Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стиль Рококо і бароко.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
58.88 Кб
Скачать

Стиль Рококо. Історія.

Рококо́ (фр. rococo, від фр. rocaille - подрібнений камінь, декоративна раковина, черепашка, рокайль, рідше за рококо) - стиль в мистецтві (в основному, в дизайні інтер'єрів), що виник у Франції в першій половині XVIII століття (під час регентства Філіпа Орлеанського) як розвиток стилю бароко. Характерними рисами рококо є вишуканість, велика декоративна нагруженность інтер'єрів і композицій, граціозний орнаментальний ритм, велика увага до міфології, еротичних ситуацій, особистого комфорту. Найвищий розвиток в архітектурі стиль отримав в Баварії.

Термін "рококо" (чи "рокайль") увійшов до вживання в середині XIX ст.. Спочатку "рокайль" - це спосіб убрання інтер'єрів гротів, чаш фонтанів і тому подібне різними скам'янілостями, що імітують природні (природні) утворення, і "рокайльщик" - це майстер, що створює такі убрання. Те, що ми зараз називаємо "рококо" свого часу називалося "Живописним смаком", але в 1750-х рр. активізувалася критика усього "викрученого" і "вимученого", і в літературі стало зустрічатися іменування "зіпсований смак". Особливо досягли успіху в критиці Енциклопедисти, на думку яких в "зіпсованому смаку" був відсутній розумний початок.

Основні елементи стилю : рокайль - завиток і картель - забутий нині термін, що застосовувався для найменування рокайльных картушів. Один з найбільш ранніх випадків використання цих термінів - увраж Мондона-сина "Третя книга рокайльных і картельних форм" 1736 р.(ілюстрації див. нижче). Так само знаходимо їх в листі (7 квітня 1770 р.) майстра Роэтье (що виготовляло для Катерини II у кінці 1760-х рр. срібний сервіз, пізніше відомий як "Орловський сервіз", предмети, що збереглися, зберігаються в Державному Ермітажі). Цей лист так само відбив зміну смаків, що сталася на рубежі 1760-70, - рр.: "..оскільки Е.И. В. бажає, щоб відмовилися від усіх видів фігур і картелів, ми докладемо усі зусилля, щоб замінити їх античними прикрасами і наслідуючи кращий смак, згідно з побажаннями.". (цит. по документу з РГИА).

Незважаючи на популярність нових "античних форм", що увійшли до моди у кінці 1750-х рр. (цей напрям отримав найменування "грецького смаку"; предмети цього стилю часто невірно приймають за пізнє рококо), так званий Рококо зберігав свої позиції аж до самого кінця століття.

Мода.

Мода епохи рококо відрізнялася прагненням до рафінованості, витонченості і навмисного спотворення "природних" ліній людського тіла.

Моду рококо прийнято вважати жіночною модою, оскільки в цю епоху сталося максимальне наближення чоловічої моди до типово-жіночих зразків. (Деякі дослідники навіть називають XVIII століття - "століттям жінок"). Ідеал чоловіка - витончений придворний, франт. Ідеал жінки - крихка струнка манірниця. У моді - осина талія, вузькі стегна, крихкі плечі, кругле лице. Цей силует залишався незмінним упродовж усієї епохи рококо. Жінки носять пишні спідниці - паньє, що створюють ефект "перевернутої чарочки".

Жіноча зачіска (см детально - Зачіски XVIII століття) зазнала значні зміни. Так, в 1720-1760-х роках (після того, як фонтанж остаточно вийшов з моди) в моді була гладка, маленька зачіска з рядами спадаючих локонів. Потім зачіска початку "рости", щоб в 1770-і роки перетворитися на знамениті "фрегати" і "сади", які так любила Марія-Антуанета. Чоловіки спершу відпускали з боків буклі, а ззаду носили довгу косу. У моді були білі напудрені парики, із закрученими з боків буклями, кіскою і бантом ззаду.

Основним типом чоловічого одягу залишався жюстокор, з часів моди бароко, але пізніше за його сталь називати аби. Під нього надівали камзол. Носили білосніжні сорочки, мереживні жабо і шийні хустки. Жюстокор мав на початку століття прямішу форму, потім зазнав еволюцію: його підлоги стали ширше, як би стирчали в різні боки. На рукавах був широкий обшлаг. На кишенях - величезні клапани. Жіноча сукня також зазнала подібну еволюцію: спершу воно було вже, потім почало розширюватися і розширилося до межі. Як головний убір популярною залишалася треуголка.

Епоха рококо принесла моду на пастельні, приглушені (в порівнянні з епохою бароко) тони: ніжно-блакитний, блідо-жовтий, рожевий, сіро-блакитний. Якщо в епоху бароко усі жінки виглядають значними і зрілими (ним неначе усім за тридцять), то рококо - це час юних німф і пастушок, яким ніколи не буде більше двадцяти. Рум'яна і пудра допомагають усім пані виглядати молодими, хоча ці особи і перетворюються на безживні маски. Модні запахи, духи, - фіалковий корінь, неролі, пачулі, трояндова вода.