Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЗ №4. Створення звітів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
311.81 Кб
Скачать

5.4.6. Обчислення підсумків з накопиченням

Поряд з обчисленням підсумків, в розділах груп можна створювати підсумки з накопиченням в області даних. Властивість „Сумма с накоплением” будь-якого числового поля, розташованого в області даних, дозволяє обчислювати підсумки, які обнуляються на початку кожної групи, або накопичуються протягом усього звіту. Розмістивши в області даних поле, потрібно встановити для нього властивості „Данные” – значення поля, для якого обчислюється сума, а для властивості „Сумма с накоплением” - значення „Для группы”.

 

5.5. Створення і впровадження підпорядкованих звітів

Виведення у звіті детальних даних з декількох таблиць, пов’язаних відношенням „один-до-багатьох”, не представляє особливих проблем. Ви можете впроваджувати в область даних створюваного звіту підпорядковані звіти для виведення декількох детальних рядків з таблиці, або запиту, що знаходиться на боці „багатьох” по відношенню до поточного рядку в області даних.

Для створення підпорядкованого звіту у вікні бази даних потрібно виділити підпорядковану таблицю, або запит і вибрати пункт „Отчет” в списку що розкриється, кнопки „Новый объект” на панелі інструментів. У діалоговому вікні „Новый отчет” необхідно вибрати будь-який пункт і відкрити звіт у потрібному режимі. Зазвичай, в підпорядкованому звіті не буває колонтитулів.

Відкрийте основний звіт, тобто той, в якому ви хочете впровадити підпорядкований звіт, в області даних створіть елемент управління типу „підпорядкований звіт”. В якості значення властивості „Объект-источник” уведіть ім’я звіту, який потрібно впровадити, задайте пов'язані поля, тобто виберіть значення властивостей „Основные поля” і „Подчиненные поля”. Крім того, потрібно встановити для властивостей розширення і стиснення значення „Да”, щоб Microsoft Access міг розширювати, або стискати підпорядкований звіт. Щоб настроїти розмір впровадженого звіту, виберіть команду „Формат Размер По размеру данных” для цього елементу.

Спростити впровадження підпорядкованого звіту можна за допомогою „Майстра підпорядкованих звітів і форм”. Все необхідні параметри „Майстер” запитує в процесі діалогу. Щоб почати роботу „Майстра” потрібно натиснути кнопку , а потім кнопку на панелі елементів.

5.6. Настроювання звітів

Щоб змінити розмір виділеного елементу управління, можна скористатися маркерами зміни розміру, що знаходиться по сторонах, в нижніх кутах і в правому верхньому куті. Для переміщення невиділеного елементу управління використовуйте покажчик миші.

Якщо елемент управління має приєднаний напис, він переміщується разом з ним. Переміщувати елемент управління і приєднаний напис можна незалежно один від одного за допомогою маркерів переміщення, розташованих в лівих верхніх кутах елемента управління і напису.

Для виведення даних за допомогою звітів, потрібна впевненість, що елементи управління мають достатній розмір для розташування даних. В Microsoft Access є така команда, що підбирає розмір написів у відповідності з довжиною і висотою тексту – „Формат Размер По размеру данных”.

Для вирівнювання елементів управління по краям чи вузлам сітки в меню „Формат” існує команда „Выровнять”.