Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
55.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
47.49 Кб
Скачать

57. Характеристика державного кредиту.

Державний кредит – це коли позичальником є держава, а кредиторами – юридичні та фізичні особини.

Державний кредит виник уже в рабовласницькому ладу, головним чином у зв'язку з війнами, які вимагали великих матеріальних витрат.

Історія становлення державного кредиту в Україні бере свій качан з 1995 р., коли вперше були випущені облігації внутрішньої державної позики ОВДП. Емітентом цього виду цінних паперів стало Міністерство фінансів України.

За своїм економічним змістом державний кредит невіддільний від державного боргу. Наслідком державного кредиту є зростання державного боргу.

Державних борг – це торба коштів, отриманих від випущених, алі ще не погашених державних позик.

Державний борг буває внутрішній та зовнішній.

Державний внутрішній борг ? це строкові боргові зобів?язання Уряду України в грошовій формі, що виникли в результаті запозичень на внутрішньому ринку.

Державний зовнішній борг – це строкові боргові зобів?язання Уряду України, що виникли в результаті запозичення держави на зовнішньому ринку.

58..Споживчий кредит

С.К.-це вид кредиту,що надається населенню для оплати споживчих товарів і послуг,(у формі відстрочки платежу).С.К.-це продаж товарів і послуг, як правило, довгострок.користування з метою покупки цих товарів,послуг. Реалізується через використання різних форм банків. і комерц. кредиту. Кредит на споживчі цілі (банківський) надається як юр.так і фіз. особам. Об'єктами кредитування можуть бути:будівництво житлових будінків та інших об'єктів цивільного будівництва(об'єкти охорони здоров'я, освіти, спорту,гаражі). Невідкладні потреби населення; строкові зобов’язання населення за товари,продані в кредит,видані торговельним організаціям позабанківський споживчий кредит надається населенню на споживчі цілі. Він викликається переважн недостатнім розвитком банківського кредиту на такі цілі або умовами розрахунків за надані послуги. Так, абоненти телефонів одержують можливість вести в кредит міжміські переговори або надсилати телеграми. Часто ці кредити бувають безпроцентні.

59.Іпоточний кредит

Іпотечний кредит – це кредит, наданий під заставу нерухомого майна. Видається на придбання або будівництво житла або покупку землі. Кредиторами можуть бути банки, іпотечні банки, спеціальні іпотечні компанії. Позичальниками можуть бути юридичні й фізичні особи, що мають у власності об'єкти іпотеки, або поручителів, що мають, які надають у заставу об'єкти іпотеки на користь позичальника. Об'єктами іпотеки виступають: земельні ділянки, підприємства, будинки, спорудження, житлові будинки й квартири, дачі, садові будинки й гаражі.

60.Лізинговий кредит

ізинговий кредит – це кредитні відносини між юридичними особами, які виникають у випадку оренди майна й супроводжуються висновком лізингової угоди.

Об'єктом (предметом) лізингу є будь-яке нерухоме й рухоме майно, що може бути віднесене до основних фондів: машини, устаткування, транспортні засоби, обчислювальна й інша техніка, будинку й т.п.. Не можуть бути об’єктом лізингу земельні ділянки, єдині майнові комплекси підприємств і їх відділені структурні підрозділи (філії, цеху, ділянки). Майно, що перебуває в державній або комунальній власності й щодо якого відсутня заборона передачі в лізинг.

Суб'єктами лізингу можуть бути:

лизингодатель (суб'єкт господарювання, що є власником об'єкта лізингу й здає його в оренду);

користувач (лизингополучатель) ? суб'єкт, що укладає угоду з лизингодателем на оренду й знаходження права володіння й розпорядження об'єктом лізингу, у встановлених лізинговою угодою границях);

виробник (підприємство, організація та інші суб'єкти господарювання, які здійснюють виробництво або реалізацію товарно-матеріальних цінностей).

Договір лізингу повинен бути укладений у писемній формі (предмет лізингу; строк, на який лізингоодержувачу надається право користування предметом лізингу; розмір лізингових платежів і інші умови).