Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Okhrana_pratsi_1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
269.82 Кб
Скачать

13. Причини виникнення, характеристики та захист людини від впливу інфразвуку і ультразвуку.

Інфразвук — це коливання в повітрі, в рідкому або твердом середовищах з частотою менше 16 Гц. Інфразвук людина не чує, однак відчуває; він справляє руйнівн дію на організм людини.Всі механізми, котрі працюють при частотах обертання менше 20 об/с, випромінюють інфразвук. При русі автомобіля з швидкістю понад 100 км/год він є джерелом інфразвуку, котриї утворюється за рахунок зриву повітряного потоку з його поверхні В машинобудівній галузі інфразвук виникає при робот вентиляторів, компресорів, двигунів внутрішнього згорання дизельних двигунів. Практично неможлив' зупинити інфразвук за допомогою будівельних конструкцій на шлях його поширення. Неефективні також засоби індивідуальног захисту.

Дієвим засобом захисту є зниження рівня інфразвук в джерелі його випромінювання. Серед таких заходів можна виділит наступні:

—  збільшення частот обертання валів до 20 і більше обертів й секунду;                                                                                       

—  підвищення жорсткості коливних конструкцій великих розміри

—  усунення низькочастотних вібрацій;

—   внесення конструктивних змін в будову джерел, що дозволі перейти з області інфразвукових коливань в область звукових; в цьо» випадку їх зниження може бути досягнуте застосуванням звукоізоляї та звукопоглинання.

Ультразвук широко використовується в багатьох галузях промисловості. Джерелами ультразвуку є генератори, котрі працюють в діапазоні частот від 12 до 22 кГц

Ультразвук високої інтенсивності виникає під час видалення забруднень, при хімічному травленні, обдуванні струменем стисненого повітря при очищенні деталей.

В гальванічних цехах ультразвук виникає під час роботи очищувальних та знежирювальних ванн. У льтразвук викликає функціональні порушення нервової системи, головний біль, зміни кров'яного тиску та складу і властивостей крові, зумовлює втрату слухової чутливості, підвищену втомлюваність.

Ультразвук впливає на людину через повітря, а також через рідке і тверде середовище.

Заходи боротьби з несприятливим впливом ультразвуку на організм людини аналогічні заходам захисту від чутних звуків:

1) зменшення випромінювання звукової енергії у джерелі при проектуванні (за рахунок підвищення номінальних робочих частот УЗ-установок);

2) локалізація дії ультразвуку конструктивними та планувальними рішеннями (розміщення УЗ-приладів в окремих приміщеннях, кабінах із дистанційним управлінням; улаштування систем блокування, застосування кожухів, екранів, облицьовки кабін та приміщень звукопоглинаючими матеріалами та ін.);

3) організаційно-профілактичні заходи (інструктаж, раціональний режим праці та відпочинку, медичні огляди, тимчасове або повне усунення від роботи в умовах інтенсивного ультразвуку);

4) індивідуальні засоби захисту (протишуми ВЦНДІОП, укладки ФПШ).

14. Коливальні процеси (визначення та коротка характеристика) і їх вплив на організм людини.

Коливальні процеси – це процеси, що повторюються з часом. Можуть бути механічними або електромагнітні

Шум — безладне сполучення неприємних для людини звуків. Звук становить собою коливальний рух часток пружного середовища, що поширюються хвилеподібно.Зона простору, у якій поширюються звукові хвилі, зветься звуковим полем. Шуми викликають функціональні розлади серцево-судинної системи; шкідливо впливають на зоровий і вестибулярний аналізатори; знижують рефлекторну діяльність, що часто стає причиною нещасних випадків і травм. Постійна дія сильного шуму може негативно вплинути на слух, викликати дзвін у вухах, запаморочення, головний біль, підвищення втоми, зниження працездатності, пригнічує нервову систему.

Інфразвуки особливий вплив роблять на психічну сферу людини: уражають усі види інтелектуальної діяльності; погіршують настрій; іноді з’являється відчуття розгубленості, тривоги, переляку, страху, а при високій інтенсивності – почуття слабкості, як після сильного нервового потрясіння.

У льтразвук викликає функціональні порушення нервової системи, головний біль, зміни кров'яного тиску та складу і властивостей крові, зумовлює втрату слухової чутливості, підвищену втомлюваність.

Вібрація – це коливання твердих тіл, яке виникає при зсуві центру ваги тіла, що рухається.

Функціональні зміни, пов'язані з дією вібрації на людину-оператора — погіршення зору, зміни реакції вестибулярного апарату, виникнення галюцинацій, швидка втомлюваність.Вібрація впливає на: центральну нервову систему, шлунково-кишковий тракт, вестибулярний аппарат, викликає запаморочення, оніміння кінцівок, захворювання суглобів. Тривалий вплив вібрації викликає фахове захворювання — вібраційну хворобу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]