Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕТИ З ФОНДІВ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
32.44 Кб
Скачать

3.Скласти примірний перелік питань до анкети з метою вивчення бібл..Фонду.

БІЛЕТ№7

2.Ви-зав.відділом комплектування ЦБ.Назвіть всі можливі джерела постачання док.,їх переваги і недоліки сьогодні.

Всі джерела постачання док.поділяються на централізовані і нецентралізовані.

Централізовані-це такі джерела,які поповнюють фонди бібл.за спеціальними програмами,постановами або законом.До них належать:

А)обов’язковий примірник.В 1999р.прийнято закон «Про обов’язковий примірник»згідно якого кожен примірник усіх творів друку та нетрадиційних носіїв надходить до найбільших бібл. України та Книжкової палати. Обов’язковий примірник одержують всі нац.бібл України,Книжкова палата,спеціальні галузеві бібл. України,обласні(краєзнавчі док.). Обов’язковий примірник сприяє планомірному комплектуванню бібл.,сприяє обліку і реєстрації.

Б) «українська бібл. серія»-це цільова програма,згідно якої найкраще соціально-значущі вид.надсилаються в усі бібл.держави.Вид.даної серії в продаж не надходять,замовленням і розподілом цих док.займаються головні бібл. держави,а також обласні бібл. До 2010р. в бібл.надходили вид.серії «Українська серія» та «Книги на допомогу вивченню укр.мови».Така серія док.надходила з метою покращення україномовної частини фонду ,завдяки яким бібл.отримали цінні худ.твори,довідкові вид.,галузеві вид. укр. Мовою.Оплату цих вид.здійснив кабінет міністрів.Єдиний недолік-їх невеликий тираж.

Нецентралізовані джерела-це такі джерела,які не мають єдиного центру і кожна бібл. звертається до них при наявності коштів.

1)видавництва-повідомляють бібл.про вид.,які мають в наявності і можуть надсилати ці вид.бібліотекам поштою або будь яким видом транспорту.

Бібліотекарі можуть відвідувати видавництва,які знаходяться в даній місцевості і вибирати літ. Переглядаючи кожне вид.

2)книжкові магазини-мають свої переваги і недоліки.В книжкових магазинах літ.збирається з різних видавництв і тому вибір більший,але магазини роблять націнку і тому вартість більша.Порядок придбання:готівкою і без готівкою.

3)додатковими джерелами комплектування:

книгообмін або одержання книг з обмінних фондів.Обмінні фонди утворюються при відділах комплектування центральних бібл. і зберігаються в окремих приміщеннях. Обмінний фонд повинен постійно розподілятися між бібліотеками,для цього бібл. яка має обмінний фонд друкує списки док.,які є в обмінному фонді і розсилає їх по бібл. свого регіону. Книги передаються з обмінного фонду безкоштовно,по акту.

4)документи подаровані читачами.Порядок надходження:бібл..уважно переглядає зміст книги та вид. і приймає рішення чи доцільно брати ці вид.Складається акт про надходження книг в подарунок.

5)передплата періодичних видань.

Періодичні вид. є дуже важливою частиною фонду,бо вони несуть найновішу інформ.Кожна сільська бібл. повинна мати 30-35назв періодичних вид. Порядок надходження:періодичні вид.розповсюджують відділення Укрдрук на поштових відділеннях. Бібл повинні передплачувати періодичні вид.заздалегіть їх виходу. Передплата здійснюється на рік,півроку,квартал. Відділення Укрдрук видають каталоги періодичних видань на наступний рік.Бібл.вибирає потрібні вид. і розраховує на свої кошти.По каталогу складається замовлення бібл. відправляє на пошту,відділення Укрдрук дає рахунок.

БІЛЕТ№8

1.Ви-зав.сільською бібл..Які види обліку бібл.фонду будете вести?Вкажіть одиниці обліку і форми.Дайте їм характеристик.

Облік бібл. фонду – це реєстрація всіх видань, що надійшли або вибули з фонду.

Облік потрібен:

1.для збереження фонду,2.для контролю,3.для перевірки фонду,4.для статистики,бо в кінці року бібл. звітується.

Основними одиницями обліку всіх видів док.(крім газет) є назва і примірник.

Додатковими одиницями обліку в бібл. є підшивка газет,комплект журналів за рік і метро полиця. Метрополиця-1м стелажної полиці заповнений док.

Для журналів одиниці обліку:1назва,1примірник,комплект(річний або за декілька місяців).

Для газет:1назва,1підшивка(річний комплект).

Додатки до книг(атласи,мапи,табл.,плакати) окремо не облікуються.

Багатотомні вид.:якщо одна назва,то рахується,що всі примірники отримують одну назву.А якщо кожний том має окрему назву,то кожна облікується як окремий примірник.

Аркушеві картографічні видання облікуються як книги:карта-1назва,1примірник.Кіно-,фото-док.облікуються також за правилами книг:1диск-1примірник.

Всі бібл. використовують 2 види обліку:

1.сумарний(інтегрований або кількісний) – це облік партій док.,що надійшли або вибули з бібл. згідно з одним супровідним док(акт,рахунок,накладна). Сумарний облік здійснюється в бібл в книгах сумарного обліку. Яка скл. з 3частин:1-одержання видань та ін. док.2-вибуття видань.3-підсумки руху фонду.

2.Індивідуальний облік – це облік окремо кожного примірника,що надійшов або вибув з бібл. Індивідуальному обліку підлягають всі док.,але частина ставиться на баланс бібл.(ставляться на фінансовий облік окремо),Такі док. отримуюь інвентарні номери.

2.Визначити авторські знаки на 5-6документів.

БІЛЕТ№9

1.Доведіть на конкретних прикладах,що бібл. фонд тісно пов'язаний із змінами у суспільно-політичному житті. Яким основним принципам повинен відповідати бібл. фонд?(на конкретних прикладах)

3.Заповнити 3-тю частину «Книги сумарного обліку».

БІЛЕТ№21

1.Види комплектування бібл. фондів.Етапи комплектування.

Формування фонду – це сукупність різних процесів по створенню організації фонду,його збереженню та використанню.

Моделювання →комплектування → приймання → облік →о бробка → АСОД → розміщення і розтановка → збереження → використання

Одним із процесів є і комплектування,він є другим.

Весь процес комплектування можна поділити на 4 етапи:

1.початкове комплектування-це створення основної частини фонду,в цьому випадку бібл. змушена використовувати різні джерела.

2.поточне комплектування-придбання нових док. і головне періодичних видань.Є одним із основних,здійснюється на протязі існування бібл..

3.додаткове(докомплектування)-придбання док. за минулі роки,які вчасно не було придбано.

4.рекомплектування-вилучення док.