Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Okhrana_pratsi_1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
269.82 Кб
Скачать

8. Основні світлотехнічні кількісні та якісні показники.

Освітлення виробничих приміщень характеризується кількісними та якісними показниками. До основних кількісних показників відносяться: світловий потік, Ф, освітленість, Е, сила світла, І, і яскравість, В.

До основних якісних показників зорових умов роботи можна віднести: фон, контраст між об’єктом і фоном, видимість, V.

Світловий потік – це потужність світлового видимого випромінювання, що оцінюється оком людини за світловим відчуттям. Одиницею світлового потоку є люмен, лм, – світловий потік від еталонного точкового джерела в одну канделу (міжнародну свічку), розташований у вершині тілесного кута в один стерадіан.

Освітленість — відношення світлового потоку, що падає на елемент поверхні, до площі цього елементу, S.

За одиницю освітленості прийнято люкс, лк, — рівень освітленості поверхні площею 1 м2, на яку падає рівномірно розподіляючись, світловий потік в один люмен.

Сила світла – це величина, що визначається відношенням світлового потоку до тілесного кута, w, в межах якого світловий потік рівномірно розподіляється.

За одиницю сили світла прийнята кандела, кд, — сила світла точкового джерела, що випромінює світловий потік в 1 лм, який рівномірно розподіляється всередині тілесного кута в один стерадіан.

Яскравість — визначається як відношення сили світла, що випромінюється елементом поверхні в даному напрямку, до площі поверхні, що світиться.

Одиницею яскравості є ніт, нт, — яскравість поверхні, що світиться і від якої в перпендикулярному напрямку випромінюється світло силою в одну канделу з 1 м2.

Фон – поверхня, що безпосередньо прилягає до об’єкту розпізнавання, на якій він розглядається. Фон характеризується коефіцієнтом відбивання поверхні, що являє відношення світлового потоку, що відбивається від поверхні, до світлового потоку, що падає на неї.

Контраст між об’єктом і фоном характеризується співвідношенням яскравостей об’єкта, що розглядається (крапка, лінія, знак та інші елементи, що потребують розпізнавання в процесі роботи та фону).

Видимість, V, — характеризує здатність ока сприймати об’єкт. Видимість залежить від освітленості, розміру об’єкта розпізнавання, його яскравості, контрасту між об’єктом і фоном, тривалості експозиції:

Для вимірювання світлотехнічних величин застосовують люксметри, фотометри, вимірювачі видимості тощо.

9. Класифікація приміщень за ступенем небезпеки ураження електричним струмом та їх загальна характеристика.

З метою забезпечення електробезпеки всі виробничі приміщення підрозділяють за ступенем небезпеки ураження людини електричним струмом на три класи:

Приміщення без підвищеної небезпеки – це сухі приміщення з відносною вологістю не більше 75 % і температурою повітря в межах + 5…+ 250 С, з неструмопровідними підлогами (дерев'яними, пластмасовими), з повітряним середовищем без струмопровідного пилу.

Приміщення з підвищеною небезпекою – це приміщення, що характеризуються наявністю однієї з таких ознак:

- вогкість з постійною відносною вологістю повітря більше 75 %;

- струмопровідний пил;

- струмопровідні підлоги (земляні, металеві, залізобетонні, цегельні);

- висока температура повітря (вище 35 0С);

- можливість одночасного дотику людини до металевих конструкцій будинків, технологічних апаратів, механізмів і до металевих корпусів електроустаткування.

Приміщення особливо небезпечні – це приміщення, в яких наявною є одна з наступних ознак:

- відносна вологість повітря постійно близька до 100 %, внаслідок чого стіни, стеля таких приміщень покриті конденсатом вологи;

- приміщення з постійною наявністю їдких газів чи пари відносно матеріалу ізоляції струмоведучих частин;

- приміщення, для яких характерні дві чи більше ознак, що відносяться до класу приміщень з підвищеною небезпекою, наприклад, приміщення з струмопровідним пилом і сирою струмопровідною підлогою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]