Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економыка пыдприэмництва.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
326.14 Кб
Скачать

28. Методичні підходи до розробки плану (прогнозу) прибутку торговельного підприємства.

Обґрунтування прибутку на майбутній період проводиться в наступній послідовності:

                                                                 

Торговельне підприємство розробляє стратегію управління прибутком, де визначається мета підприємства та заходи по її досягненню.

 Цілями підприємства можуть бути:

Забезпечення беззбитковості роботи підприємства:

ВД = ВО; П = 0 ВД = валовий дохід, ВО – витрати обігу, П – прибуток

Досягнення мінімального прибутку:

ВД = ВО + Пмін. Пмін – мінімальний прибуток

Досягнення необхідного прибутку:

Пнеобх. = ЧП необх./1-Сп ЧПнеобх. – потреба в чистому прибутку, Сп – сер. Рів. Под..

Доягнення можливого прибутку

П можл = Тпл.*Рртзв/100 

 Розподіл прибутку підприємства є важливим економічним важелем, що забезпечує гармонізацію економічних інтересів держави, підприємства як господарюючого суб’єкта, його трудового колективу.

Порядок розподілу прибутку підприємства залежить від чинного законодавства, яке регулює взаємовідносини підприємства з бюджетом, форми власності і організаційно-правового статусу підприємства. 

Отриманий підприємством прибуток спрямовується на виплату податків та обов’язкових платежів і на утворення прибутку. Прибуток, що залишається в розпорядженні підприємства, використовується для матеріального заохочення і соціального розвитку, формування резервного фонду, фондів комерційного ризику, виробничого розвитку, виплати дивідендів, поповнення інших фондів.

Основною метою планування розподілу чистого прибутку є оптимізація пропорції між частиною чистого прибутку, що споживається (персоналом та власниками підприємства), та частиною, що залишається в кругообігу коштів підприємства. 

29. Загальна характеристика системи оподаткування торговельних підприємств.

Згідно зі ст. 313 НК РФ податковий облік - це система узагальнення інформації для визначення податкової бази по податку на прибуток на основі даних первинних документів, згрупованих відповідно до порядку, встановленого НК РФ.

Головний принцип податкового обліку полягає в угрупованні даних первинних документів в аналітичні регістри відповідно до вимог податкового, а не бухгалтерського законодавства для формування податкової бази по податку на прибуток та заповнення податкової декларації.

Кожне підприємство повинно самостійно організувати систему податкового обліку, закріпивши її положення в обліковій політиці для цілей оподаткування. Система податкового обліку повинна забезпечити порядок первинної реєстрації фактів господарської діяльності, віднесення цих фактів до відповідних доходів або витрат і формування показників податкової декларації.

Податкове регулювання торговельної діяльності підприємств є невід'ємною складовою їх ефективного функціонування, оскільки визначає умови подальшого фінансового розвитку підприємств. Крім того, таке регулювання значним чином відбивається не тільки на ефективності діяльності самих підприємств, але й визначає основні закономірності формування централізованих фінансових ресурсів, оскільки податкові надходження від підприємств торгівлі займають вагому частину у загальних податкових надходженнях до бюджету. Таким чином, вони формують фінансову основу не тільки власного соціально-економічного розвитку, але й інших суб'єктів господарювання. Тому вибір цієї теми є об'єктивним і актуальним.