Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Терм_нолог_чний словник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
155.14 Кб
Скачать

Тема 9. Органи дізнання.

Досудове розслідування – це діяльність спеціально уповноважених органів держави по виявленні злочинів і осіб, які підозрюються в їх вчиненні, збору, перевірці, всебічному, повному і об’єктивному дослідженні і оцінці доказів, виявленню причин і умов вчинення злочинів.

Дізнання – це сукупність оперативно-розшукових і процесуальних (слідчих) дій, які здійснюються спеціально уповноваженими на це органами і посадовими особами з метою своєчасного виявлення і фіксації слідів злочину та встановлення осіб, які його вчинили, а також для попередження і ліквідації суспільно-небезпечного діяння.

Органи дізнання – це передбачені кримінально-процесуальним законом органи та посадові особи, які проводять дізнання в кримінальних справах.

Дізнавач – це посадова особа, уповноважена на проведення дізнання.

Податкова міліція – це спеціальні підрозділи по боротьбі з податковими правопорушеннями, що діють у складі відповідних органів державної податкової служби, і здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства, виконують оперативно-розшукову, кримінально-процесуальну та охоронну функції.

Митні органи − це державні органи, основним завданням яких є сприяння реалізації громадянами та суб’єктами господарювання свого права на переміщення товарів, предметів і транспортних засобів через митний кордон, організація та здійснення контролю за дотримання ними (громадянами та суб’єктами господарювання) правил переміщення товарів, предметів і транспортних засобів та використання в межах своїх повноважень інших інструментів реалізації митної політики.

Державна прикордонна служба України – це правоохоронний орган спеціального призначення, завданням якого є забезпечення недоторканності державного кордону.

Тема 10. Органи досудового слідства.

Досудове слідство – це передбачена кримінально-процесуальним законодавством діяльність слідчих по збиранні та дослідженні доказів, встановленні факту злочину і особи, підозрюваної в його вчиненні, з метою передання обвинуваченого до суду.

Слідчий – це посадова особа органів прокуратури, внутрішніх справ, податкової міліції, служби безпеки, призначена у встановленому законом порядку, завданням якої є провадження досудового слідства.

Начальник слідчого відділу – це начальник Головного слідчого управління, слідчого управління, відділу, відділення органів внутрішніх справ, безпеки та його заступники, які діють у межах своєї компетенції, а також податкової міліції.

Слідчі дії – це регламентовані нормами процесуального права та здійснювані в межах кримінально-процесуального провадження уповноваженою на те особою, а також забезпечувані заходами державного примусу та супроводжувані необхідним документуванням процесуальні дії, які є комплексом пізнавально-засвідчувальних операцій, спрямованих на отримання, дослідження та перевірку доказів.

Постанова слідчого – це документ, яким він оформляє свої рішення по кримінальній справі.

Протокол слідчої дії – це письмовий акт (документ), в якому відповідно до вимог кримінально-процесуального закону повинні бути викладенні і засвідчені відомості про факти, що мають значення для справи.

Обвинувальний висновок у кримінальному процесі – це різновид процесуального рішення, підсумковий процесуальний документ досудового слідства, в якому викладається сутність обвинувачення та його підстави, дається юридична оцінка дій обвинуваченого, визначаються межі судового розгляду та передумови винесення вироку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]