Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статистика - ЗАДАЧИ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
77.62 Кб
Скачать

Задача 13

Навести формули та охарактеризувати основні особливості коефіцієнтів варіацій, які розраховуються за допомогою середнього лінійного та середнього квадратичного відхилення. Визначити ці коефіцієнти для характеристики варіацій у рівні знань слухачів (в балах).

Вихідна дані: «5» балів отримали 42 слухача, «4» - 24 чол., «3» - 29 чол., «2» - 5 чол.

Рішення

Бали

Слухачі

2

5

3

29

4

24

5

42

  1. Визначаємо розмах варіацій:

R =5-2=3

  1. Розраховуємо середнє лінійне відхилення

Х=

Х=

₫=

  1. Розраховуємо показник дисперсії

Використовуємо зважену:

σ2 =

  1. Розрахуємо середнє квадратичне відхилення

=√ = 0.91 = 0.95

  1. Розрахуємо коефіцієнт осциляцій

Vr = *100

Vr=3/4*100 = 75%

  1. Розрахуємо лінійний коефіцієнт варіацій

V =

  1. Розраховуємо коефіцієнт варіацій

V = =

Задача 14

Задача 15

Задача 16

Задача 17

Задача 18

Розглянуті зведені індекси узагальнюють динаміку складних

сукупностей. Не менш важливою в статистичному аналізі є друга функція індексів — аналітична, яка спирається на взаємозв’язок індексів. Практично кожний індекс є складовою певної індексної системи, а його зв’язки з іншими індексами цієї системи відбивають зв’язки між відповідними показниками. Так, товароборот залежить від фізичного обсягу проданого товару і цін , відповідно індекс товарообороту можна подати як добуток індексів фізичного обсягу і цін:

Аналогічно грошові витрати на виробництво можна подати як функцію фізичного обсягу виробництва і собівартості , отже, обсяг виробництва — як функцію трудових затрат q та продуктивності праці , тобто і т. ін.

Отже, у будь-якій системі індекс добутку спряжених величин дорівнює добутку індексів цих величин. У рамках такої індексної системи на основі двох індексів можна визначити третій. Наприклад, якщо грошові витрати на виробництво зросли на 7,1%, а фізичний обсяг виробленої продукції — на 5%, то собівартість одиниці продукції зросла в середньому на 2%:

Взаємопов’язані також індекси прямих і обернених показників, наприклад, споживчих цін і купівельної спроможності грошової одиниці, продуктивності праці й трудомісткості продукції тощо. Якщо споживчі ціни зросли на 4,8%, то купівельна спроможність грошової одиниці зменшилася на 4,6%:

Показники-співмножники індексної системи є факторами показника-результату, а динаміка їх визначає динаміку останнього. Отже, у межах індексної системи можна визначити роль кожного окремого фактора, оцінити його вплив на динаміку результату. Така оцінка ґрунтується на методі абстракції. Аби виявити вплив одного фактора, необхідно абстрагуватись від впливу іншого, зафіксувати його на постійному рівні. Проте постає питання: на

рівні якого періоду — базисного чи поточного? Теоретично можливі два варіанти.

Перший: коли обидва індекси-співмножники базисно-зважені, кожний з них оцінює окремий вплив, оцінки впливу порівнянні. Проте цей варіант не забезпечує пов’язування індексів у систему:

У другому варіанті індекси-співмножники різнозважені: ваги одного з них фіксуються на рівні базисного періоду, іншого — на рівні поточного. Через різнозваженість індексів оцінки впливу факторів непорівнянні, але саме такий порядок абстрагування впливу.