Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BO-2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
193.54 Кб
Скачать
  1. Облікові регістри і її класифікація

Форма обліку – це спеціальний обліковий регістр, який призначений для відображення господарських операції в системі рахунків з метою хронологічного і систематизованого групами інформації на основі первинних документів (журнал ордери, відомості, меморіальні ордери, журнал реєстрації господарських операцій, головна книга).

Класифікація облікових книг:

  1. За призначенням і характером запису:

А) хронологічні – належать облікові регістри, записи яких ведуть в хронологічній послідовності, їх здійснення.

Характерною рисою даних облікових регістрів є те, що в них не проводиться жодного ґрунтування, а реєструють дані з первинних документів (До них належать реєстраційний журнал, журнал обліку надходження вантажів і відомість продажу продукції)

Б) систематичні – належать облікові регістри де операції ґрунтуються і відображається на систематичних і аналітичних рахунках.

В) комбіновані – належать регістри де поєднуються хронологічний і систематичних записів (книга журнал-головна)

2) за змістом:

А) регістри систематичного обліку – належать ті облікові регістри записи в яких ведуть в узагальненому виді (журнали ордери, головна книга).

Б) регістри аналітичного обліку – інформація в них деталізується на основі синтетичних рахунків (розробувальні таблиці або окремі картки).

3) за формою:

А) бухгалтерські книги – зброшуровані пронумеровані синтетичні або аналітичні регістри, скріплені планкою і підписати директора і головного бухгалтера. Якщо на підприємстві їх велика кількість, то складається зміст бухгалтерських книг, це найдавніший спосіб відображається господарських операцій і збереження облікових регістрів. Особливо важливі вони для введення склацького обліку.

Б) картки – це регістри аналітичного обліку, які призначені для введення протягом тривалого часу. Їх обов’язково реєструють і поділяють на картки: кількісно – сумарна обліку (призначені для обліку рахунків); багато стовпчикові (призначені для обліку витрат на виробництво)

В) машинограми – це окремі операції на машинних носіях, які спрощують облікову роботу, тобто це таблиці в яких облікові інформації відображаються в запрограмованих об’єктах.

Г) окремі листки – на них обліковують лише певні специфічні операції.

4) за формою:

А) односторонні

Б) двосторонні

В) шафові

  1. Помилки в бухгалтерських записах і способи їх виправлення

При заповненні облікових регістрів виникає багато помилкових записів через необачність працівника його неуважність, проблеми за станом здоров’я, несправності калькулятора або з інших об’єктивних причин.

Помилки можуть бути в бухгалтерських сумах. Кореспонденції рахунків, описи та інші можливі нетотожності.

Помилки класифікують на локальні – тобто не суттєва помилка в документі і транзитні - це коли помилка проходить через три і більше документа.

Помилки виправлення не дозволяється в касових документах, в документах з цінними паперами і деяких формах звітності.

Способи виправлення помилок:

І спосіб: коректурний – використовується коли помилкову суму, ще не зазначено в суму (підсумок). Неправильну операцію або суму закреслюють тонкою рискою, а над закресленим пишуть правильний варіант і підтверджують дане виправлення надписом «Виправлено» і підписом особи, що склала цей документ.

ІІ спосіб: спосіб доповнюйочої статті – використовують в тому випадку коли здійснено помилку в сумі і вона є меншою ніж потрібно. Для виправлення такої операції необхідно скласти аналітичне проведення і вказати суму,яка є різницею між правильною і помилковою величиною, а також складається довідка в якій зазначають номер, дата, зміст і суму помилки.

ІІІ спосіб: метод часткового сторно – поділяється на повне і часткове сторно.

Часткове сторно – використовується в тому випадку коли помилку допущено лише в сумі операції, і в сумі більше ніж потрібно. Для виправлення складають довідку і пори в бухгалтерські регістри проводять виправлення червоним кольором.

Повне сторно – використовується для виправлення помилки, яка здійснена кореспонденції рахунків. Для цього в довідці відображається правильна операція червоним кольором, а попередня анулюється на тих рахунках на яких необхідно.

Поряд виправлення помилок у документах аі регістрах, що їх створено автоматизованим способом визначається вказівками, щодо їхнього використання і передбачаються відповідними правами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]