Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursova_z_finansiv.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
573.44 Кб
Скачать

Забезпеченість основними засобами та енергетичними ресурсами поп «Лан» Новобузького району*

Показники

Роки

2011 рік % до

2009 рік

2010 рік

2011 рік

2009 рік

2010 рік

Припадає на 100 га сільськогосподарських угідь:

-вартості основних виробничих засобів, тис. грн.

1,29

1,46

2,29

177,5

1568

Припадає на 1 середньорічного працівника:

-вартості основних виробничих засобів, тис. грн.

55,9

63,9

102,4

183,2

160,3

*виконано на основі фінансової звітності ПОП «Лан» Новобузького району

За проведеними розрахунками можна зробити висновок, що порівнянно з 2010 роком 2011 рік характеризувався зростанням вартості основних засобів, що припадає на 100 га сільськогосподарських угідь на 156,8%. Порівнянно з 2009 роком, то данний показник зріс у 2011 році на 77,5%. Стійкий фінансовий стан підприємства формується в процесі всієї його виробничо-господарської діяльності. Тому оцінку фінансового стану можна об'єктивно здійснити не через один, навіть найважливіший, показник, а тільки за допомогою комплексу, системи показників, що детально й усебічно характеризують господарське становище підприємства. Показники оцінки фінансового стану підприємства мають бути такими, щоб усі ті, хто пов'язаний із підприємством економічними відносинами, могли одержати відповідь на запитання, наскільки надійне підприємство як партнер у фінансовому відношенні.

2.2 Планування доходу від реалізації

У процесі діяльності підприємства формуються доходи, витрати і фінансові результати. Під доходами розуміють збільшення економічних вигід у вигляді надходжень активів або зменшення зобов'язань, що приводять до зростання величини власного капіталу підприємства (за винятком його змін, що здійснюються внаслідок проведення додаткових внесків власників).

Виручка від реалізації продукції залежить від основної діяльності підприємства, тому на неї припадає найбільша частка внутрішньо грошових надходжень. Від величини виручки залежить не тільки внутрішньовиробниче відшкодування витрат і формування прибутку, а й своєчасність і повнота податкових платежів, погашення банківських кредитів, які впливають на рівень виплачених відсотків, що в остаточному підсумку позначається на фінансових результатах діяльності підприємства.

Обсяг (кількість) реалізованої продукції прямо впливає на величину виручки, а сама кількість реалізованої продукції залежить від обсягу виробництва товарної продукції. Асортимент реалізованої продукції справляє двоякий вплив на величину виручки. Зростання в загальному обсязі реалізованої продукції питомої ваги асортименту з більш високою ціною збільшує величину виручки, і навпаки.

В сучасних умовах за способом встановлення ціни поділяються на фіксовані, регульовані та вільні.

Фіксовані ціни встановлюються державою на продукцію державних підприємств, деякі ресурси, соціальне значимі товари, які монопольно виробляються державою (наприклад, газ).

Регульовані ціни встановлюються шляхом регулювання рентабельності продукції (товарів, робіт, послуг) першої необхідності (наприклад, хліб)[4].

Отримання доходів - виручки від реалізації продукції (робіт послуг) свідчить про те, що продукція підприємства знайшла свого споживача, що вона відповідає вимогам попиту ринку за ціною, якістю, іншими технічними, функціональними характеристиками та властивостями, які підтверджують конкурентоспроможність підприємства.

Дохідність підприємства характеризує ту частину виручки, що залишається після відшкодування всіх витрат на виробничу й комерційну діяльність підприємства. На підприємстві виручка від реалізації продукції - це важливий об'єкт планування. На плануванні величини виручки від реалізації базується все фінансове планування підприємства.

Отже, головним складовим елементом виручки є виручка від реалізації, а саме та її частина, яка залишається після вирахування матеріальних, трудових і грошових витрат на виробництво і реалізацію продукції. Тому найважливішим завданням кожного господарюючого суб'єкта є одержання максимального прибутку при найменших витратах шляхом дотримання суворого режиму економії при витрачанні коштів і найбільш ефективного їх використання.

Правильне планування виручки від реалізації має велике значення для нормальної господарської діяльності підприємства. Якщо план реалізації є економічно обґрунтованим та успішно виконується, то підприємство має в своєму розпорядженні грошові кошти, що є достатніми для господарської діяльності.

Планування виручки на ПОП «Лан» здійснюється за допомогою по асортиментного методу, оскільки номенклатура продукції підприємства не велика, а тому застосування комбінованого методу є недоцільним.

Таблиця 2.6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]