Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стиль Рококо і бароко.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
58.88 Кб
Скачать

Зачіски стилю бароко.

З середини XVII століття зароджується новий художній стиль - бароко, основоположником якого стала Іспанія. Бароко швидко поширився по усій Європі. Франція, Англія і інші країни освоювали і розвивали зачіски, стиль яких відповідав одягу тих часів : модні у той час високі коміри "жабо" (по припущеннях, дружина Филиппа III, що мала довгу шию, ввела в моду високі стоячі коміри) вимагали зачісок великого об'єму. Вони прикрашалися коштовностями і покривалися капелюшком-беретом.Друга половина XVII століття - це час Іспанії, що звільнилася від ярма маврів і стала наймогутнішою державою. Іспанський костюм того часу порівнюють із скринею, набитим золотом і коштовностями : він засліплює своєю розкішшю. У складних зачісках нерідко блищать і золоті і срібні (в буквальному розумінні) локони.

Чоловічий стиль цього часу - це коротка стрижка, ретельно підстрижена клином форма вусів і бороди ("іспанська борідка").

Після 1638 року настає епоха Франції. Вона стає законодавцем мод. Розквіт французької моди стилю бароко - середина XVII століття. Це століття парика, який коштує цілий стан. У жіночій моді панують складні зачіски на каркасі з дроту, входить в моду зачіска "а ля Фонтаж" із стрічок і мережив, між якими простягалися пасма волосся. Назва з'явилася від імені фаворитки короля Марії Анжеліки де Фонтаж. Легенда оповідає, що одного дня на полюванні у неї розтріпалося волосся і вона перев'язала їх стрічкою. Король прийшов в захват і попросив де Фонтаж носити таку зачіску завжди. Спочатку вона була м'якою і низькою, потім матерію стали крохмалити, і натягувати, на прополичний каркас Зачіски перетворилися на високу вежу. Навіть карети робилися з відкидними кришками - інакше пані не змогла б сісти в екіпаж.