Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Okhrana_pratsi_1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
269.82 Кб
Скачать

30. Види інструктажів. Порядок розслідування нещасних випадків на виробництві.

Вступний інструктаж з безпеки праці проводять з усіма, хто приймається на роботу незалежно від їхньої освіти, стажу роботи за даною професією чи посадою, з тимчасовими рамками, відрядженими, учнями і студентами, які прибули на виробниче навчання або практику. Вступний інструктаж на підприємстві проводить інженер з охорони праці або особа, на яку наказом по підприємству покладено ці обов'язки. Первинний інструктаж. Після проходження вступного інструктажу працівник зобов'язаний пройти Первинний інструктаж безпосередньо на робочому місці. Первинний інструктаж на робочому місці до початку виробничої діяльності проводять: - З усіма працівниками, знову прийнятими на підприємство і перекладними з одного підрозділу в інший; - З працівниками, виконуваними нову для них роботу, відрядженими, тимчасовими працівниками; - З будівельниками, виконуваними будівельно-монтажні роботи на території діючого підприємства; - Зі студентами та учнями, які прибули на виробниче навчання або практику перед виконанням нових видів робіт. Повторний інструктаж. У процесі трудової діяльності працівники проходять повторний інструктаж. Повторний інструктаж проходять всі працівники незалежно від кваліфікації, освіти, стажу, характеру виконуваних робіт, не рідше Цільовий інструктаж. Цільовий інструктаж проводиться при виконанні разових робіт, не пов'язаних з обов'язками за фахом (навантаження, вивантаження, прибирання території, разові роботи за межами підприємства, цеху і т. п.); ліквідації наслідків аварії, стихійних лих, виробничих робіт, на яке оформляється наряд- допуск, дозвіл та інші документи; проведенні екскурсії на підприємстві. У процесі трудової діяльності, як працівник, так і роботодавець мають свої права і обов'язки. Працівник зобов'язаний сумлінно виконувати свою роботу, дотримуватися техніки безпеки, не порушувати статут підприємства, на якому він працює. Також працівник має право на безпечну працю, відпочинок, і оплату за свою працю. Роботодавець у свою чергу зобов'язаний надати працівникові роботу, забезпечити умови праці, своєчасно і повному обсязі виплачувати працівникові заробітну плату.

Роботодавець має право заохотити або покарати працівника, відсторонити від займаної посади або підвищити на посаді, звільнити працівника за недотримання працівником вимог трудової угоди.

Розглянемо відсторонення працівника від виконання професійних обов'язків відповідальною особою (начальником цеху, майстром, бригадиром, виконробом).

Роботодавець має право не допустити до роботи або усунути від неї працівника:

· При появі працівника на робочому місці в стані алкогольного, наркотичного або іншого токсичного сп'яніння;

· Не пройшов у встановленому порядку навчання і перевірку знань і навичок у сфері охорони праці;

· Не минулий установленому порядку обов'язковий медичний огляд (обстеження);

· При виявленні відповідно до медичного висновку протипоказань для виконання працівником роботи, обумовленої трудовим договором;

· У випадку призупинення дії на строк до двох місяців права працівника (ліцензії, права на управління транспортним засобом, права на носіння зброї, іншого спеціального права), якщо це тягне за собою неможливість виконання працівником обов'язків за трудовим договором;

· На вимогу органів або посадових осіб, уповноважених федеральними законами та іншими нормативними правовими актами РФ;

Роботодавець усуває від роботи (не допускає до роботи) працівника на весь період часу до усунення обставин, що були підставою для відсторонення від роботи або недопущення до роботи.

У період відсторонення від роботи (недопущення до роботи) заробітна плата працівнику не нараховується, за винятком випадків передбачених цим Кодексом або іншими федеральними законами. У разі відсторонення від роботи працівника, який не пройшов навчання та перевірку знань і навичок у сфері охорони праці або обов'язковий попередній або періодичний медичний огляд (обстеження) не зі своєї вини, йому проводиться оплата за весь час відсторонення від роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]