Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
статистичне спостереження.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
75.26 Кб
Скачать

Тема 2:Статистичне спостереження.

1. Суть і органічні форми статистичного спостереження.

2. План статистичного спостереження .

3. Види і способи спостереження.

4. Помилки спостереження і контроль вірогідності даних.

1. Суть і органічні форми статистичного спостереження.

Будь-яка сфера ділового життя потребує досконалого інформаційного забезпечення. Наявність якісної інформації дає змогу керувати більш ефективно і результативно. Наприклад інформація про ринок товарів і послуг – це підгрунтя для маркетингової політики, зокрема для регулювання рівня цін, забезпечення ринкових пропорцій, а без цього не можливо ефективно управляти фірмою. Процес формування якісної інформаційної бази потребує чіткої спланованості першого етапу статистичного дослідження, яким є статистичне спостереження.

Статистичне спостереження є першим етапом статистичного дослідження. Його проводять для отримання достовірних стистичних данних, які об’єктивно характеризують явища і процеси суспільного життя.

Проведення спостереження – це складний процес, який потребує кропіткої праці та чіткої організації.

В процесі спостереження здійснюється збір статистичної інформації.

Cтатистична інформація - це сукупність статистичних даних, що відображають соціально-економічні процеси і використовуються в управлінні економікою та суспільним життям.

Статистичне спостереження - це спланований, систематичний і науково організований збір масових даних про різноманітні суспільно-економічні явища і процеси.

Збір даннних проводиться не стихійно, а регулярно, що дає змогу вивчити тенденції, напрями та закономірності розвитку суспільних явищ і процесів.

У статистичній практиці застосовують дві організаційні форми спостереження - звітність і спеціально організовані статистичні спостереження.

Звітність підприємств установ та організацій є основним джерелом статистичної інформації.

Звітністю передбачається система твердо регламентованих показників, які характеризують діяльність підприємств, установ та організацій.

За різними ознаками статистичну звітність поділяють на окремі види.

Насамперед розрізняють типову і спеціалізовану звітність.

· Т и п о в а звітність має єдину форму і зміст для всіх підприємств окремої галузі або всього народного господарста.

(Ви мабуть уже знаєте, що всі підприємства колективної форми власності періодично подають фінансові звіти до органів статистики.-- Баланси)

· С п е ц і а л і з о в а н а звітність властива тим підприємствам чи окремим виробництвам, що мають свої специфічні особливості.

За періодичністю подання звітність буває :

· тижнева,

· двотижнева,

· місячна,

· квартальна,

· річна;

За способом подання:

· Термінова(телеграфна)

· поштова.

За порядком проходження:

· централізована

· децентралізована.

Ц е н т р а л і з о в а н а звітність проходить через систему державної статистики, де обробляється і передається відповідним органам управління.

Д е ц е н т р а л і з о в а н а опрацьовується у відповідних міністерствах чи відомствах, а зведення подають статистичним органам.

Спеціально організовані статистичні спостереження охоплюють ті сторони суспільного життя, які не відобразились у звітності. До них належать переписи, одноразові обліки, опитування, вибіркові, монографічні та інші обстеження. Спеціальні статистичні обстеження переважно вибіркові.

Статистичне спостереження здійснюється в три етапи:

1. Підготовка спостереження.

2. Реєстрація статистичних данних.

3. Формування бази данних.

При підготовці статистичного спостереження виріщуються питання: «що і як вивчатиметься?», «на які запитання потрібно дістати відповіді?». На цьому етапі складається докладний план статистичного спостереження, що охоплює методологічні та організаційні питання.

На другому етапі збирають данні. Від якості збирання залежать точність, повнота і вірогідність данних.

Третій етап передбачає контроль та нагромадження данних, а також їх збереження. На цьому етапі відпрацьовується система оперативного доступу та пошуку необхідних данних.