Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BO-2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
193.54 Кб
Скачать
  1. Бухгалтерські рахунки і їх побудова

Рахунки обліку – це облікові символи, які використовуються для записів доходів і витрат підприємства активів, зобов’язань і власного капіталу.

Бух рахунок – це спеціальна таблиця ліва сторона, яка називається дебетом, а права кредит (по дебету відображається всі господарські засоби, а в кредиті джерела їх утворення)

Сальдо початкове – це сума, яку записують в рахунок із балансу.

Сальдо – це різниця між підсумками даних по дебету і кредиту рахунків з урахуванням змін залишку на кінець року.

Оборот – це підсумок сум по дебету і кредиту без врахування підсумку на початок року.

Кореспонденція рахунків – це взаємозв’язок, який виникає між рахунками в процесі здійснення господарської операції.

Бух стаття (проведення) – запис операції на окремому рахунку під спеціальним шифром. Вони бувають прості (задіяно 2 рахунки) і складні (облік відображається більше ніж 3 рахунки).

Подвійний запис – кожна операція записується два рази в одній і тій сумі, але по дебету одного рахунку і по кредиту іншого.

  1. Класифікація рахунків бо

Класиф. Рахунків:

  1. Активні рахунки – рахунки, які обліковують рух засобів і коштів на певний момент часу (основні засоби, готова продукція, товари, каса, виробничі запаси і т.д.)

До них належать: 10-12,14-28,30-37,39,45,46,80-85,90-99.

По дебету активних рахунків відображається збільшення або надходження, по кредиту зменшення або вибуття. Сальдо початкове і сальдо кінцеве в активних рахунках завжди по дебету. Розраховується сальдо кінцеве активного рахунку.

Скін(А) = Споч. + ОбДт – ОбКт

  1. Пасивні рахунки – призначені для узагальнення інформації про наявність і рух капіталу і зобов’язань. Сальдо початкове відображається завжди по кредиту і дані беруть із пасиву балансу.

До пасивних розрахунків належать: 13, 38, 40-44, 47-55, 60-79.

По кредиту цих рахунків відображається збільшення або нарахування, а по дебету зменшення або відрахування. Сальдо кінцеве завжди по кредиту.

Скін(П) = Споч + ОбКт – ОбДт

  1. Активно-пасивний рахунок . До них належать рахунки: 36,37,64,65

Якщо на початок року рахунок є активним, а в кінці року. Сальдо кінцеве є з «-», то даний рахунок автоматично стає пасивним і залишок його переноситься із дебету в кредит.

  1. Синтетичні і аналітичні рахунки та їх взаємозв’язок.

Рахунки стосовно балансу розділяють на балансові і позабалансові. До балансових належать ті рахунки, які відображається в балансі, тобто це все майно, яке належить нашому підприємстві.

Позабалансовий – це рахунки на яких узагальнюється інформація про майно, яким ми користуємося, але воно нам не належить (товари на комісії, нестачі в касі, орендоване майно).

Класифікація рахунків за призначенням:

  1. Основні – відображаються дані про наявність і рух головних ресурсів підприємства, стан розрахунків та джерел утворення засобів (їх поділяють не регулюючі і контрактні) рах. 13 є контр пасивним по відношенню рах. 10, рах. 285 є контрактивним до рах 28.

  2. Операційні – відображається на цих рахунках однорідних операцій спрямованих на здійснення найважливіших процесів, вони не входять у балансі і поділяються на наступні підвиди:

А) збірно-розподільчі – призначені для обліку не прямих витрат (рах 91)

Б) калькуляційні – призначені для обліку витрат по виробництву конкретних видів продукції (рах 23,24)

В) контрольно накопичувальні рахунки – призначені для обліку тих витрат, які мають цільовий характер (рах 92,93)

Г) рахунки доходів – обліковуються всі рахунки 4 класу, тобто доходів від різних видів діяльності

Д) рахунки витрат діяльності – 90,95 – 99

З) регулюючі – призначені для обліку сум на які необхідно збільшити залишок по основних рахунках для того, щоб відобразити їх фактичної собівартості (13,38,45,46)

Е) фінансово – результативні – відображені для обліку отримання результатів діяльності підприємства (рах. 79)

Є) бюджетно – розподільчі рахунки – рах 69,31.

Класифікація рахунків за структуриними призначенням (необхідно для складання звітності):

  1. Синтетичні – рахунки облік на яких ведуть в узагальненому виді, вони мають двоцифровий код і відображається лише в гривнях, для них відведено журнал головна, оборотний і сальдовий баланс, а також журнал ордери (наприклад рах 10,22,28,30)

  2. Аналітичні – призначені для обліку детальної характеристики, як засобів обліку так і їх джерел в яких крім вартісного вимірника застосовується натуральні і трудові вимірники. Вони мають трьохцифровий код обліковується в спеціальних регістрах і узагальнюється в одно іменних статей балансу.

Між синтетичними і аналітичними рахунками існує нерозривний взаємозв’язок:

  1. Якщо дебетується синтетичний рахунок, що обов’язково і дебетується його аналітичні рахунки і навпаки.

  2. Якщо сальдо початкове по синтетичному рахунку знаходиться по дебету, то і в аналітичних рахунках сальдо теж буде в дебеті.

  3. Кожну операцію на рахунках синтетичного обліку записують загальною сумою, а на аналітичних рахунках частковими сумами.

  4. Сума залишків і оборотів на аналітичних рахунках повинна дорівнювати залишку і оборотам систематичного рахунку.

Субрахунок – це систематичний рахунок другого порядку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]