Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОССЫ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

2. Порівняння техніко-економічних показників роботи аглофабрик і фабрик огрудкування

Удельный расход электроэнергии при производстве обоих видов окускованных материалов примерно одинаковы. А вот удельный расход тепла при производстве агломерата, за счет недостаточной его утилизации, в 2,4-4,8 раза выше, чем при производстве окатышей. Обращает на себя и значительное количество вредных выбросов при агломерации (особенно окиси углерода) которых в 2-127 раз больше, чем при производстве окатышей

Имеются различия между агломератом и окатышами по металлургическим свойствам . Так у агломерата существенно ниже (на 6,7-12,2%) содержание железа и выше (на 1,16-0,13 д.ед.) основность. Выше у агломерата содержание мелочи(0-5мм), чем у окатышей (на 7,1-17,8%). Угол естественного откоса у окатышей ниже, чем у агломерата на 9-12 град).

Агломерат и окатыши различаются и по прочносным свойствам в исходном состоянии и в процессе их восстановительно-тепловой обработки. Так истираемость (0-0,5мм) в барабанных испытаниях у агломерата (5,6-8,3%) выше чем у окатышей (97,8-91,4%). При примерно одинаковой истираемости(0-0,5мм) прочность (+10мм) при восстановлении у окатышей (37,4-75,8%)и степень их восстановления (53,8-42,4%) выше, соответственно, чем агломерата (6,6-9,3%) и (32,1-30,8). При высокотемпературном восстановлении слоя под нагрузкой (имитирующего условия в нижней части шахты доменной печи ) усадка слоя и перепад давления газа в слое агломерата ниже, чем у окатышей, что улучшает ход доменной печи. Однако, степень восстановления агломерата также ниже, чем окатышей

Таким образом, по одним показателям металлургических свойств агломерат предпочтителен для доменной печи, а по другим – преимущество за окатышами. В каждом конкретном случае решение остается за технологами и экономистами.

3. 4-х валкова дробарка (принцип роботі та конструкція).

Білет21

1. Грудкуємість тонко здрібнених матеріалів та їх показники.

2. Технічна характеристика ексгаустерів агломераційних машин.

3. Випалювальна конвейєрна машина.

Білет22

1. Визначення коефіцієнта гідравлічного опору пористого шару.

2. Фізико-хімічні властивості агломерату і окотишів.

3. Обладнання для завантаження сирих окатишів на випалювальну машину.

Пристрої для завантаження шихти і окатишів на машину повинні: 1) не допускати сильного руйнування грудочок шихти (і обкотишів) на шляху руху від окомкувачів до паллет, 2) забезпечувати укладання шихти і окатишів шаром постійної товщини по ширині машини, 3 ) не допускати значного ущільнення завантаження на палети шару шихти.

Одним з перших, найбільш простих типів завантажувальних пристроїв був хитний жолоб - маятниковий живильник, що застосовувався на перших зразках вітчизняних випалювальних машин і в американській практиці, простота конструкції живильника зумовила ряд істотних його недоліків. Так як маятниковий рукав приводиться в рух за допомогою кривошипно-шатунного механізму, то носок рукава має неодінакоую швидкість над різними ділянками палети: в центрі її носок рукава рухається з максимальною швидкістю, до країв швидкість падає, а в точках реверсу швидкість дорівнює нулю. Таким чином, маятниковий живильник принципово не може чувати рівномірне завантаження шихти по ширині палети: в її центрі виходить шар малої товщини а в точках реверсу рукава - максимальної.Для розподiлення окотишiв використовують, живильники, дозатори, конвейэри.

Живильники,дозатори,конвейєри. Живильники, дозатори, конвейєри служать для рівномірної подачі сипучих матеріалів з ​​бункерів на конвеєри або безпосередньо в технологічні машини. Дозатори відрізняються від живильників тим, що не тільки подають матеріали, але і зважують їх. Типи дозаторів і живильників: тарілчасті (дискові); пластинчасті; лоткові; стрічкові; хитні; електровібраційнi.

Дискові живильники застосовуються широко, це основний тип живильників. При роботі живильника матеріал силою тертя захоплюється по тарелі до вигрузочного вікна горловини бункера і стикається скребком на рухому стрічку конвеєра. Таріль (диск) живильника приводиться в обертання за допомогою двигуна через редуктор. Продуктивність залежить від швидкості обертання диска і перетину вигрузочного вікна (до 80 м3/год).

Стрічковий живильник - це короткий транспортер, стрічка якого огинає приводний і натяжний барабани. Живильник кріпиться фланцем приймальної воронки до бункера. Продуктивність 0,4 - 40 м3/год - вона регульована. Розмір шматків матеріалу - до 50 мм, насипна маса до 2,5 т/м3.

Пластинчасті живильники призначені для великошматкових абразивних матеріалів. Робочим органом цих живильників є стрічка, складена з металевих полотен з бортами, яка обертається під горловиною бункера.

Хитні і лоткові живильники мають в якості робочого органу лоток, що приводиться відповідно в гойдає і зворотно-поступальний рух електроприводом через кривошипно-шатунную передачу.

З нижнього бункера матеріал рівномірним по висоті шаром завантажується на візки. Висота шару регулюється шибером. Нижній бункер підвішений на цапфах. Барабанний живильник складається з бункера для матеріалу шибера, барабана і лотка. При обертанні барабана шихта шаром, рівним розміром щілини за відкритим шибером, рівномірно вивантажується з бункера і падає на лоток, по якому зсипається на рухомі спекальні візки.

Хитний укладальник представляє собою похилий стрічковий конвеєр, що коливається в горизонтальній площині. Сирі окатиші завантажуються на конвеєр в центрі хитання, а в міру кутових переміщень кінця конвеєра в горизонтальній площині окатиші розподіляються по ширині роликового живильника. Рама конвеєра монтується на підшипниках центральної опори. Стрічка конвеєра має ширину 1600 мм, а його рама спирається на підпружинені колеса, катаються по радіальному рейці. Привід конвеєра складається з електродвигуна і черв'ячного редуктора.

Конвеєр повертається щодо вертикальної осі в горизонтальній площині. До стійок на рамі конвеєра укріплені борта з двох сторін.

Хитання конвеєра здійснюється кривошипно-шатунним механізмом, циліндроконічних триступінчатого редуктора і двигуна. Кут повороту укладальника змінюють за рахунок змінних кривошипів різної довжини.

Роликовий живильник - для укладання сирих окатишів на випалювальну машину рівномірним по висоті і ширині шаром, являє собою похилий роликовий конвеєр.

Поділяється на активну і розвантажувальну зони. Окатиші завантажуються в активну зони, де відбувається поділ потоку окатишів і відсів фракції <6 мм. Всі ролики обертаються в одну сторону, окатиші просуваються в розвантажувальну зону. Діаметр роликів - 150мм. Привід: двигун, редуктор. Ролики встановлені в двох бічних рамах. На консолях роликів закріплені приводні циліндричні шестерні, які знаходяться в зачепленні з паразитними шестернями, що забезпечує обертання всіх роликів в одному напрямку. З двох сторін живильника встановлені борту, положення яких регулюється за допомогою гвинтів, змінюючи ширину потоку.

Для змащування роликів застосовують густе мастило. Кожен ролик складається з бочки, з обох боків якої запресовані цапфи, устанавліваеми на сферичних роликоподшипниках. Бочка - з нержавіючої сталі зі змінними сорочками і обгумована (гумовані).

Білет23

1. Особливості теплообміну при агломерації. Заміна температури матеріалу та газу при висоті шару.

2. Випал окатишів на комбінованій установці «решітка-піч-охолоджувач»: особливості, режими, обладнання.

3. Грохот агломерату.

Білет24

1. Двохшарове спікання і застосування кисню при агломерації.

2. Способи отримання вапна для процесів окускування. Вимоги до якості вапна, оцінка показників якості вапна.

3. Охолоджувач вороття.