Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статут_ч.3_с.130-233.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
4.12 Mб
Скачать

і танках, зачиняє люки, двері, бійниці і включає сис­тему захисту від зброї масового ураження.

У вологу погоду під час дій в зоні радіоактивного за­раження в пішому порядку одягаються лише засоби захисту шкіри.

4. Тактичне маскування

187. Тактичне маскування організовується команди­ром взводу (відділення, танка) відповідно до одержа­ного бойового завдання, вказівок щодо маскування роти (взводу) та обстановки, що склалася, з метою досягнення раптовості дій своїх підрозділів і збережен­ня боєздатності. Воно здійснюється постійно і, як правило, своїми силами.

Організовуючи тактичне маскування, командир взво­ду (відділення, танка) вказує: які табельні засоби і місцеві матеріали використовувати для маскування і тер­міни його здійснення; порядок додержання заходів мас­кування; порядок здійснення і підтримання маскування в ході бою.

188. Тактичне маскування досягається: використан­ням маскуючих властивостей місцевості, місцевих пред­метів, темного часу доби та інших умов обмеженої видимості; застосуванням табельних засобів маскування, місцевих матеріалів і аерозолів (димів); фарбуванням озброєння і техніки під фон оточуючої місцевості; до­держанням правил радіодисципліни та радіообміну, збереженням попереднього режиму діяльності при змі­ні підрозділів і їх підготовці до виконання нового бойового завдання; найсуворішим дотриманням вимог маскувальної дисципліни; своєчасним виявленням і усуненням демаскуючих ознак.

З метою захисту від високоточної зброї противника використовуються маскуючі властивості лісу, а також яри, зворотні схили висот, поля радіолокаційної неви­димості та інші. Приховування бойових машин піхоти (бронетранспортерів) і танків від керованих, (коректо­ваних) і самонавідних боєприпасів противника досяга­ється шляхом зниження радіолокаційної, теплової та оптичної контрастності технік» по відношенню до ото­чуючого фону, для чого застосовуються деформуюче фарбування техніки, маскуючі покриття, над тепловипромінюючими поверхнями машин установлюються теплорозсіюючі екрани (козирки). Крім того, можуть за­стосовуватися теплові імітатори (пастки), радіолокацій­ні та лазерні відбивачі.

189. Введення противника в оману здійснюється де­монстративними діями (умисним показом дій взводу, відділення, танка у хибному напрямку, позиції) та імі­тацією (створенням фальшивих позицій, окопів, шляхом відтворення відповідних демаскуючих ознак, їх наяв­ність і функціонування). Ці способи" маскування, як правило, проводяться за дозволом командира роти (взводу).

5. Інженерне забезпечення

  1. Інженерне забезпечення організовується і здій­снюється з метою створення взводу (відділенню, танку) необхідних умов для успішного виконання бойового зав­дання, а також для підвищення захисту особового скла­ду, озброєння і техніки від усіх засобів ураження.

  2. Завданнями інженерного забезпечення взводу (відділення, танка) є: фортифікаційне обладнання і маскування опорного пункту взводу (позиції відділення, вогневої позиції танка), місця розташування; улашту­вання мінно-вибухових загороджень на позиціях, які вони займають; пророблення проходів у загородженнях і зруйнуваннях; проведення, розвідки загороджень про­тивника, водних перешкод і стану доріг.

  3. Інженерне забезпечення організовується коман­диром взводу (відділення, танка) на основі одержаного завдання і вказівок командира роти (взводу). Командир взводу, організовуючи інженерне забезпе­чення, вказує:

в обороні — місця позицій відділень, основних і за­пасних вогневих позицій бойових машин піхоти (броне­транспортерів), танків, черговість і терміни їх фортифі­каційного обладнання, де мати перекриті щілини (блін­дажі), хто і до якого терміну їх обладнує; місце роз­ташування командно-спостережного пункту взводу; хто виділяється для його обладнання і час готовності; які табельні засоби і місцеві матеріали використати під час фортифікаційного обладнання і маскування, місце влаш­тування мінного поля та невибухових загороджень, за допомогою яких матеріалів, де і як їх улаштовувати, порядок вогневого прикриття; обсяг роботи щодо дообладнання траншей і ходів сполучення після відри­вання їх землерийною машиною;

у наступі — способи подолання інженерних загород­жень і перешкод, місце і номер проходу, його позначен­ня, порядок висування до нього підрозділів і подолання загороджень; способи пророблення проходів в загород­женнях противника; під час форсування водної перешко­ди — маршрут виходу до ріки для кожної бойової машини піхоти (бронетранспортера), танка; командир танкового взводу, крім того, вказує місце вантаження на пором і номер порома.

193. Взвод (відділення, танк) своїми силами прово­дить фортифікаційне обладнання опорного пункту (по­зиції відділення, основної і запасної вогневих позицій танка) і його маскування, в тому числі маскування техніки від високоточної зброї -противника, влаштовує ін­женерні загородження, проробляє проходи в загород­женнях і зруйнуваннях. Дистанційно встановлені мінні поля взвод (відділення, танк) обходить, а при немож­ливості обходу проробляє прохід або виходи до ротного проходу.

У випадку призначення взводу (відділення, танка) для посилення групи розгородження батальйону (дій як групи розмінування роти) його командир до початку виконання поставленого завдання зобов'язаний уточни­ти місце загородження і ступінь його прикриття від вогню противника, порядок виконання робіт, поставити завдання відділенням (групам), уточнити порядок взає­модії з підрозділом інженерних військ і організувати підготовку необхідного обладнання та інструменту.

Для виконання завдання інженерного забезпечення взвод (відділення, танк) використовує навісне (вбудо­ване) обладнання, мінні трали, інженерні боєприпаси, табельні засоби маскування, возимі комплекти розміну­вання, шанцевий інструмент, інше інженерне майно і місцеві матеріали.