Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 13. Системи створення презентацій.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
19.38 Mб
Скачать

12.8. Робота з текстом

Способи роботи з текстом і графікою у Microsoft Power Point аналогічні іншим додаткам Microsoft Office.

В ведення тексту. Щоб забезпечити однорідне оформлення слайдів презентації і зберегти особливості стилю текст треба вводити у призначені для цього поля. Перехід між полями здійснюється мишею або клавішею Tab.

Форматування тексту. Вдало вибраний шрифт і різноманітні текстові ефекти поліпшують зовнішній вигляд презентації, роблять її привабливою й ефективною.

Основні способи форматування тексту в Microsoft Power Point такі самі, як і для Word, але водночас програма надає додаткові засоби – для цього призначені команди меню Формат.

Щоб змінити стандартні параметри форматування поля, потрібно виділити його і використати команди меню Формат.

У Microsoft Power Point панель інструментів Форматування має кнопки для встановлення спеціальних ефектів, що можуть застосовуватись тільки в цій програмі:

Рис.12.18. Панель Форматування

Додаткові текстові ефекти. Спеціальні текстові ефекти розробляють за допомогою додатку Microsoft WordArt. Треба пам’ятати, що при використанні Microsoft WordArt він є графічним об’єктом, а не текстом і форматується за допомогою кнопок інструментів панелі малювання (рис.12.9).

Рис.12.19. Панель Малювання

12.9. Робота з графічними об’єктами

Більшість стандартних авторозміток слайдів мають місце заповнювачі для вставки малюнків. Крім стандартних у презентацію можуть інтерпретуватися малюнки різних графічних форматів. Щоб помістити в слайд малюнок, потрібно активізувати команду Вставка → Малюнок → Картинка.

Колекція Microsoft не завжди може задовольнити користувача, тому можна залучити малюнки з Інтернету (посилання картинки на вузлі Office Online на панелі Колекція кліпів на панелі завдань).

При створенні особистої презентації, можуть знадобитись фотографії з цифрової фотокамери. Їх можна вставити, скориставшись командами меню Вставка → Малюнок → Зі сканера або камери. Малюнки, розташовані в файлах на комп’ютері чи в мережі, можна вставити, скориставшись командами Вставка → Малюнок → З файлу.

Колірна гама малюнка може не збігатися з фоном і стилем презентації. У цьому разі малюнок можна перефарбувати, змінити контрастність чи яскравість. Виконують це за допомогою панелі інструментів Настройка зображення (панель з’явиться автоматично при виділення малюнка в слайді).

Треба пам’ятати, що при перефарбуванні буде змінено колір усіх ділянок, які мають колір, що змінюється. Виконані зміни відразу будуть продемонстровані у слайді. Відмінити усі внесені зміни в колірну гаму малюнка можна за допомогою кнопки Скидання параметрів малюнка.

Призначення кнопок на панелі інструментів Настройка зображення:

Вставка малюнка з файлу

Змінює колір малюнка: на відтінки сірого, на чорно-білий, у вигляді фону

Збільшує контрастність малюнка

Зменшує контрастність малюнка

Збільшує яскравість малюнка

Зменшує яскравість малюнка

Виконує обрізання малюнка

Повертає малюнок на 90°

Встановлює тип ліній

Виконує стиснення малюнка

Змінює початковий колір на новий

Задає формат малюнка

Встановлю прозорий колір

Знімає встановлені параметри малюнка

В Microsoft Power Point користувач може самостійно створювати графічні об’єкти: авто фігури, лінії, стрілки, геометричні фігури, написи, об’єкти WordArt. Для малювання призначена панель Малювання, яка розміщується у вікні Microsoft Power Point у режимі перегляду слайдів, структури, заміток. Способи малювання такі:

– вибрати потрібний інструмент малювання, натиснувши відповідну кнопку на панелі Малювання;

– для одноразового малювання декількох однотипних малюнків, треба двічі клацнути на потрібному інструменті;

– для малювання кола інструментом Еліпс, квадрата інструментом Прямокутник, а дуги кола інструментом Дуга, треба при малюванні утримувати клавішу Shift;

– для проведення лінії під кутом, кратним 15°, потрібно під час малювання утримувати клавішу Shift.

Для копіювання і вставки об’єктів з одного слайду на інший, використовують команди Копіювати, Вставити з меню Правка або ці самі команди контекстного меню.

Для приховування певних слайдів з презентації в процесі демонстрації, потрібно скористатися командою Показ слайдів → Приховати слайд. При цьому номер прихованого слайду буде перекреслений.