Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKZAMENATsIJNI_PITANNYa_Z_FIZIKI_1(1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
166.91 Кб
Скачать
  1. Теплоємність. Рівняння Майєра.

Теплоє́мність — фізична величина, яка визначається кількістю теплоти, яку потрібно надати тілу для підвищення його температури на один градус. Кількість теплоти в термодинаміці визначається величиною Проте, кількість теплоти, яку отримує тіло при тому чи іншому процесі залежить від умов, при яких проходить процес. При сталому об'ємі робота з розширення тіла при нагріванні не виконується, тому для нагрівання на один градус при таких умовах потрібно менше тепла, ніж при сталому тиску, коли тіло може розширятися. Тому розрізняють два значення теплоємності: теплоємність при сталому об'ємі - , теплоємність при сталому тиску-

  1. Класична теорія теплоємності. Закон Дюлонга і Пті.

Амплітуда коливань атомів ~1-5% від середньої відстані між ними. В класичній теорії теплоємності однорідне тверде тіло розглядається як сукупність абсолютно незалежних один від одного часток, що здійснюють коливання з одною і тою ж частотою n. Кожна така частка має 3 ступеня вільності, на кожну з яких приходиться у середньому ½kТ від кінетичної і потенційної енергії (теорема рівно розподілення енергії по ступеням вільності для ідеального газу). Тому для N часток Мольна теплоємність дорівнює закон Дюлонга-Пті (1819р.)

  1. Другий початок термодинаміки.

Другий початок термодинаміки - фізичний принцип, який накладає обмеження на напрям процесів передачі тепла між тілами.Другий початок термодинаміки говорить, що неможливий мимовільний перехід тепла від тіла, менш нагрітого, до тіла, більш нагрітого. Другий початок термодинаміки забороняє так звані вічні двигуни другого роду, показуючи що коефіцієнт корисної дії не може дорівнювати одиниці, оскільки для кругового процесу температура холодильника не повинна дорівнювати 0. Другий початок термодинаміки є постулатом, не доводимо в рамках термодинаміки. Воно було створене на основі узагальнення дослідних фактів і отримало численні експериментальні підтвердження.

  1. Ентропія. Третій початок термодинаміки.

Ентроп́ія S — в термодинаміці міра енергії у термодинамічній системі, яка не може бути використана для виконання роботи. Вона також є мірою безладдя, присутнього в системі. . Третій початок термодинаміки (теорема Нернста) - фізичний принцип, що визначає поведінку ентропії при наближенні температури до абсолютного нуля. Є одним з постулатів термодинаміки, прийнятою на основі узагальнення значної кількості експериментальних даних. Третій початок термодинаміки може бути сформульовано так:"Приріст ентропії при абсолютному нулі температури прагне до кінцевого межі, не залежному від того, в якому рівноважному стані знаходиться система". або .

  1. Абсолютна та відносна вологість повітря. Прилади і датчики вимірювання вологості.

Абсолю́тна воло́гість повітря — густина водяної пари в повітрі; практично — кількість водяної пари в грамах в 1 м³ повітря за даної температури. Відносна вологість — відношення абсолютної вологості до її максимального значення при даній температури. При 100% відносній вологості в повітрі може відбутися конденсація водяних пар з утворенням туману, випаданням води. Температура, при якій це трапляється, називається точкою роси.RH = Pводяний пар/ Pвода x 100%

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]