Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
былети економыя капец 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

17.Виникнення та суть грошей

Гроші – це один з найкращих винаходів людини, це товра за який можна придбати буд який ін. товар. Довгий час люди взагалі обходилося без грошей, але із розвитком ТВ зявилася потреба у грошах і в різних народів грошима ставали різні товари, але ті які найбільше цінував даний народ у скандинавських народів – риба, у Китаї – сіль, в Індії – перлини та ВРХ, в Афринка народів- перлини ракушки, на русі_ хутро . У багатьох країнах універсальними грошима були домашні твариниє навіть термін « Капітал» означає власник тварин. Із розвиком світової торгівлі поступово в процесі тривалої еволюціх грошима стає золото, але найголовніше чому золото стало світовими грошима , це його височезна вартість, у вир-во невеликої кількості злота вкладалася величезна праця.Спочатк угроші були в обігу як злитки металу в різних формах та поступово поч робити монету цей термін походить від назви храму у Страд римі богині Юнони монети,де був перший монетний двір. У нас на русі перші монети зявилися у києві у 10 ст але потреби економіки світу неухильно зростали собливо з кінця 19 ст крім ювелірної справи зявляються радоі, електроніка, золото, а золоті монети стираючись втрачають вагу , тому почали виокрист монети хз недорогоцінних метлів та гроші із паперу, які запозичили у китаї 12 ст а в європу 17 ст. . Таким чином нині в усіх країнах світу грош обішу здійснювався неповноцінними грошима(парерові купюри та розмінні білонні монети) та повноцінними монетами грошима . як бачимо парерові гроші – це символи вартостіЮ як чисто номінал. Знаки вартості, які замінили повноцінні гроші. Отже гроші_ це загальний еквівалент вартості всіх товарів.

18.Фунції грошей

Функції грошей:..1) Міра вартості-найголовніша функція і гроші її викон тому шо самі є товаром.ціна товару вираж у певній кіл-сті золота. Валова кіл-сть золота прийнята у д-ві за грошо одиницю становить масштаб цін. Кожна д-ва самотійно визначає таку грошо одиницю , у ВБ фунт стерлінгу Пенс,у США- долар Цент, у Німечинні марка Пфеніг, у Франції фракн Сатим, росія рублі копійка, укра гривня копійка….2) Засіб обігу є посередником у процесі купівлі продажу товарі який здійсн за формулою Т-Г-Т…3) засіб нагромадження цю функцію виконую повноі неповноцінні гроші,золоті зливки, ироби з золота , дорогоцінниї каменів. Нагромадження у 2 випадках. Скарбниця д-ви, та кожною людиною для придбання дорогих товарів ич на сорний день….3) засіб платежу- гроші є товар коли беруть у кредит а також при виплаті з/п пенсій і ін.. вданій функції викор готівкові гроші(купюри), із ведденям безготівкових розрахунків ця ф-я дозволяє різко скорит кіл-сть паперових грошей в обігу….4) світові гроші-на світовому ринку гроші викон цю ф-ю розрахунки між д-ми здійснюється згідно домовленостей- конвертованими грош одиницями чи золотом.

19.Закон грошового обігу та особливості функціонування паперових грошей.

Жодна д-ва не може випускати в обіг грошей стільки скільки б хотілося.випуск грошей нази емісією. Її здійсн лише у відповідності з дією об’єктивних екон законів Грошового обігу,коли грошова маса= масі товару виготовленого за один рік. При повноцінних грошах у грошовому обігу не було жодних проблем, коли забагато монет то забиралося у скарбницю, коли виробляли більше товару то гроші із скарбниці повернатлися назад в обіг. Таким чином при повноцінних грошах ніколи не було їх надлишку. Але із запроводженням паперово-кредитного обігу у 17ст спочатку у Зах європі а потім на ін. континентах д-ви зобов’язані постійно підтримувати відповідні пропорції між товарною масою, цінами товарів, кіл=стю грошей в обігу. Формула пропорції інакше назив рівн-ня Фішера і виглядає так Г*О=Т*Ц. якшо один із цих 4 показників у формулі порушено то треба або скоротити грош масу або змінити швидк обертання грошец або збільш вир-во або підвищити ціни.Нині на основі цього закону д-ви визначають скільки їм потрібно грошей для обігу товарі за рік. Якби кожна грошова одиниця 1 раз в рік побувала в обігу товся кіл-сть грошей шо є в обігу = сумі цін проданиї товарів Кгр=СЦ. Але кожна грошова одиниця за рік обслуговується дуже багато актів обміну а отже формула грошового обігу така Кгр=СЦ/О. Суть закону в тому шо кіл-сть грошей в обігу має = сумі цін товарів на кіл-сть оборотів кожної грош одиниці. У звязку із існуванням кредитних грошей чеків векселів кредитних карток формула закону Грошового обігу така Кгр= СЦ-К+П-В/О.. Нині у розвиннених країнах більшість Платежі здійсн за допомогою депозитно-чекових операції які скорочують кіл-сть паперових грошец в обігу. Співвідношення готівки і безготівкових грошей таке 1:9 розвинених і 6:4 у нас. Таким чином закон грош обігу виражають сталі зв’язки між кіл-стю необхідних для обігу грошей цінами товарів шо підлягають реалізації та вартістю грошей.