Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKZAMENATsIJNI_PITANNYa_Z_FIZIKI_1(1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
166.91 Кб
Скачать
  1. Кінетична енергія тіла, що обертається.

є аналогічним до виразу для кінетичної енергії матеріальної точки або тіла, що рухається поступально якщо роль маси відіграє момент інерції, а роль лінійної швидкості – кутова швидкість.

  1. Пара сил. Момент пари. Умови рівноваги твердого тіла.

Пара сил - це система двох сил F1 і F2, що діють на тверде тіло, рівних між собою за абсолютною величиною, взаємно паралельних і спрямованих у протилежні сторони. Плече пари - найкоротший відрізок між лініями дії сил (відстань r1+r2), що складають пару. Моментом пари сил називається вектор T, модуль якого дорівнює добутку однієї з сил пари на плече пари, напрямлений перпендикулярно до площини дії пари у той бік, звідки обертання пари сил видно проти ходу стрілки годинника. Система кількох пар, як завгодно розташованих у просторі, еквівалентна одній парі, момент якої дорівнює геометричній сумі моментів складових пар.

мовами рівноваги тіл є:

1) геометрична сума всіх сил, прикладених до тіла дорівнює нулю: .

2) алгебраїчна сума моментів сил дорівнює нулю: .

При цьому будь-яке тіло може рухатись поступально і одночасно обертатись навколо деякої осі.

  1. Основні види деформації. Сили пружності.. Поняття механічного напруження. Діаграма розтягу.

Деформація зміна розмірів і форми твердого тіла під дією зовнішніх сил або якихось інших впливів. деформації:пружну (або оборотну) , якщо тіло після усунення впливів, що спричинили деформацію, повністю відновлює свою початкову форму і розміри (внаслідок накопиченої потенціальної енергії);залишкову (або необоротну), коли після усунення прикладених сил або інших впливів тіло не відновлює свою початкову форму і розміри (робота зовнішніх сил переходить у теплоту). Залишкові деформації у свою чергу поділяються на пластичні, викликані зростанням напруження і в'язкі (повзучість), що відбуваються під навантаженням з перебігом часу. Сили пружності — сили, що виникають в тілі при його пружній деформації викликані цією деформацією. Є окремим випадком потенційних сил. Наближено описуються законом Гука. Напрýження (механічне напруження) — міра інтенсивності внутрішніх сил, розподілених по перетинах, тобто зусилля, що припадають на одиницю площі перетину тіла. В Міжнародній системі одиниць напруження обчислюють у паскалях, Па.

  1. Момент імпульсу та моменти інерції твердого тіла. Приклади.

Моме́нтом і́мпульсу називається векторна величина, яка характеризує інерційні властивості об'єкта, що здійснює обертальний рух відносно певної точки (початку координат). Моме́нт іне́рції (одиниця виміру в системі СІ [кг м2]) — в фізиці є мірою інерції обертального руху, аналогічно масі для поступального. В загальному випадку, значення моменту інерції об'єкта залежить від його форми та розподілу маси в об'ємі: чим більше маси сконцентровано далі від центра мас тіла, тим більшим є його момент інерції. Також його значення залежить від обраної осі обертання.

  1. В’язкість. Формула Ньютона. Динамічна та кінематична в’язкість.

В'я́зкість або внутрішнє тертя — властивість текучих тіл (рідин і газів) чинити опір переміщенню однієї їх частини відносно іншої. Одиниця вимірювання — пуаз. Динамічна в'язкість —Відношення поздовжнього дотичного напруження τ внутрішнього тертя при прямолінійному русі рідини до градієнта швидкості по нормалі до напряму руху. Коефіцієнт пропорційності в рівнянні Ньютона для в'язкого тертя.Одиницею виміру в системі СГС є пуаз (П), в системі СІ – паскаль-секунда (Па·с). 1П=1(дин·с)/кв.см; 1сП=1 МПа·с. Кількісно коефіцієнт динамічної в'язкості дорівнює силі F, яку треба прикласти до одиниці площі зсувної поверхні шару S, щоб підтримати в цьому шарі ламінарну течію із сталою одиничною швидкістю відносного зсуву. Виділяють також коефіцієнт кінематичної в’язкості або кінематичну в'язкість ν, що є відношенням коефіцієнта динамічної в'язкості до густини речовини:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]