Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з планування (маленькі).docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
46.77 Кб
Скачать

При встановленні чисельності управлін­ського персоналу керуються типовими штатними розкладами (схемами, моделями),

виробленими наукою управління та практикою у тій чи іншій сфері діяльності. Додаткова потреба персоналу на перспективний плановий) період виявляється на основі співставлення його фактичної наявності та потреби па плановий період за окремими професіями та кваліфікаціями. Вона розраховується як очікуваний приріст, з урахуванням компенсації зменшення (вихід на пенсію, призов до армії і т. ін.), заміни практиків спеціалістами тощо.

Середньооблікова чисельність працівників за звітний місяць розрах з працівників облікового складу за кожний календарний день звітного місяця (тобто з 1 то 31 включаючи вихідні і святкові) та діленням отриманої суми на число кален днів звітного місяця.

Певна категорія працівників підлягає виключення з облікової чисельності (перебування у відпустці, декреті, відпустці за власний рахунок).

Якщо під-ство працює не з початку року або сезонно, то середньооблікова чисельність визначається шляхом ділення всіх виходів на роботу на 12 місяців.

13.За складом планових рішень планув розрізняють:

- стратегічне

- поточне

- оперативно-календарне – є завершальним етапом у плануванні госп д-сті під-ства. Основне його завдання конкретизація показників поточного плану з метою о-ції, планомірної і ритмічної роботи під-ства та його структурних підрозділів.

Якщо стратегічне планув розглядається як пошук нових можливостей п-ва, поточне – вважається процесом створення для реалізації цих можливостей, то операт-кален – це процес їх реалізації.

14. Середньооблікова чисельність працівників за звітний місяць розрах з працівників облікового складу за кожний календарний день звітного місяця (тобто з 1 то 31 включаючи вихідні і святкові) та діленням отриманої суми на число кален днів звітного місяця.

Певна категорія працівників підлягає виключення з облікової чисельності (перебування у відпустці, декреті, відпустці за власний рахунок).

Якщо під-ство працює не з початку року або сезонно, то середньооблікова чисельність визначається шляхом ділення всіх виходів на роботу на 12 місяців.

Основні показники руху працівників на під-стві (відності показники):

  1. плинність персоналу

ПП=КЗ/Ч

ПП – плинність персоналу

КЗ – к-сть звільнених

Ч – середньооблікова чисельність

2. стабільність персоналу

СП=ЗСР/Ч

СП – стабільність персоналу (середній стаж роботи на доному під-стві або відданість)

ЗСР – загальна сума років пропрацьованих на даному під-стві

3.Рівень дисципліни персоналу

РД=НяР/Тф

РД – рівень дисциплінованості

НяР – неявка працівників на роботу (людтнодні)

Тф – фактично відпрацьовані людинодні

  1. нормативний коефіцієнт насиченості у кожному плановому періоді

КН=нчс/Ч

нчс – норматив чисельності спеціалістів

Завершується планування чисельності працюючих розробкою заходів з підготовки кадрів і підвищення їх кваліфікації як на під-стві так і поза ним.

15. Продуктивність праці – хар-зує ефективність трудових витрат і показує здатність праці створювати за одиницю часу певну кількість мат благ (ПП=к-сть виробленої прод за одиницю часу).

Рівень продук праці визнач к-стю прод, що виробляється одним працівником за одиницю роб часу або к-сть роб часу, що витрачається на в-во одиниці прод.

Продук праці визнач прямим або оберненим методами і залежно від цього вона має 2 показники:

1.виробіток – це к-сть виробленої прод, що припадає на одного середньооблікового працівника за певний період часу.

B=Q/T (для прац) або B=Q/Ч (для бригади)

2.трудомісткість – це показник, що хар-зує затрати часу на в-во одиниці прод (обернена величина виробітку)TP=T/Q