Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursova_z_finansiv.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
573.44 Кб
Скачать

1.2 Нормативне-правове забезпечення формування доходу від реалізації продукції

Дохід є надходженням економічних вигод, які виникають в результаті діяльності підприємства у вигляді виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), гонорарів, відсотків, дивідендів тощо. В обліку дохід відображається у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, яке призводить до зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників).

Нормативним документом, який визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи підприємства та її розкриття у фінансовій звітності є Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», який затверджено наказом Міністерства фінансів України від 29.11.1999 р. №290 [19].

Таблиця 1.1

Поширення норм п(с)бо 15*

Норми П(С)БО 15 поширюються

Норми П(С)БО 15 не поширюються

На доходи підприємств від звичайної діяльності: реалізації продукції (товарів, інших активів); надання послуг; отримання цільового фінансування; використання активів підприємства іншими сторонами, результатом чого є отримання роялті.

На реалізацію цінних паперів; договори оренди; дивіденди, які належать за результатами фінансових інвестицій та обліковуються методом участі в капіталі; страхову діяльність; зміни у справедливій вартості фінансових активів та фінансових зобов’язань, а також з ліквідації (продаж, погашення) вказаних активів, зобов’язань; зміни вартості інших поточних активів; природний приріст поголів’я худоби, вихід продукції сільського та лісового господарства; видобуток корисних копалин.

*складено на основі ПСБО 15 «Дохід»

Норми нього Положення (стандарту) застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами незалежно від форм власності (крім бюджетних установ).

Місце і роль процесу реалізації у суспільному відтворенні визначається відповідним господарським механізмом, який встановлює умови реалізації та умови розрахунків за продану продукцію, нерідко регулює ціни. Визначення поняття та моменту здійснення реалізації знайшло відображення в законодавчих актах, що регулюють сплату податків.

При організації контролю доходів від реалізації продукції на підприємстві необхідно керуватись певними законодавчими та нормативними документами, які регламентують методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про процес реалізації і розкриття її у фінансових звітах. В Україні до основних законодавчих актів з обліку доходів від реалізації належать:

1. Господарський кодекс України № 436-IV від 13.01.2003 р., що визначає основні засади господарювання в Україні і регулює господарські відносини, що виникають в процесі організації та здійснення господарської діяльності між суб’єктами господарювання;

2. Закон України “Про фіксований сільськогосподарський податок” від 17 грудня 1998 року;

3. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» № 996-XIV від 16.07.1997 р. визначає правові засоби регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні [9];

4. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 “Звіт про фінансові результати” від 31 березня 1999 року (далі П(С)БО 3) [17];

5. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 “Доход” від 29 листопада 1999 року (далі П(С)БО 15), що визначає методологічні принципи формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи підприємства і її розкриття у фінансовій звітності [19];

6. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 10 “Дебіторська заборгованість” від 8 жовтня 1999 року (далі П(С)БО 10);

7. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 30 “Біологічні активи” від 11 грудня 2006 року (далі П(С)БО 30);

8. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій від 30 листопада 1999 року [8];

9. Інструкція «Про застосування плану рахунків бух. Обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій” встановлює призначення і порядок ведення рахунків бухгалтерського обліку для узагальнення методом подвійного запису інформації про наявність і рух активів, капіталу, зобов’язань та факти фінансово-господарської діяльності підприємств, організацій та інших юридичних осіб (крім банків та бюджетних установ), незалежно від форм власності, організаційно-правових норм і видів діяльності, а також виділених на окремий баланс філій [10].

10. Методичні рекомендації щодо складання Розрахунку питомої ваги доходу від реалізації в загальній сумі валового доходу за попередній звітний (податковий) рік (що додаються) від 22 листопада 2007 року;

11. Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку 18 “Дохід” та 41 “Сільське господарство” (далі МСБО 18 та МСБО 41 (носять рекомендуючий характер).

Вся вказана нормативно – правова база змінювалась та доповнювалась.

Згідно з МСБО 18 « Дохід» дохід визнається, коли покупець набуває права власності, якщо: існує ймовірність доставки товару, товар є в наявності, його ідентифіковано і він готовий до відправки покупцю на момент визнання реалізації, покупець спеціально підтверджує інструкції стосовно відкладеної доставки, застосовуються звичайні умови оплати. Дохід не визнається, якщо існує лише намір придбати або виробити товар на момент доставки.

План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань та господарських операцій суб'єктів підприємництва від 19 квітня 2001 р. №186 використовується для правильного використання відповідних рахунків бухгалтерського обліку. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999 р.№291, в якому міститься перелік рахунків та субрахунків для узагальнення інформації про доходи від реалізації сільськогосподарської продукції.

Отже, законодавчо-нормативна база, що регулює доходи від реалізації сільськогосподарської продукції та послуг в Україні дуже різноманітна і постійно оновлюється. Виконання всіх законів дозволить підприємству отримати високий дохід від реалізації та правильно розрахуватися по всіх розрахункам з бюджетом.

РОЗДІЛ 2

ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ДОХОДУ ВІД РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОДУКЦІЇ У СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОМУ ПІДПРИЄМСТВІ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]