі накладних офрмл-ся так: Дт 26, Кт 23. На невеликих підпр-х ГП прямо з вир-ва, проминувши склад, відвантажується покупцям. Виконані роботи та послуги оформляються приймально-здавальним актом. Відвантаження ГП зі складу зображ: Дт 90,Кт26. С/в ГП, тобто її первісна вартість визнач.згідно П(С)БО 16 і до неї включ: сировина і матер, оплата праці, ін. прямі витрати (1)змінні 2) постійні-розподілені:ГП, -нерозподілені: с/в реалізації ). До складу с/в реалізації продукції: с/в ГП та постійні нерозподілені витрати. Витрати на збут, амін.витрати і ін. Операц.витрати не включ.до с/в ГП та реалізованої, а відносяться щомісяця на зменшення фін.результати. Первісна с/в ГП (факт.витрати) на вир-во продукції, надання послуг, виконання робіт визнач-ся у кін.місяця, тому виникає потреба у поточному обліку використ.облікові ціни. Планова с/в Гп або вартість реалізації визнач: = НЗВпоч. + затрати протягом місяця – НЗВ кінцева. Ця факт.с/в відрізняється від облікових цін тому у кін.місяця бухг-р списує це відхилення: 1) Дт26, Кт 23 протягом місяця за обліковими цінами. 2) Дт26, Кт 23 відхилення зі знаком „-” наз.економія і відобр.методом „червоно сторно”. Відх.”+” наз.перевитратами і відображу.методом додаткового запису. Якщо під-во не вир-є продукцію, а надає послуги або виконує роботи, рах.26 не викор-ся. А с/в роботи і послуг спис-ся Дт90, Кт 23.

39. Облік витрат на збут. Відп-но до П(С)БО 16 витрати на збут відносяться до операц.витрат та представляють собою витрати під-ва на реалізацію продукції, викон-ня робіт, надання послуг. До витрат на збут відносяться: витрати на здійснення складських, вантажно-розвантажувальних, пакувальних і страхових операцій постачальника, які включаються до ціни продукції; витрати на рекламу і попередню підготовку товарів; витрати на оплату транспортно-експедиційних, страхових і посередницьких послуг. До витрат на рекламу відносяться: розробка й видання рекламних виробів; реклама в засобах масової інформації (об‘яви в пресі, передачі по радіо і телебаченню); розробка і виготовлення ескізів, етикеток, зразків фірмових пакетів і упаковки; придбання, виготовлення, копіювання, дублювання, демонстрація рекламних кіно-, відеофільмів; відшкодування витрат на участь у виставках, ярмарках, вартість безкоштовно переданих зразків і моделей на представницькі потреби, організація прийомів, конференцій та інших офіційних заходів. Аналітичний облік витрат на збут ведеться за такими статтями: витрати на зберігання, завантаження, розвантаження і затарювання продукції; витрати, пов ‘язані з транспортуванням продукції; витрати на сплату мита; витрати на рекламу і передпродажну підготовку товарів; інші витрати, пов ‘язані з реалізацією продукції. Протягом місяця ці витрати на підставі первин.док-в бухг-р накопичує по Дт93, Кт204 – витрати пакувальних матеріалів; Кт661 – з/п робітникам за завантаження; -Кт95 соц.заходи цих робітників; -Кт372 витрати підзвітних сум. У кін.місяця рах.93 закривають окремими сумами на збут на зменшення фін.результатів: Дт79,Кт 93.

40. Облік розрахунків з ПДВ та акцизному збору. Порядок визна­чення та списання фін.результату від реалізації продукції (робіт та послуг), його облік. У нашій країні облік податку на додану вартість здійснюється відповідно до Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість. Новий План рахунків передбачає такі субрахунки, за допомогою яких здійснюється облік ПДВ: *64 “Розрахунки за податками та платежами” до якого відкривають субрахунки; *643 "Податкові зобов'язання"; *644 'Податковий кредит". Субрахунок 64 “Розрахунки за податками та платежами”— балансовий, за дебетом якого відображають суми податкового кредиту з ПДВ на які має право підприємство, за кредитом – суми податкового зобов'язання з ПДВ. Субрахунок 643 "Податкові зобов'язання "є балансовим, пасивним. За кредитом субрахунку 643 "'Податкові зобов'язання" відображають з ПДВ в частині відвантаженої продукції, виконаних робіт, наданих послуг, у кореспонденції з дебетом рахунків класу 7 '"Доходи і результати діяльності”. Субрахунок 644 "Податковий кредит" є балансовим, пасивним. За дебетом цього субрахунку відображають суми ПДВ по отриманих товарах (роботах, послугах). У кореспонденції з кредитом рахунків класу 6 "Поточні зобов'язання.

Відображення в обліку сум податкових зобов'язань з ПДВ, коли підприємство отримує попередню оплату за продукцію в одному податковому періоді, а відвантажує її покупцям у наступному періоді. Реалізованою продукцією підп-ва вважається продукція (товари, роботи, послуги), за яку покупцеві (замов­никові) пред'явлені розрахункові документи. Реалізованою вважається також продукція, за яку підприемство-продавець одержало плату або авансові платежі. Для відображення собівартості реалізованої продукції використ. рахунок № 90 "Собівартість реаліза­ції", який наприкінці звітного періоду списується в дебет рахунка № 79 "Фінансові результати". Для отри­мання фінансових результатів від реалізації продукції (робіт, послуг) наприкінці звітного періоду чистий дохід від реалізації списують: Д-т 70”Доходи від реалізації”, К-т 79 “Фінансові результати”.

42. Призначення і види рах.підпр.в в установах банків. Порядок відкриття, переоформл. і закриття рах.в установах банків. Докумен.оформлення операцій по рах. у банках та порядок їх обробки. Бухг.облік операцій на поточному і ін.рах.у банку. Рах. класу 3 "Кошти, рахунки та ін.активи" признач.для узаг-ня інформації про наявність і рух грош.коштів (у нац.та іноз.валюті у касах, на розрахункових (поточних), валютних та ін.рах. у банках), грошових документів, короткострокових векселів одержаних і фін.інвестицій, Дт заборгованос­ті, резерву сумнівних боргів і витрат майбутніх періодів. Вільні грош.кошти підпр-в повинні обов'язково зберігатися в банку, причому підпр-во самостійно обирає установу банку, в якому зберігає гроші. Готівку, необх.для забезп.госп.діял-ті, підпр-ва збе­рігають у своїх касах. Частина грош.коштів видається під звіт співробітникам підпр-ва для витрат, що виника­ють у зв'язку з виконанням доручень адміністрації підпр-ва. Розрахунки між підпр-ми і орг-ми здій­-ся як правило без участі готівки, шляхом перера­х-ня коштів з рах.в банку свого підпр-ва на відповідні рах.ін.підпр-в. Це виключає викор-ня в розрахунках готівки і пов'язаних з ними витрат на охорону, трансп-ня, але не виключає самої готівки з розрахункових операцій. Розрахунки і платежі здій-ся як правило за доп.грош.коштів. Відп-но до Інструкції № 3 "Про відкриття банками рах.у нац.та іноз.валюті" банки відкр-ть своїм клієнтам рах: розрахункові, поточні, позикові, депозитні, бюджетні й субрахунки. Банки відкр-ть рах. юр.і фіз..особам за місцем реєстрації підпр-ва або в ін. банку Укр. за погодженням сторін. Якщо банк, в якому відкрито рах. підпр-ва у нац.валюті, не має ліцензії НБУ на здій-ня валютних операцій, то рах.в іноз.валюті можуть відер-ся в ін. банку, який має таку ліцензію. Пот.рах. в нац.валюті відер-ся підпр-м, що здій-ть науково-дослідну, вир-чу й ін.комерц.діял-ть з метою одержання прибутку, що володіють осн.і обор.засобами і мають само­стійний Баланс. Для відкриття поточ.та ін.рахунків підпр-ва подають установам банків такі документи: а) заяву про відкриття раху.встановленого зразка; б) копію свідоцтва про держ.реєстрацію; в) копію рішення про створення, реорганізацію підпр-ва; г) копію належним чином зареєстрованого Статуту (Поло­ження), засвідчену нотаріально або реєструючим органом; д) картку із зразками підписів осіб, яким відповідно до чинного закон-ва або установчих док-в підпр-ва надано право розпоряджатися рах.і право підпису розрахункових док-в. До картки включ-ся також відтиск печатки підпр-ва. Право 1 підпису належить керівникові підпр-ва, якому відер-ся рах, а також службовим особам, упов-х керівником. Право 2 підпису належить гол.бухг-ві й упов-м ним особам. Пото.та ін.рах.закр-ся в установах банку на підставі: а) заяви власника рахунку; б) рішення органу, на який законом покладено функції з ліквідації або реорганізації підпр-ва; в) відповідного рішення суду або арбітраж.суду про ліквідацію підпр-ва або визнання його банкрутом; г) на ін. підставах, передбачених чинним зак-м Укр. або договором між установою банку і власником рахунку. Рах. 31 "Рахунки в банках" призначено для обліку наявності та .руху грош.коштів, що знаходяться на рах.в банках і можуть бути викор-ні для поточ.операцій. Рах. 31 "Рах. в банках" має такі субра­х: 311, 312, 313, 314. На Дт рах.31 "Рах.в банках" відобра­ж-ся надх-ня грош.коштів, на Кт - їх викор-ня. Операції по рах.31 "Рах.в банках" відобр.на підставі перевірених виписок банку і грош.документів, доданих до них. Якщо у виписках банку виявляються операції, помилково проведені на рах31, то вони відобр-ся відп-но на Дт або Кт рах.31 в кореспонденції з рах.374 "Розрахунки за претензіями”. Про помилки письмово сповіщають установу банку і вимагають їх виправлення. Записи банку і підпр-ва мають бути ідентичними, але потрібно врахува­ти, що рах.31 для підпр-ва є активними, а для банку ці рах підпр-в є пасивними рах. Тому на Дт у Виписці банку буде показана сума коштів, списана з рах.підпр-ва, а на кредиті -зарахована на нього сума, відп-но сальдо у Виписці буде на Кт рахунка.

43. Особливості обліку операцій в іноземній валюті. Підприємства, що здій-ть зовнішньоек.діяль­ність, відкривають валютні рахунки у комерційних банках, які мають ліцензію Національного банку України (НБУ) на ведення валютних операцій. Для цього необхідно мати такі документи: 1) оригінал або нотаріально засвідчену копію установчих документів; 2) свідоцтво або розпорядження уповноважених органів державної влади про реєстрацію підприємства; 3) свідоцтво регіонального управління статистики; 4) копію (нотаріально засвідчену) про реєстрацію у Міністерстві зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України; 5) копію інвестиційного свідоцтва Міністерства фінансів України для спільних підприємств з іноземними інвестиціями; 6) індивідуальну ліцензію НБУ на ведення торгівлі товарами з оплатою в іноземній валюті за умови здійснення роздрібної торгівлі; 7) договір про відкриття банківського рахунку; 8) дві картки із зразками підписів осіб, уповноважених розпоряджатися рахунком. Бухгалтерській обік валютних операцій ведеться в національній валюті України (гривнях) з виділенням в аналітичному обліку операцій в іноземній валюті. Бухгалтерський облік іноземної валюти, що знахо­диться в установах банків, ведеться на субрахунку № 312 "Поточні рахунки в іноземній валюті" і на субрахунку № 314 "Інші рахунки в банку в іноземній валюті". Перерахунок у грошову одиницю України для відображення операцій у бухгалтерському обліку провадиться за курсом Національного банку України на дату здійснення операцій в іноземній валюті.

Зміст операції в іноз.валюті

Дата, яка вважається датою здійснення господ.опе­рації і датою, на яку здій-ся перерахунок

Реалізація продукції, товарів (ро­біт, послуг) та інших цінностей за іноземну валюту:

Дата митного оформлення продукції, товарів та інших цінностей, що експортуються

при визначенні виручки від ре­алізації за продажною вартістю відвантаженої продукції і това­р, вик-х робіт і послуг (ме­тод нарах-ня)

Дата підписання документів про фактичне виконання ро­біт і послуг

Підпункт "б" виключено (згідно з наказом Мінфіну № 268 від 05.12.97 р.)

Імпорт сировини, матеріалів, облад­нання, товарів, робіт, послуг та інших цінностей

Дата митного оформлення си­ровини, матеріалів, обладнан­ня та ін.цінностей, які імпортуються. Дата підписан­ня документів про фактичне виконання робіт і послуг

Банківські операції на валютних рахунках

Дата зарах-ня або спису­вання валют.коштів по виписці установ банків

Касові операції з іноземною валю­тою

Дата оприбуткування або ви­дачі іноземної валюти за ка­совими ордерами, квитанція­ми обмінних пунктів

Погашення заборгованості в іно­земній валюті, виданої працівникам підприємства під звіт для здійснен­ня передбачених витрат

Дата затвердження авансово­го звіту працівника

Формування розміру Статутного капіталу за участю іноземних ін­весторів

За курсом, зафіксованим в установчому договорі, але не вище курсу НБУ на дату його підписання

Утворення заборгованості іноз. інвесторів/які є засновниками підпр-ва, по внесках до Ста­тутного капіталу

Дата підписання установчого договору

Складання бухг.звітності

За останнім курсом котиру­вання у звітному періоді

Записи на валютному субрахунку 312 “Поточні рахун­ки в іноземній валюті" здійснюються на підставі виписок установ банків і розрахунково-платіжних документів, якими оформлено списання і надходження іноземної валюти. До змін курсових різниць призводять зміна курсу валюти у період між датою здійснення господарської операції (або датою попереднього звіту) і датою розрахунку по обов'язках, що випливають з цієї операції. До валютних статей (грошових) активів і пасивів підприємства належать: - залишки коштів іноземної валюти (у касі, на поточних рахунках в іноземній валюті в банках, в дорозі); - платіжні документи в іноземних валютах - векселі, трати, чеки, акредитиви та ін.; - грошові документи в іноземних валютах - поштові марки, оплачені проїзні, лікувально-туристичні та інші доку­менти, термін використання яких не настав; фондові цінності (цінні папери в іноземних валютах акції, облігації, сертифікати); кредити банків у іноземній валюті;- дебіторська і кредиторська заборгованість в іно­земних валютах стосовно юридичних і фізичних осіб. Виходячи з вищезазначеного, курсові різниці визначаються за сумами й операціями в іноземній валюті та обліковуються на субрах.714 “Дохід від операційної курсової різниці”.