Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори (16 на 1 стор), 3 екз.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
604.16 Кб
Скачать

65. Облік наявності та руху товарів.

Відпов до П(С)БО 9 "Запаси" товари оприбутков і відобр в обліку за первісною вартістю. До покупної (первісної) вартості товарів включаються усі витрати, пов'язані з придбанням і доведенням їх до стану, у якому вони придатні для продажу. До таких витрат належать:вартість товарів, сплачена або така, що підлягає сплаті постачальнику;відсотки за придбання в кредит, наданий постачальниками;вартість посередницьких, інформ послуг, пов'яз із пошуком і купівлею товарів; вантажно-розвантажув роботи;транспортні витрати;страхув;митні збори і мито;послуги сторонніх організацій на зберігання;непрямі податки, що не відшкодов під-тву;прямі витрати на оплату праці. При здійсненні реалізації товарів виручка від реалізації відображається на субрахунку 702, а собівартість їх обліковується на окремому субрахунку 902. Такий підхід дає змогу визначити продажну вартість товарів за звітний період і порівняти її із собівартістю цих товарів. Крім того, Звіт про фінансові результати передбачає окреме відображення доходу від реалізації і собівартості реалізованих товарів. Для визначення кінцевого фін. результату передбачено рахунок 79 “Фінансові результати”, що має субрахунки в розрізі окремих видів діяльності. Для обліку фін. результату від реалізації товарів призначений субрахунок 791 “Результат основної діяльності , оскільки для торговельного підприємства продаж товарів є основним видом діяльності. Для визначення фін. результату від реалізації сальдо субрахунків 702 і 902 списується на субрахунок 791 “Результат основної діяльності”, за даними якого визначається прибуток або збиток від основної діяльності. Собівартість товарів при їх вибутті визначається одним із обраних методів (ФІФО, ЛІФО, середньозваженої собівартості або ідентифікованої собівартості). У кінці місяця необхідно здійснити розрахунок торгових націнок для визначення суми націнок, що припадають на реалізовані товари і залишок нереалізованих товарів.

66. Облік оптового та роздрібного товарообороту.

Оптова торгівля має посередницький характер, пов'язуючи між собою виробників і споживачів. Роздрібна ж є кінцевою ланкою у торгівлі товарами і завершує цикл обміну їх на гроші.Оптова торгівля — це діяльність з придбання і відповідного перетворення товарів для подальшої реалізації їх підприємствам роздрібної торгівлі та іншим суб'єктам підприємницької діяльності. Роздрібна торгівля — це діяльність з продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання. Основні ознаки роздрібної торгівлі: • вона є самостійна, ініціативна, що здійснюється на власний ризик, діяльність юридичних осіб і громадян з метою одержання прибутку; • основний зміст торговельної діяльності — продаж товарів; • товари реалізуються безпосередньо громадянам або іншим кінцевим споживачам для їхнього особистого некомерційного використання; • товари в разі роздрібної торгівлі можуть реалізовуватися тільки за готівкові платіжні засоби (включаючи іноді кредитні картки, розрахункові чеки, платіжні доручення). Роздрібна торгівля може здійснюватися в різних формах. 1)Залежно від місця здійснення її поділяють на: • стаціонарну (універмаги, універсами, магазини); • дрібнороздрібну (кіоски, палатки, лотки, автомати...); • громадське харчування (їдальні, кафе, ресторани...). 2)Залежно від форми обслуговування населення виділяють торгівлю: • за формою обслуговування; • за попередніми замовленнями, зразками, каталогами; • у кредит. 3)Залежно від виду товарів, що продають, торгівля буває: • комісійна; • фірмова. 4)Залежно від форми платежів розрізняють торгівлю: • готівкою; • кредитними картками; • розрахунковими чеками банківських установ; • платіжними дорученнями. На рах. 28 „Товари” здійснюється облік руху ТМЦ, що надійшли на під-во з метою продажу. Цей рахунок використ. в основному збутові, торговельні підп-ва, а також підп-ва громадського харчування. Збутові, торговельні підп-ва на рах. 28 ведуть також облік купівельної тари і тари власного вир-ва. По Д. субрахунків 281-284 відображається надходження товарів і збільшення їх вартості, а по К. – зменшення товарів. Облікова вартість реалізованих товарів списується з рах. 28 „товари” в дебет рахунку 902 „Собівартість реалізованих товарів”.

67. Облік витрат обігу та підрахування фінансового результату від продажу товарів. Інвентаризація товарів, відображення її результатів в обліку. У новому плані рахунків для торговельних підприємств не перёдбачено окремого рахунку для обліку витрат обігу. Витрати обігу являють собою витрати, пов'язані з операційною діяльністю. Вони обліковуються відповідно на рахунках 92 "Адміністративні витраті”, 93 "Витрати на збут” і 94 "Інші витрати операційної діяльності". Крім того, такі витрати, як відсотки за кредит відносяться до складу фінансових витрат, облік яких ведеться на окремому рахунку 95 "Фінансові витрати". Облік витрат торговельного підпр, пов’яз з операц діяльністю.

Адміністративні витрати

1

Нараховано заробітну плату адміністрації

92 "Адміністр витрати"

66 "Розрахунки з оплати праці"

2

Виконані відрахув на обов'язкове соц страхування

92 "Адміністр витрати"

65 "Розрах за страхуванням"

3

Нарах орендну плату, комун послуги, ремонт сторонніх організ, послуги зв'язку, охорони, юрид послуги

92 "Адміністративні витрати"

685 "Розрахунки з іншими кредиторами"

4

Нараховано амортизацію обладнання для офісу

92 "Адміністр витрати"

131 "Знос основних засобів"

5

Нараховано амортизацію програмного забезпечення

92 "Адміністративні витрати"

133 "Знос нематеріальних активів"

7

Нараховано податки, збори й обов’язкові платежі

92 "Адміністр витрати"

64 "Розрах за податк і платеж"

8

Списано матеріали на ремонт офісу

92 "Адміністр витрати".

201 "Сировина й матеріали"

9

Розрахунково-касове обслуг й інші послуги банку

92 "Адміністр витрати"

311 "Поточні рах в нац валюті"

Витрати на збут

1

Нараховано заробітну плату продавцям

93 "Витрати на збут"

66 "Розрахунки з оплати праці"

2

Виконані відрахування на обов'язкове соціальне страхування

93 "Витрати на збут"

65 "Розрахунки за страхуванням"

3

Списано упаковочні матеріали

93 "Витрати на збут"

201 "Сировина і матеріали"

4

Нараховано послуга на рекламу товарів, що продаються

93 "Витрати на збут”

685 "Розрах з іншими кредитор"

Відобр суму ПДВ, включ у вартість послуг — на субрах 544, якщо нарахув послуг передувала передопл.

644 "Податк кредит" або 641 "Розрах за податками"

685 "Розрахунки з іншими кредиторами"

5

Амортизація торгового обладнання

93 "Витрати на збут"

131 "Знос основних засобів"

6

Нараховано витрати на ремонт тари

93 "Витрати на збут"

201 "Сировина й мат",

66 "Розрах із з/п"

8

Спис витрат, пов'яз із збутом продукції в кінці року (1400+523 + 200+250-300+120-280= 3075грн.)

791 "Результат основної діяльності”

93 "Витрати на збут"

Інші операції й витрати

1

Відображено дохід від реалізації матеріалів

361 "Розрах з вітчизн покупц"

712 "Дохід від реаліз ін обор активів"

Нарах ПДВ, включ у вартість реаліз запасів - на субрах 643, якщо реаліз передув передопл від покупця або на субрах 641, якщо реаліз запасів- перша подія

712 "Дохід від реалізації інших оборотних активів"

641 "Розрахунки за податками" або 643 "Податкові зобов’язання"

Віднес на операційні витрати собівартість реалізованих виробничих запасів

943 "Собіварт реаліз виробн запасів"

201 "Сировина й матеріали"

2

Створення резерву сумнівних боргів

944 "Сумнівні та безнадійні борги"

38 "Резерв сумнівних боргів"

3

Відображено витрати від операційних курсових різниць

945 "Втрати від операційної курсової різниці"

Субрахунки 302, 312. 314, 332, 334, 362, 612, 632, 685

4

Віднесені на витрати втрати від знецінювання запасів

946 "Втрати від знецін запасів"

Рахунки обліку запасів