Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursova_z_finansiv.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
573.44 Кб
Скачать

2.1. Фінансово-економічна характеристика господарства

Приватно-орендне підприємство «Лан» діє у відповідності до Законів України «Про власність», Земельного кодексу та інших законодавчих актах.

Підприємство знаходиться на півдні Миколаївської області у місті Новий Буг. Землеволодіння знаходяться в південно-західній частині Новобузького району.

Через територію господарства не проходять головні автомагістралі, але побічно є магістралі, які зв’язують господарство з каналами реалізації продукції. За 10 кілометри від господарства проходить залізнична дорога, яка відіграє не менш важливу роль в збуті продукції, ніж автомагістраль.

Територія ПОП «Лан» розташована на відстані 100 кілометрів від обласного центра – міста Миколаєва. В селищі розвинута мережа водопроводу та газопроводу. Вулиці заасфальтовані з твердим покриттям, що дає змогу автомобілям різної тяжкості вільно пересуватися по селищу.

Ґрунтовий покрив складають чорноземи та слабко солоні ґрунти, що дають хорошу урожайність.

Кліматичні умови помірні, що дозволяє вирощувати зернові та технічні культури. Весняні приморозки починаються у другій декаді березня. Весна характеризується швидким наростанням температур. Літо довге, жарке, часто посушливе. Недостатність вологи та суховії шкідливо впливають на рівень урожайності зернових культур. Осінні приморозки починаються в другій декаді жовтня. Осінь холодна, часто йдуть дощі. Зима характеризуються різким коливанням температур, на дорогах часто буває ожеледь, сніговий покрив не стійкий.

ПОП «Лан» займається виробничо-господарською діяльністю. Розвинуті дві галузі: рослинництво і тваринництво. Отриману продукцію господарство реалізовує по різним каналам реалізації: продаж іншим організаціям, продажі на ринку, реалізація і видача продукції в рахунок оплати праці, відпуск продукції на громадське харчування та на переробку.

Головною метою діяльності підприємства є виробництво товарної сільськогосподарської продукції, переробка та реалізація продукції, направлені на отримання максимального прибутку.

ПОП «Лан» у своїй діяльності направлена на отримання максимального прибутку при мінімізації усіх господарських витрат.

Земля на підприємстві може використовуватися для різних цілей: рілля, пасовища,сінокоси та багаторічні насадження. Але за останні роки підприємство не має сінокосів та багаторічних насаджень, оскільки їх утримання не є доцільним для господарства.

До земель підприємства належать землі, що є в приватній власності та в користуванні власника підприємства, які засвідчені відповідними державними актами.

Для того, щоб чітко уявити економічний стан підприємства, необхідно розрахувати ряд показників, які характеризують його розмір.

Основними показниками розміру підприємства є обсяг виробленої валової та товарної продукції. Обсяг валової та виробленої продукції зменшить насамперед від площі та інтенсивності використання земельних угідь, основної спеціалізації господарства, оснащеними виробничими фондами .

Розглянемо показники розміру господарства, що свідчать про рівень виробництва досліджуваного господарства на основі якого можна зробити висновок про те, які показники найкращі ( додаток А).

Таблиця 2.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]