Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 13. Системи створення презентацій.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
19.38 Mб
Скачать

12.2. Можливості програми презентації Microsoft PowerPoint

Арсенал мультимедійних презентацій складає анімаційну графіку, відеофільми, звук, інтерактивні можливості, використання віддаленого доступу і зовнішніх ресурсів, роботу з базами даних тощо.

Слайди, що створюються для електронної презентації, можуть містити текст, діаграми, мальовані об'єкти і фігури, а також картинки, слайд-фільми, звуки і графіку, створені в інших додатках. В електронну презентацію можна вносити зміни в останній момент; темп презентації регулюється установкою інтервалів показу слайдів, а також використанням спеціальних переходів при зміні слайдів і анімації. Електронну презентацію можна запустити в автономному режимі. Презентаційну конференцію можна провести в мережі на декількох комп'ютерах.

Для створення електронної презентації з використанням прозорих плівок слід роздрукувати слайди на плівці у вигляді чорно-білих або кольорових слайдів, як у книжній, так і в альбомній орієнтації.

Презентацію можна підготувати з розрахунком її ефектного показу як на екрані в кольорі, так і на папері або на прозорій плівці, тобто у вигляді матеріалів, роздрукованих на лазерному принтері (у відтінках сірої шкали або в чорно-білому вигляді). Перед друком можливий попередній перегляд презентації, а також внесення змін. Для полегшення проведення презентації присутнім можна уявити роздатковий матеріал – друкований варіант презентації, що містить по два, по три або шість слайдів на сторінці. Крім того, для глядачів можна роздрукувати нотатки доповідача.

Презентацію можна оформити спеціально для мережі Web, а потім зберегти її в одному з Web-сумісних форматів, наприклад, у форматі HTML.

Майстер автовмісту Microsoft Power Point допомагає вибрати один з декількох вбудованих шаблонів змісту, а також пропонує цікаві ідеї щодо створюваної презентації, початкового тексту, форматування та організації слайдів. Шаблони охоплюють широкий спектр тем, зокрема наради робочих груп, інформаційні кіоски, дипломи, афіші, календарі подій і навіть домашні Web-сторінки. Крім того, є шаблони компанії Dale Carnegie Training, що містять рекомендації з питання методів підвищення якості презентацій. Пропонується безліч нових шаблонів різноманітного характеру, які застосовуються до слайдів, у тому числі ряд анімаційних шаблонів з готовою анімацією. Можна вибрати певний стиль оформлення презентації. Передбачена стандартна розмітка шаблону слайда, при якій в кожній зоні слайда буде розташовуватися певний вид інформації, наприклад діаграма тільки праворуч, а текст – ліворуч.

В Microsoft Power Point виконується перевірка орфографії тексту під час його набору, і можливі помилки зазначаються безпосередньо в документі. Якщо клацнути зазначеного тексту правою кнопкою миші пропонуються варіанти правильного написання.

За допомогою кнопки на панелі інструментів Стандартна можна вибрати дію, що слід скасувати. Граничне число дій, що відслідковуються в програмі Power Point на випадок відміни, можна змінити в діалоговому вікні "Редагування" Командою меню Сервіс, Параметри.

Кнопка, що розміщується на панелі інструментів Сортувальник слайдів, дозволяє створювати підсумковий слайд для презентації, із застосуванням заголовків вибраних слайдів. Додавши в ці заголовки гіперпосилання, підсумковий слайд можна перетворити в слайд порядку денного. За допомогою слайда порядку денного можна швидко перейти в конкретний розділ презентації.

Крім створення і редагування нотаток в режимі заміток в програмі Power Point є можливість включати до слайдів нотатки доповідача у режимі слайдів і в режимі структури. Таким чином, можна працювати з нотатками одночасно з текстом і графікою, що містяться на слайді. Вікно нотаток доповідача залишається відкритим - навіть при переході в інший слайд - до тих пір, поки ви самі його не закриєте.

В режимі структури Microsoft Power Point показує мініатюрне зображення слайда, над яким в даний момент проводиться робота. Ця нова можливість дозволяє безпосередньо відслідковувати хід заповнення слайда текстом, щоб вчасно перейти на новий слайд.

В електронну презентацію можна включати примітки, не переглядаючи вмісту слайдів. Примітки можна приховати, змінити їх форму, а також колір поля приміток. При додаванні до слайда примітки програма Microsoft Power Point автоматично відображає панель інструментів Рецензування. Щоб запам'ятати яке-небудь намір, за допомогою цієї панелі можна сформулювати завдання і відправити її до програми Microsoft Outlook. Після закінчення роботи над оглядом презентації її можна відправити електронною поштою іншому користувачеві через Microsoft Outlook.