Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKZAMENATsIJNI_PITANNYa_Z_FIZIKI_1(1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
166.91 Кб
Скачать
  1. Кінематика обертального руху. Кутова швидкість та кутове прискорення. Зв’язок лінійних та кутових величин.

Обертальний рух(кінематика обертального руху) – це рух, при якому всі точки абсолютно твердого тіла рухаються по колах, центри яких лежать на одній прямій. Ця пряма називається віссю обертання. Кола, по яких рухаються точки тіла, лежать у площинах, перпендикулярних цій осі. Кутова швидкість (ω) – векторна фізична величина, що характеризує швидкість обертання і дорівнює першій похідній кутового переміщення за часом. Кутове прискорення ( ε) – векторна фізична величина, що характеризує швидкість зміни кутової швидкості і дорівнює першій похідній кутовій швидкості за часом

  1. Інерціальна система відліку. Закони Ньютона. Приклади.

Такі системи, в яких вільні тіла рухаються прямолінійно і рівномірно називаються інерціальними системами відліку, а перший закон Ньютона часто називають ще законом інерції. Будь-яке тіло продовжує утримуватися в своєму стані спокою або прямолінійного і рівномірного руху, коли і оскільки воно не змушується прикладеними силами змінювати цей стан. Іншими словами, якщо дане тіло не взаємодіє з іншими тілами (тобтона нього не діють ніякі сили), то його швидкість залишається величиною постійною. Таке тіло називається вільним, а його рух – вільним рухом, або рухом заінерцією. Імпульсом або вектором кількості руху в класичній механіці називається міра механічного руху тіла, векторна величина, що для матеріальної точки дорівнює добутку маси точки на її швидкість та має напрямок швидкості. Другий закон Ньютона.: прискорення тіла прямо пропорційне рівнодіючій усіх сил, прикладених до тіла, і обернено пропорційне його масі. Третій закон Ньютона: Кожній дії завжди існує рівна протидія. Іншими словами, сили дії двох матеріальних точок (тіл) одна на одну є рівними за величиною і протилежними за напрямком.

  1. Густина. Методи вимірювання густини (метод зважування, метод сполучених посудин, комбінований метод)

. Густина́— маса тіла одиничного об'єму, є фізичною характеристикою будь-якої речовини, з якої складається тіло. Для випадку однорідних тіл густина визначається як відношення маси тіла до об'єму , який воно займає. Таким чином, густина для цього випадку запишеться як:

Методи вим.густини щодо газів, рідин і твердих тіл. : m2=m-m0 ; густина рідин, метод сполучення посуден, причому ці рідини повинні бути не змішаними; тверді тіла-комбінований метод

  1. Закон збереження імпульсу замкненої механічної системи (вивід).

Закон збереження імпульсу - один із фундаментальних законів фізики, який стверджує, що у замкненій системі сумарний імпульс усіх тіл зберігається. Якщо на систему тіл зовнішні сили не діють або вони врівноважені, то така система називається замкненою, для неї виконується закон збереження імпульсу: повний імпульс замкненої системи тіл залишається незмінним за будь-яких взаємодій тіл цієї системи між собою: Закон збереження імпульсу є наслідком однорідності простору.

  1. Момент сили. Момент імпульсу. Одиниці вимірювання. Основний закон динаміки обертального руху. Закон збереження моменту імпульсу.

Моме́нт си́ли — векторна фізична величина, рівна векторному добутку радіус-вектора, проведеного від осі обертання до точки прикладення сили, на вектор цієї сили. Момент сили є мірою зусилля, направленого на обертання тіла. M=F*L. Одиницею моменту сили вважається момент силу у 1Н, плече якої = 1м-(Н*м) Моме́нтом і́мпульсу називається векторна величина, яка характеризує інерційні властивості об'єкта, що здійснює обертальний рух відносно певної точки (початку координат).

Рівняння називається основним рівнянням динаміки обертового руху. Формулюється так: момент сили, що діє на тіло, дорівнює добутку моменту інерції тіла на кутове прискорення. Рівняння називають 2 законом Ньютона для обертового руху. Закон збереження моменту імпульсу стверджує, що момент кількості руху у замкненій системі зберігається під час еволюції цієї системи з часом.Момент імпульсу замкнутої системи тіл залишається незмінним при будь-яких взаємодіях тіл системи.Закон збереження кількості руху є наслідком ізотропності простору. Сумарний момент імпульсу ізольованої системи не змінюється при

будь-яких процесах, що відбуваються в системі.

  1. Потенціальна та кінетична енергії. Повна механічна енергія. Закон збереження механічної енергії.

Консервативні сили - сили, для яких виконується закон збереження механічної енергії. Консервативні сили не обов'язково є потенціальними. Потенціальна енергія - частина енергії фізичної системи, що виникає завдяки взаємодії між тілами, які складають систему, та із зовнішніми щодо цієї системи тілами, й зумовлена розташуванням тіл у просторі. Разом із кінетичною енергією, яка враховує не тільки положення тіл у просторі, а й рух, потенціальна енергія складає механічну енергію фізичної сиcтеми. Потенціальна енергія матеріальної точки визначається як робота з її переміщення із точки простору, для якої визначається потенціальна енергія у якусь задану точку, потенціальна енергія якої приймається за нуль. Потенціальна енергія визначається лише для поля консервативних сил. Кінети́чна ене́ргія — частина енергії фізичної системи, яку вона має завдяки руху. Механі́чна ене́ргія — енергія, яку фізичне тіло має завдяки своєму рухові чи перебуванні в полі потенціальних сил. Механічна енергія дорівнює сумі кінетичної та потенціальної енергії тіла. Поняття механічної енергії макроскопічного тіла не включає в себе енергію руху атомів, із яких воно складається. Повна механічна енергія — сума потенційної та кінетичної енергій. Закон збереження механічної енергії: Якщо в замкнутій системі діють тільки сили тяжіння й пружності, то повна механічна енергія системи залишається сталою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]