Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕТИ З ФОНДІВ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
32.44 Кб
Скачать

3.Систематично-алфавітна розтановка.Її переваги та недоліки.

Розтановка док.-це розташування док.на стелажах і полицях. Всі розтановки поділяються на 2групи:

1.розтановка змістовного(семантичного)типу.

2.розтановка формального типу.

До змістовних розтановок належать:1.систематична розтановка,яка здійснюється за системою знань,тобто за табл.ББКі УДК.2.тематична,коли книги об’єднуються по одній темі,але різних галузей знань(велика вітчизняна війна).

Систематична розтановка поєднується з алфавітною розтановкою,тому в шифрі вказується авторський знак.Тому ця розтановка наз.систематично-алфавітною.

Недолік систематичної розтановки:вид.споріднені за змістом стоять на різних місцях(кролики-2,4відділ).

БІЛЕТ№3

2.Особливості розтановки док. Для дітей різного віку.

Дит.фонд в кожній бібл.відокремлюється.Пов’язано з тим,що дит.літ.поділяється за віковими категоріями:

Дошкільнята і 1клас:розтавляються за темами,а ті які залишились за алфавітом(6-7р.)Д_Б18

Молодший шкільний вік – мол4_В75(8-9р.)

Середній шкільний вік –може поділятись на середній(10-11р.) і старший(12-14р.).

Більше використовуються тематичні рубрики.

3.Скласти акт на док.,загублені читачами та на док.,що надійшли взамін загублених.Занести дані до облікових док.

БІЛЕТ№4

2.Облік документів,які вибувають з бібл.

Для списання вид. з бібл. існує декілька нормативних інструкцій,які визначають правила та порядок списання фонду. Бібл.фонди не тільки духовна,але й матеріальна цінність.Тому бібл. повинні дотримуватись інструкції «Про порядок списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ». На підставі цієї інструкції розробляється інструкція «Про порядок вилучення док. з фондів бібл.»така інструкція обов’язково діє в кожній бібл.

В ній зазначено:для списання док.за наказом директора створюється постійно діюча комісія.До складу якої входить керівник бібл.,бухгалтер.юінші особи на яких покладено відповідальність за фонд.У разі необхідності до комісії залучаються фахівці відповідної галузі для консультації.до складу комісії може входити 3-5осіб.Списання док.з фонду здійснюється шляхом їх продажу,безоплатної передачі(обмінні фонди),ліквідація і здача в макулатуру.В макулатуру передаються док.,які фізично зношені і книги,які втратили інформ.цінність і користування ними може нанести шкоду.Забороняється:спалювати вилучені вид.,зберігати їх на горищі або роздавати користувачам.Відбір док.здійснюється регулярно не меншу 1разу на рік,а в великих бібл. щоквартально шляхом суцільного перегляду кожного вид.На кожну причину вибуття(моральна застарілість,фізично зношені,зайві примірники,непрофільні,вид.втрачені користувачами,зникли з невідомих причин,зникли під час стихійного лиха) складається окремий акт в 2-ох примірниках.До акту обов’язково додається список вид.,які вилучаються.В один акт включаються не більше 300док. по одній причині.Док.в списку розташовуються у порядку зростання інвентарних номерів.

На кожному акті має обов’язково бути дозвіл на списання бібл. фондів.Дозвіл у вигляді печатки і підпису особи,яка є розпорядником бюджетних коштів.Директор може дати дозвіл,якщо списання книг на суму до 2500грн.Якщо більше від 2500 до 5000грн.дозвіл дає управління культури,а понад 5000грн.-бласна державна адміністрація.

Затвердження робиться в правому верхньому куточку акту.

На кожному акті на звороті робиться помітка «по даному акту вилучено…док.на суму…Окрім того вилучено…прим.,що не стоять на балансі».Акти на вилучення док.зберігаються протягом 10р.Нумерація актів продовжується з року в рік.

3.Зробити статистичний аналіз бібл. фонду за сатистичними матріалами конкретної бібл.

БІЛЕТ№5

2.Організація комплектування фонду бібл. в ЦБС і самостійних бібл. Довідковий апарат на допомогу комплектуванню.

3.Заповнити сумарну книгу обліку та зробити відмітки в інвентарній книзі на підставі акту про вибуття док.з бібл. фонду.

БІЛЕТ№6

2.Порядок обліку док.,що загублені читачами і прийняті від читачів взамін загублених.Поставити на облік декілька таких док.

За правилами користування бібл. в разі втрати читачем бібл. док.читач зобов’язаний повернути в бібл. рівноцінне вид. за змістом і вартістю.Док.не може коштувати менше вартості загублених.Дозволяєтся правилами замість одного примірника повернути 2 і більше,і вартість може бти більшою,але не меншою.Бібл.сама приймає рішення і оцінює значення принесених док.,головне щоб принесена книга була за профілем бібл. і відповідала запитам користувачів.У разі неможливості повернення док.дозволяється сплатити вартість док.,але ціна книги встановлюється бібл.відповідно ринковим цінам сьогодні.Гроші за загублені вид. читач повинен перрахувати на рахунок бібл.Бібл.забороняється отримувати готівкові гроші за загублені вид.в кожній бібл..ведеться обліковий зошит загублених вид.,який складається з 2-ох частин:

1частина-прізвище читача,який загубив книгу,автор,назва книги,інвентарний номер і ціна.

2частина-автор і назва,ціна книг принесених взамін загублених.

На підставі цього зошиту бібл.здійснює облік нових надходжень і вилучення док.,що загублені.

Складати акт на 1-2вид.не доцільно,тому бібл. складає такі акти раз у квартал або півріччя,коли накопичено партію загублених док. і тих,що принесено взамін.Недолік цього обліку:що довгий час книги принесені замін не використовуються читачами,тому що не пройшли облік.Вони як правило зберігаються в недоступних для користувачів місцях.