Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 1 (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
215.58 Кб
Скачать

3.5 Сюжетна лінія колекції. Сценарний план показів колекції арт образів

Подіумний показ – це спосіб демонстрації, ідеї, образу, модельєра дизайнера або кутюр’є.

Традиційним стало прведення показів одягу з середини 90-х років.

Покази зачісок набувають популярності в нашій країні протягом останніх років.

Подіумний показ це невід`ємна складова індустрії моди. Якщо говорити про одяг, то розрізняють два види показів: haute cauture, прет-а-порте.

У демонстрації зачісок можуть бути покази перспективних комерційних та арт зачісок.

Подіумний показ це специфічний рекламний засіб у конкурентній боротьбі модельєра або дизайнера за званням модного, популярного та авторитетного. Спосіб привертання уваги людей та пресси до творчості дизайнера не регламентується і не є обмеженим.

Перший показ колекції проводився у демонстраційній залі будинку моделей, або в іншому ефектному місці. Зараз покази можуть проходить у досить незвичайному місці ( музеї, ресторани, держ установи на вулиці . у складовому приміщенні, метро…).

Закони оформлення подіуму для проведення показу мод.

Перетворення модних показів на ефектний засіб впливу на особистість гостро порушує потреби у професійному підході до його організації прагненні людей до видовища, свята, навіть у нинішніх складних економічних умовах, готовність до нього є одна з найважливіших умов. Це потребує постійного вдосконалення методик організації шоу программ, заснованих на глибокому розумінні і свідомому урахуванні соціально-психологічних коренів та естетичної природи основної маси глядацької аудиторії.

На сьогоднішній день модні покази дедалі більше перетворюються на шоу. Його елементи носять суто декоративний характер, але показ мод є повною феєрією мета якої вплив на розум і почуття глядача, його смаки.

Займаючись оформленням сцени до показу мод, сценограф має враховувати багато факторів: це і особливості психологічного сприйняття глядачами певних кольорів, музики і відповідність сценічного задуму загальній концепції колекції і закони світлового оформлення.

Кольорова організація простору подіуму визначає просторово-об`ємнепоєднання що сприймається людиною. В організації подіумного простору варто враховувати той факт що значення кольорового відтінку повинне задовольняти не менше композиційний задум, а й виконувати повні функції. Слід пам`ятати, що прості кольори запам`ятовуються краще ніж змішані або їхні ньюансні прояви.

На показі мод, що має справу з динамічними об`єктами і рухливими формами, їх зображення, проблема світлотіні набуває не просто специфічних особливостей, а переходить у розряд іміджотворчих. Колір бере участь у формуванні архітектурно просторових ознак, вибодовуючи простір колір сприяє виявленню чи пом`якшенню його глибинності , акцентує композицію центр, співвідносить і об`єднує окремі компоненти організовує ціле.

Освітлюючи якість частини, а якісь залишаючи темними створюючи відчуття світла і тіні, ліплячи об`єм і виявляючі фактуру, забарвляючи щось у чисті активні тони, дизайнери формують подіумний предметний і психологічний світ.

Окрім кольорового оформлення, великого значення набуває світлове оформлення подіуму. Світло допомогає точному сприйняттю стенографії в цілому, її окремих компонентів, художніх форм і сприяє досягненню бажаних ілюзорних ефектів.

Прагнення підкреслити динаміку розвитку сценічної дії спричиняє до використання декораційних установок, світлових та кінопроектів.

Що ж стосовно нашої колекції: сцена була в білих і світлих кольорах, для того щоб акцентувати увагу саме на моделях. Т-подібної форми. З боків були дві проекції крупного плану. Яскраве освітлення.

Моделі виходили по одній, плавною ходою, доходили до кінця сцени і робили точку, показуючи свій костюм з усіх ракурсів. Так щоб усі змогли розгледіти образ, характерні деталі. Після чого моделі йшли назад і становили на сцені кут.

Учасниць не обмежували у виборі дефіле. Оскільки це колекція фантазійних образів модель повинна передати характер персонажу.

По закінченню дефіле на сцену виходили майстри.