Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Терм_нолог_чний словник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
155.14 Кб
Скачать

Тема 4. Третейське судочинство.

Третейський суд – це недержавний незалежний орган, що утворюється за угодою або відповідним рішенням заінтересованих фізичних та/або юридичних осіб для вирішення спорів, що виникають із цивільних та господарських правовідносин.

Третейський суддя – це фізична особа, призначена чи обрана сторонами у погодженому сторонами порядку або призначена чи обрана відповідно до Закону України «Про третейські суди» для вирішення спорів у третейському суді.

Третейська угода – це угода сторін про передачу спору на вирішення третейським судом.

Третейська палата України – це постійно діючий орган самоврядування третейських суддів.

Міжнародний комерційний арбітражний суд – це самостійна постійно діюча арбітражна установа (третейський суд), що вирішує спори з договірних та інших цивільно-правових відносин, які виникають при здійсненні зовнішньоторговельних та інших видів міжнародних економічних зв'язків, якщо комерційне підприємство хоча б однієї із сторін спору знаходиться за кордоном, а також спори підприємств з іноземними інвестиціями і міжнародних об'єднань та організацій, створених на території України, між собою, спори між їх учасниками, а так само їх спори з іншими суб'єктами права України.

Морська арбітражна комісія – це самостійна постійно діюча арбітражна установа (третейський суд), яка вирішує спори, що випливають з договірних та інших цивільно-правових відносин, що виникають із торгового мореплавства, незалежно від того, чи є сторонами таких відносин суб'єкти українського та іноземного або лише українського чи тільки іноземного права.

Тема 5. Конституційний суд україни.

Конституційний Суд України – це єдиний орган конституційної юрисдикції, завданням якого є гарантування верховенства Конституції України як Основного Закону держави на всій території України.

Регламент Конституційного Суду України – це процесуальний нормативно-правовий акт, який визначає порядок діяльності Конституційного Суду.

Конституційне подання – це письмове клопотання до Конституційного Суду про визнання правового акта (його окремих положень) неконституційним, про визначення конституційності міжнародного договору або про необхідність офіційного тлумачення Конституції України та законів України. Конституційним поданням є також звернення Верховної Ради України про дачу висновку щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту.

Конституційне звернення – це письмове клопотання до Конституційного Суду України про необхідність офіційного тлумачення Конституції України та законів України з метою забезпечення реалізації чи захисту конституційних прав та свобод людини і громадянина, а також прав юридичної особи.

Тема 6. Організація та діяльність органів прокуратури.

Прокуратура – це самостійний централізований орган державної влади, що діє в системі правоохоронних органів і забезпечує захист від протиправних посягань суспільного та державного ладу, прав і свобод людини, а також основ демократичного устрою державної влади засобами та методами, передбаченими законом.

Прокурор – це посадова особа органів прокуратури, якій надається право здійснювати нагляд за дотриманням, виконанням, використанням і законним та обґрунтованим застосуванням законів України.

Державне обвинувачення – це процесуальна діяльність прокурора в суді першої інстанції, що полягає у доведенні вини особи, яка притягається до кримінальної відповідальності.

Колегія прокуратури – це дорадчий орган, рішення якого реалізуються наказами відповідного прокурора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]