Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKZAMENATsIJNI_PITANNYa_Z_FIZIKI_1(1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
166.91 Кб
Скачать
  1. Три положення молекулярно-кінетичної теорії.

  1. Будь-які речовини мають дискретну (переривчасту) будову. Вони складаються з найдрібніших частинок молекул і атомів. Підтвердженням дискретності є прокатка, кування металу, отримання 1974 року фотографії окремих молекул і атомів, розчинність речовин тощо. 2. Молекули знаходяться в стані неперервного хаотичного (невпорядкованого) руху, що називається тепловим і у загальному випадку є сукупністю поступального, обертального і коливального рухів. 3. Молекули взаємодіють одна з одною із силами електромагнітної природи, причому на великих відстанях вони притягуються, а на малих - відштовхуються. Сили притягання і відштовхування між молекулами діють постійно

  1. Закон розподілу молекул за швидкостями. Розподіл Максвела. Найбільш імовірна середня та середньоквадратична швидкості.

  1. Барометрична формула. Розподіл Максвела-Больцмана.

Барометри́чна фо́рмула — формула, за якою визначають залежність тиску або густини газу від висоти. Ця залежність зумовлена дією поля тяжіння Землі і тепловим рухом молекул газу (повітря). Припускаючи, що газ є ідеальним газом сталої температури, і вважаючи поле тяжіння Землі однорідним, отримують барометричну формулу такого вигляду: . Розпо́діл Ма́ксвелла-Бо́льцмана визначає ймовірність того, що частинка ідеального газу перебуває в стані з певною енергією.Ймовірність того, що частинка перебуває в стані з енергією згідно з розподілом Больцмана визначається формулою:

  1. Внутрішня енергія термодинамічної системи. Робота. Теплота.

Вн́утрішня ене́ргія тіла (позначається як E або U) — повна енергія термодинамічної системи за винятком її кінетичної енергії як цілого і потенціальної енергії тіла в полі зовнішніх сил. Внутрішня енергія складається з кінетичної енергії хаотичного руху молекул, потенціальної енергії взаємодії між ними і внутрішньомолекулярної енергії. Робо́та - фізична величина, яка визначає енергетичні затрати при переміщенні фізичного тіла, чи його деформації. . Теплопередача є характерною теплових процесів і характеризує процес передачіі енергії від більш нагрітого до менш. Кількісною характеристикою є кількість теплоти. Теплопередача може здійснюватись 3-ма способами: теплопровідністю; конвекція; випромінювання.

  1. Перший початок термодинаміки. Закон збереження енергії у теплових процесах.

Кількість теплоти, що надається системі, витрачається на зміну внутрішньої енергії системи і на здійснення системою роботи проти зовнішніх сил. . Закон збереження енергії (англ. energy conservation law;) - закон, який стверджує, що повна енергія в ізольованих системах не змінюється з часом. Проте енергія може перетворюватися з одного виду в інший. У термодинаміці закон збереження енергії відомий також під назвою першого закону термодинаміки. Закон збереження енергії є, мабуть, найважливішим із законів збереження, які застосовуються в фізиці.

  1. Закон рівномірного розподілу енергії за ступенями вільності. Коефіцієнт Пуассона.

Числом ступенів вільності називають найменше число координат, які необхідно задати для того, щоб повністю визначити положення тіла у просторі, або кількість незалежних рухів, які може виконувати тіло. Закон рівномірного розподілу, на кожну с-му яка описується класичною механ., припадає енергія 1/2KT. Коефіцієнт Пуассона — це міра зміни поперечних розмірів ізотропного тіла при деформації розтягу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]