Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BO-2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
193.54 Кб
Скачать
  1. Характеристика основних форм обліку.

Форма обліку – це система взаємопов’язаних облікових регістрів певної форми змісту, які призначені для відображення наявності і руху господарських засобів, джерел їх утворення і господарських процесів.

Основні ознаки, які відрізняють одну форму від іншої:

  1. Зовнішній вигляд, будова і кількість облікових регістрів

  2. Поєднання хронологічних систематичних і комбінованих регістрів

  3. Послідовність записів

Вимоги до форми обліку:

  1. Повинна відображається реальність господарської операції

  2. Розподіл обов’язків за проведенням облікових робіт

  3. Забезпечувати належну економічність

  4. Повнота відображення даних для складання звітності, аналізу і контролю

Класифікація форм введення БО:

За формою:

  • Спрощена і проста

  • Меморіально-ордерна

  • Журнально-ордерна

  • Автоматизована

Спрощена і проста форма обліку:

Її використання для облікових записів, суб’єкти малого бізнесу, які прийняли на спрощену систему оподаткування, обліку і звітності.

До суб’єктів малого бізнесу належать фізичні і юридичні особи, яких поділені на 4 групи (згідно закону про розвиток малого бізнесу від 4 листопада 2011 року)

І група. Належать лише фізичні особи , які не використовують найману працю, їх дохід за рік не більше 150 тис. грн.. і ставка податку коливається від одного до 10 млн. з/п.

ІІ група. Належать фізичні особи на яких середньо спискова чисельність до 10 осіб, досяг товару оборону до 1 млн. грн…І ставка від 2 до 20% від мін. з/п.

ІІІ група. Належить лише юридичні особи з товарооборотом за рік до трьох млн.. грн. і чисельність працюючих до 20 осіб. Ставка єдиного податку 3 % від продажу + ПДВ.

ІV група. Належать юридичні особи з доходи до 5 млн. грн.. і середньо спискову чисельність до 50 осіб. Ставка єдиного податку 5% від продажу.

Спрощенці використовують в обліку скорочений план рахунків і 5 журналів, 5 відомостей, скорочений баланс і звіт про фінансові результати.

Меморіально-ордерна форма обліку

Її складають суб’єкти підприємств діяльності шляхом заповнення на кожну господарську операцію меморіального ордеру. В ньому вказують зміст операції посилання на відповідні документи, кореспондуючі рахунки і конкретні суми.

Меморіальні ордери реєструють в спеціально відведеному реєстраційному журналі де і здійснюються хронологічний запис операцій.

Після цього записи проводять у головній книзі. Аналітичний облік ведуть завжди на картках і на підставі даних цих карток складають оборотну відомість.

Журнально-ордерна відомість

Вона є найпоширенішою і залишається такою в найбільшій перспективі. Використовуються підприємствами різних форм власності не залежно від обсягів продажу.

Основним принципом її є нагромадженням даних в спеціальних облікових регістрах із зведених документів.

Застосовується при цій формі обліку при основі регістрах:

  • Журнал ордер – в ньому відображені кредитові залишки

  • Відомості – покладена дебетова ознака

  • Допоміжні таблиці

Якщо дані занесені в головну книгу то виправлення в журналі ордерів не допускається, а оформлюють спеціальною довідкою.

Компютерна форма обліку (автоматизована)

Вона передбачає автоматичний облік, як фінансовий так і управлінський зі створенням автоматизованих робочих місць. При такій формі зберігання інформації її обробка, використовується з використанням спеціально розробленого програмного забезпечення. Суть її в тому, що всі облікові операції записують на спеціальних бухгалтерських програмах, які самостійно ґрунтують дебетові і кредитові обороти за синтетичними і аналітичними рахунками, визначають сальдо, формують оборотні відомості, складають звітність і роздрукують різні первинні документи.

Види комп’ютерних програм:

  • Бембі

  • Галактика

  • 1С. Бухгалтерія

  • Парус

  • Леді Стар

Автоматизація облікового процесу, дає можливість підвищити оперативність і точність облікових даних, які необхідні для управління підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]